Crònica del consell plenari de Sants-Montjuïc del 14 de juliol


La Cup-Capgirem del districte ens fa arribar la seva crònica del passat plenari.

Noticia original clicant aquíBus-91-2005

 

Pla d’Equipaments de Sants-Montjuïc 2017-2027
El Govern presenta aquest Pla, que haurà d’estar aprovat al juliol de 2017. Creiem que no cal esperar un pla d’equipaments per solucionar necessitats denunciades repetidament als òrgans de participació, especialment als consells de barri durant l’elaboració del PAD. D’altra banda, al Pla no es parla del tipus de gestió, i això és una gran mancança: les entitats i el veïnat han de ser agents actius en la gestió dels equipaments. Pel que fa als equipaments sanitaris i educatius, tot i que no depenguin directament de l’Ajuntament, també s’haurien d’incloure en aquest pla. Malgrat totes aquestes prevencions, ens hi vam mostrar a favor, igual que la resta de grups municipals menys CiU.

Informe de la regidora. Aquest és el primer plenari on assisteix Laura Pérez, que substitueix Jaume Asens. En la nostra intervenció li donem la benvinguda, lamentem el que representa la seva arribada (conseqüència de la reorganització amb el pacte BeC-PSC). Compartim amb ella moltes sensibilitats, li diem que ens trobarà al seu costat en les iniciatives socialment transformadores i justes i al servei de la gent dels barris, fetes de baix cap a dalt. Li parlem d’alguns temes “estrella”, com la no arribada del metro a la Marina, o el creixement del turisme, que ja es percep com un dels problemes més greus en tot el districte i que arriba a nivells insuportables al Poble-sec. Recordem que això ha estat després d’anys de governs municipals, amb el PSC al capdavant, que han confós la ciutat amb un negoci. La conseqüència és l’augment els preus dels lloguers, la desaparició del comerç tradicional de proximitat, la precarització i la feminització de la pobresa.
Li parlem del dret a la salut: no hem abaixat la guàrdia pel que passa a l’ambulatori de Numància, ni sobre els problemes de Manso, les externalitzacions a la privada i les llargues llistes d’espera. Esperem que el CAP Sants-Badal es construeixi ben aviat, i que sigui un centre de gestió pública perquè no permetrem la gestió privada, com és el cas del CAP Les Hortes. Denunciem un cop més la utilització que es fa de l’espai públic, dels carrers i dels parcs com el de Montjuïc, amb iniciatives com l’Open Camp i la gestió del castell de Montjuïc i el Poble Espanyol per empreses privades (el Poble Espanyol està en mans d’una empresa que en té la concessió fins al 2036). Tota aquesta herència la devem als governs anteriors, i no veiem gaires intencions de fer un cop de timó per intentar un canvi de rumb. Acabem fent esment del cas del PERI del Turó, ens posem al costat del veïnat que està lluitant per salvar un petit barri que no vol desaparèixer.

Modificació del PGM per la protecció del Patrimoni Històric Artístic. En principi la valorem com una mesura positiva. Estem a favor de la proposta per suprimir la disposició sobre l’ús hoteler en els edificis catalogats amb nivell B, però el PGM, en relació amb el desenvolupament actual de les ciutats, té mancances en matèria de patrimoni que conseqüències directes en els conjunts i paisatges urbans dels barris. Aquesta modificació hauria de marcar un precedent que es faci extensible cap a béns patrimonials amb altres nivells de protecció. Protegides les edificacions amb categoria BCIL (Béns Culturals d’Interès Local) B, els nivells més baixos es tornen més vulnerables a interessos privats, i per tant la problemàtica inicial pot acabar derivant en aquestes edificacions. Cal revisar el catàleg de Patrimoni Arquitectònic per evitar intervencions derivades que alterin els conjunts històrics amb usos irrespectuosos amb la vida als barris. La modificació es va aprovar amb el suport d’ERC, PSC, BeC i CUP, i els vots en contra del PP, Ciutadans i CiU.

Projecte de centralització de les competències en matèria d’expropiacions urbanístiques. L’equip de govern ens proposa ara culminar un procés de recentralització que els mateixos partits que governen van rebutjar l’any 2012 perquè implicava acabar amb un model de proximitat al territori en la gestió urbanística i de les expropiacions. Aquesta proposta és un pas enrere, perquè suposa un model de gestió centralitzada, més opaca i menys accessible. Des de la CUP sempre hem defensat un model de ciutat descentralitzat, i per això ens hi oposem. El projecte va quedar aprovat amb els vots favorables de Ciutadans, PSC i BeC, l’abstenció del PP i el rebuig de la CUP, ERC i CiU.

Modificació del PGM per a la incorporació d’habitatges dotacionals a Alts Forns, 84-86. Es tracta dels apartaments La Capa, que es van construir inicialment com a residència pública de gent gran, que és com funciona. Hi ha 44 pisos que s’hauran de remodelar. Amb aquesta mesura es regularitzaran. Ens preguntem qui ho gestionarà, però hi donem suport. Es va aprovar amb el suport de tots els grups llevat del PP.

