Sants escenari de la Trobada de Casals de la comarca 3


Als Països Catalans hi ha més de dos-cents locals que mantenen una vinculació i coordinació entre ells mitjançant la trobada de casals i ateneus dels Països Catalans.  Un espai socio-polític que es reuneix un cop l’any per tal de coordinar-se i pensar col·lectivament  algunes línies de treball. Resultat de la darrera trobada de Casals a Felanitx, es va decidir impulsar les trobades locals de casals i ateneus.

trobada-casals

Dit i fet, pocs mesos després de llençar la proposta, el Casal “Jaume Compte” de Sants recull el guant i es planteja incloure la trobada de Casals i Ateneus del Barcelonès dins els actes centrals del seu 25 aniversari. En certa manera de manera natural, el Casal degà de la comarca, en una data tant assenyalada, encetava la dinàmica anual de fer la trobada a la comarca.

Una trobada que comptarà amb diferents taules de debat, un dinar organitzat pel Casal de joves de Sants (encara sense local on reunir-se), i que al vespre nit viurà un final de festa amb el concert dels santsencs Ojo de buen Cubero, els Dr. Calipso i els Insershow. El concert comptarà amb servei d’entrepans, a benefici de la lluita d’Esfosa.

casal-25

Quins debats es faran?

Autodefensa feminista

Seguint el model implantat a Sabadell, impulsat pel col·lectiu feminista Justa Revolta l’any 2015, per tal d’aturar les agressions sexistes que es donen dins el moviment.  Tant en el que fa a preveure-les com d’afrontar-les quan aquestes es donen. Un document pensat a i per a Sabadell, i que per tant necessitarà d’un debat per a veure com s’aplica als Casals de la comarca o fins i tot en cada Casal, doncs qüestions com la formació son claus per posar a la pràctica aquestes dinàmiques de treball.

La gestió econòmica dels espais: com ens podem ajudar ente nosaltres?

Els Casals i Ateneus han passat de ser petits guetos de reunions semi clandestines fa 25 anys, a ser dinamitzadors socio-culturals dels barris en pocs anys, una realitat que ha anat en paral·lel amb la seva major implantació territorial. Aquesta dinàmica ha fet que avui en dia, la majoria de locals disposin d’una econòmica interna capaç de gestionar pressupostos importants o fins i tot alliberar persones per a la gestió del local i la entitat. Un dels darrers passos, ha estat en alguns casos,  cedir els espais de restauració a cooperatives de treball i per tant fomentar l’auto ocupació. Saber com estan els Casals de la comarca, mirar quins recursos i proveïdors poden compartir, com ajudar-se mutuament, quines dificultats tenen i com les superen, formarà part d’aquest debat, segurament més tècnic, però imprescindible per a garantir en alguns casos la supervivència, en d’altres per garantir el creixement del projecte.

Els Casals i Ateneus, una per la construcció nacional al Barcelonès

La trobada comarcal neix de la proposta llençada a la Trobada Nacional, i per tant, els casals i ateneus de la comarca, tenen un compromís manifest amb la construcció nacional dels Països Catalans. Però… i això com es concreta als nostres barris? Quines dinàmiques locals o col·lectives es poden engegar des dels Casals en aquest sentit? Quines iniciatives existents fora dels Casals han de ser recolzades pels Casals? En definitiva, com contribuir des del barri a reforçar el projecte polític de la nació, en els temps en que el projecte regional independentista ha robat el protagonisme al projecte polític històric dels moviment independentista.

Un cop fets els debats, serà qüestió de trobar un Casal o Ateneu que en vulgui recollir el testimoni, i es comprometi a organitzar la segona trobada el 2017.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 comentaris a “Sants escenari de la Trobada de Casals de la comarca