25 anys i molts més que vindran!


El dia es llevava amb l’amenaça de la pluja, a Plaça Sants la gent de la CAL del barri decidia de manera preventiva desconvocar els actes del #Correllengua i mantenir només el dinar que habitualment fa la gent del Terra d’Escudella, traslladant-lo això si a la quarta planta de l’edifici del carrer Olzinelles del les Cotxeres de Sants.

Mentre la pluja feia acte de presència de manera intermitent, al costat de l’Estació de Sants, començava ja de matinada, el muntatge del concert dels 25 anys del Casal Independentista. Un muntatge de gran envergadura i fet amb un ull mirant al radar meteorològic, per confirmar que efectivament, a l’hora del concert, no plouria.

27

28

Amb el muntatge iniciat, dins el mateix Casal, començava la primera trobada de Casals i Ateneus de la comarca. Una iniciativa sorgida de la trobada nacional a Fenalitx fa mig any, i que pretén consolidar una coordinació a la comarca del cada com més elevat nombre de membres de la xarxa nacional de casals i ateneus. La trobada va fer una plenària a primera hora per a posar debats en comú i començar a esbossar projectes de futur, per desprès de dinar, fer taules de debat sectorial on tractar temes concrets. L’aplicació de protocols de violència masclista dins els casals i ateneus, aprofundir en la millora de la gestió econòmica, i com els Casals poden contribuir a la construcció nacional dels Països Catalans van ser els tres eixos de la tarda.

26

32

24

 

La taula de l’eix feminista va posar sobre la taula d’actituds masclistes també dins els espais polítics, i als carrers quan s’hi fa activitat lúdica. Unes dinàmiques que s’han de combatre elaborant protocols preventius, i fer-los participadament per la massa social de les entitats, per ajudar a que aquesta massa social es faci seva la proposta i no sigui un simple document per a guardar en un calaix. El contacte entre casals, per a explicar i replicar experiències positives al respecte també s’apuntava com a idea a tenir en compte. Aprofitar les eines sovint invisibilitzades de l’administració, quan faci falta. I plans de xoc per quan, malgrat la feina preventiva es donin casos d’agressions. Perquè en definitiva, tenir casals lliures d’agressions masclistes ha de servir per a què aquests espais siguin amables per a totes les persones, i on fer la tasca política no tingui un afegit de sentir-se qüestionada o agredida per motius de gènere.

35

La taula de gestió econòmica posava sobra la taula les pròpies mancances de les que parteixen els casals i ateneus, així com les diferents envergadures dels projectes existents, algunes amb servei d’hosteleria professionalitzat, obertures regulars i projecte econòmic potent i d’altres espais on el voluntariat fa aixecar la persiana uns dies a la setmana unes poques hores a la tarda. Uns casals que malgrat les diferencies comparteixen proveïdors, i infraestructures i que cal posar en comú pel bon funcionament i optimització de la feina feta.

La taula de la construcció nacional, va fer una pluja d’idees sobre quines iniciatives poden endegar els casals més enllà de la dinàmica local, ja sigui en clau comarcal o nacional i que afavoreixin la cohesió. L’organització d’un aplec anual a la comarca, l’establiment d’un carnet dels ateneus que faciliti la cohesió i la identificació d’aquesta massa crítica de gent, per desprès poder accedir a beneficis, descomptes, promocions dels locals de la comarca sota un carnet únic. Millorar la comunicació interna i difusió externa de manera conjunta via xarxes socials, entre d’altres van ser algunes de les propostes.

Però propostes van ser, ara caldrà que les redactores de cada taula passin acta a net i les sumin a l’acta de la plenària per a poder fer un retorn en menys d’un mes i que cada Casal en els seu òrgan de decisió decideixi avalar i tirar endavant aquestes iniciatives.

10

Ja amb la feina feta, i la pluja gairebé escampada, l’atenció se centrava en el concert final de festa que ens recordava que fa 25 anys, que tenim casal al barri. Sí bé la pluja va fer acte de presència fins a quarts de nou del vespre, i va endarrerir una mica les proves de so i inici del concert, la barra va començar a treballar amb normalitat, mentre el grup de suport a la Vaga d’Esfosa, feia els entrepans per a aquelles que arribaven sense sopar.

06

20

Els Ojo de buen cubero, començaven el seu repertori i mica en mica el passeig de l’estació anava aplegant cada cop més gent, i no perdien l’oportunitat per a agrair la feina feta pel Casal els darrers 25 anys, i per tant a l’organització del concert per haver-los convidat.

08

02

La segona banda, els Doctor Calypso van ser els veterans de l’escena amb clàssics del seu repetori, un grup que entre les seves files compta amb gent vinculada a Casals des de fa molts anys i que més d’una vegada ha col·laborat amb iniciatives com aquesta. Motiu de més per venir al barri i fer-nos gaudir amb un missatge polític compromès.

14

33

A darrera hora els Insershow, feien corre per la barra i entre el públic un llistat de 40 temes clàssics del rock i punk, perquè la gent ajudi a fer la llista definitiva amb la que pugen a l’escenari. Un espectacle fet a mida de cada públic i que esdevé participatiu. Facilitant que la gent pugi a l’escenari a cantar amb ells els temes triats, un karaoke en directe de les millors versions triades. Primer tímidament d’una en un i després de tres en tres la gent anava pujant i baixant de l’escenari. Alguns temes més populars com el No hay tregua de Barricada van aplegar fins a 15 persones d’alt l’escenari. Temes dedicats als centres socials i casals, contra les agressions masclistes, o a les preses van fer un final de festa que per a alguns acabava a les dues de la matinada, però que per l’organització ha acabat a les 8 del matí recollint tota la infraestructura i retornant el vehicle de lloguer amb el que han fet tost els transports.

I és que 25 anys valen la pena celebrar-los. Amb iniciativa política, com la trobada de Casals, però també amb la part lúdica que tenen aquesta xarxa de locals arreu dels Països Catalans. Una festa pel barri i amb el barri, on gent de castellers, Can Batlló, Can Vies, dels col·lectius del Casal, gent de l’assemblea groga i més de 2000 veïnes van sort ir al carrer a gaudir la festa en un espai de compromís polític.
34
36

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *