Tal dia com avui…


 

desfilada militar

Es produeix un dels episodis de conflicte al carrer més importants de la passada dècada al barri, si bé els nostres carrers estan aviatuats a barricades a l’octubre contra els actes feixistes i desprès d’algun desallotjament, aquell dia va ser quelcom recordat per moltes veïnes. Ja feia dies que la polèmica havia saltat als mitjans, el Partit Popular havia imposat que la desfilada militar anual de l’exèrcit es fes a Barcelona. En l’imaginari col·lectiu tornaven imatges dels tancs desfilant per la diagonal el 26 de gener de 1939, i el rebuig va ser generalitzat. Les protestes de tot tipus van fer que finalment la parada militar es canviés de lloc, i acotant una zona de seguretat a la montanya de Montjuïc. El cap de setmana anterior milers de persones van desfilar pel centre de Barcelona fins a la delegació del govern a Plà de Palau, i la setmana següent, entre d’altres es va dur a terme l’acampada a plaça Espanya que va ser desallotjada poques hores abans de l’arribada de l’exèrcit. Aquell dia, el barri va ser camp de batalla. El cercavila posterior a l’esmorzar va baixar de plaça del Centre per Vallespir. Pocs minuts va durar la marxa, 100 furgons policialsbarren el pas a la manifestació i les barricades defensives es multipliquen pel barri, i petits grups salten carrer a carrer per intentar arribar a plaça Espanya.

13217518_1013315028715987_4707212774661620678_o

Deixa un comentari