Nomenclàtor: proposta d’assignació de de la denominació passatge Antonio Ruiz Villalba al passatge que dóna accés a l’Escola SEAT, avui sense nom; i de plaça del Moviment Obrer a la zona coneguda com plaça Firal. Tema controvertit, no per les denominacions, sinó per la manera com s’ha fet. Per això, des de la CUP ens abstenim en totes dues propostes. Expressem, això sí el nostre respecte pel Memorial SEAT, que ha lluitat durant dècades perquè el nom de Ruiz Villalba, el treballador mort a mans de la policia franquista, dintre de la fàbrica, quedés en la memòria del barri, tot un símbol de la lluita obrera. Afegim que no tenim res en contra que, on hi ha una plaça dura de disseny i una fira que dóna l’esquena al barri, el nom de Moviment Obrer recordi que hi va haver una barriada obrera i fàbriques que, per cert, no van ser-hi només durant el franquisme, sinó que als anys vint i trenta, i abans, hi va haver el Prat Vermell i altres fàbriques. Però no podem estar d’acord en la manera com es pren la decisió, sobretot perquè és un mal símptoma, i una mostra més que als consells de barri es decideixen coses que després no es fan. El problema, doncs, no és el nom, sinó com es proposa o com ja s’ha decidit. Amb el suport de tots els grups i l’abstenció de la CUP, s’assigna el nom de passatge Antonio Ruiz Villalba al passatge i es va rebutjar la proposta de plaça del Moviment Obrer, que només va tenir els vots a favor de BeC i el PSC, davant l’abstenció de la CUP i el vot en contra d’ERC, PP, CiU i Ciutadans.

Proposició/declaració del grup municipal CiU sobre l’acabament de les obres de l’Orfeó de Sants. La idea és que s’iniciï un procés participatiu amb els veïns i entitats i que l’equipament es posi a disposició del barri i s’obri el primer semestre del 2018.  Ens vam posicionar a favor perquè no té sentit que continuï sense acabar-se les obres i perquè l’edifici ja és de propietat municipal. Aprovada per tots els grups municipals, excepte pel PP que es va abstenir.

Proposició/declaració del Grup Municipal ERC que s’impulsi una Taula de Places i d’Espai Públic. Vam manifestar que ens alegràvem que no s’incloguin els cossos policials en aquesta taula, compartim la idea que les queixes de convivència són un problema recurrent en els nostres barris i que s’ha d’abordar amb imaginació i sense caure en mecanismes sancionadors i coaccionadors que poc han servit per millorar la percepció de la convivència al districte. Hi vam votar a favor, ja que crear una taula per tractar els problemes de convivència amb la participació del veïnat i les entitats, des de baix i posant al centre la mediació en contra de la confontració pot ajudar a trobar solucions més permanents i duradores. Vam aprofitar per recordar que a Barcelona tenim una norma que privatitza l’espai públic i criminalitza la pobresa. Si volem construir un nou model de ciutat inclusiva i on tothom pugui viure dignament, des de la CUP Capgirem reclamem obrir un debat a l’Ajuntament per derogar l’ordenança del civisme. La proposta va ser aprovada amb el suport de la CUP, PP, CiU i Ciutadans; i el vot en contra de BeC i PSC.

Proposició/declaració del Grup Municipal C’s sobre el seguiment de les actuacions a l’Estació d’Autobusos de Sants. La proposició, inicialment de fer una Taula, es va transaccionar i es va transformar en una sessió informativa. Hi votem a favor, aprofitem per remarcar que ADIF no acompleix mai els acords i que és un escàndol com fa anys que ocupa la plaça dels Països Catalans i la de Joan Peiró, i els voltants de l’estació de Sants, com si fossin els amos del barri. Aquesta proposició es va aprovar per unanimitat.

Proposició/declaració del Grup Municipal CUP que es retorni com més aviat millor el servei els diumenges i festius de les línies d’autobús 91 i 115. Malgrat que aviat tornarà el servei en diumenges dels busos de barri, ens trobem que aquestes línies no són considerades així, i en principi haurien d’esperar la posada en marxa de la darrera fase de la xarxa ortogonal de bus. La línia 91 uneix la Bordeta amb la Rambla, mentre que la  115 puja pel costerut carrer d’Olzinelles, arriba a la plaça de Sants i a l’estació de RENFE i, a més, totes dues línies ens permeten accedir a les connexions amb la xarxa principal de transport públic de Barcelona. La Bordeta i, especialment el nucli antic i dels voltants de l’església de Sant Medir, té un percentatge de població molt envellida que pateix unes condicions econòmiques precàries i que, des de que es va suprimir el servei d’urgències del CAP Numància, s’ha vist obligada a desplaçar-se fins al CAP Manso on només s’arriba amb la línia 91. La proposta es va aprovar per unanimitat.

Proposició/declaració del grup municipal PP que es realitzin diverses reunions i comissions referents a aspectes urbanístics del districte: un monogràfic sobre Can Vies, una comissió de seguiment de Can Batlló, un consell assessor de la muntanya de Montjuïc, el retorn del Pla d’Usos del Paral·lel, un seguiment de l’ordenació de terrasses dels carrers Blai i Blesa, etc. La proposició va quedar aprovada amb els vots de Ciutadans, ERC i CiU, l’abstenció de la CUP i els vots en contra del PSC i BeC.

El l’apartat de precs, elevem al districte aquesta demanda que ens va fer l’Assemblea Groga de Sants: que s’elabori amb la intervenció de tota comunitat educativa (mestres, alumnes i famílies), un mapa educatiu adaptat a les necessitats reals dels nostres barris. El govern ens admet el prec, tot i que manifesten no estar d’acord amb les nostres apreciacions sobre la situació de l’ensenyament al districte.

El l’apartat de preguntes, ens interessem pel desplegament de la mesura de l’eliminació del glifosat i la prova pilot als barris de la Marina. Sobre els productes fitosanitaris que encara es fan servir pertot el districte, fem constar que s’ha detectat que en alguns carrers durant el mes de juny no s’han col·locat els cartells informatius amb l’antelació adequada.

Declaracions institucionals

Finalment, es llegeixen 2 declaracions institucionals que la CUP signa i que han tingut el suport majoritari: declaració de persones non grates del Ministre de l’Interior en funcions i del Cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya (ERC); declaració de suport a les persones encausades per l’organització del procés participatiu del 9N (CiU).

Enllaç al vídeo de la sessió.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *