Sants tremola amb la Marató de Cinema Fantàstic i de Terror


Entre el 14 i el 20 de novembre Sants viurà una setmana de terror plena de sang i fetge en un acte caracteritzat per comptar amb un públic sense complexos, i que no dubta a expressar lliurement la seva opinió. Més de 422 produccions arribades d’arreu del món competeixen en aquest concurs, que la passada edició va rebre més de 2500 espectadors. Un any més Cotxeres de Sants acull la XXVIII edició d’aquest festival que inclou el Concurs de Curts Fantàstics i de Terror i que culmina amb el tradicional passi de 12 hores de cinema del gènere.

0026

Enguany també esperen omplir l’auditori

Les peripècies estètiques i narratives del setè art fan realitat, encara que sols sigui per un moment, els somnis més inversemblants de l’espectador. D’altres, en canvi, reviuen els pitjors malsons, treuen a la llum velles pors ocultes, fòbies no revelades. A Sants seguim més a aquests últims, als qui retem homenatge cada any amb la Marató de Cinema Fantàstic i de Terror de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, tot un clàssic en el panorama cinematogràfic barceloní que combina un concurs internacional de curts amb el ja tradicional cicle maratonià de cinema del gènere.

Una setmana plena de ficció, sang i terror en què, tanmateix, el públic, signe distintiu del festival, ve a passar-ho bé. Tot de la mà de realitzadors consagrats i amateurs, que presenten les seves últimes creacions i a les quals s’uneixen les reestrenes del gènere més destacades i una excel·lent selecció de Sèrie Z, aquest subgènere del cinema de terror que, per dir-ho d’alguna manera, no compta amb el millor dels pressupostos però que sens dubte té un gran nombre d’adeptes. Un festival singular que com cada any té lloc a l’auditori de Cotxeres de Sants i que celebra entre el 14 i el 20 de novembre la seva 28a edició.

El festival gira entorn de dos elements principals, el concurs i la marató de cinema, que es complementen amb diverses activitats culturals ambientades en la temàtica. Des que la Marató va incloure a la seva programació fa ja 18 anys el Concurs de Curts Fantàstics i de Terror, el certamen no ha deixat de créixer. Enguany bat records amb un total de 422 produccions arribades de 44 països participant al concurs.  Es presenten tant directors amb una llarga experiència professional com autors que inicien la seva carrera cinematogràfica. Així, obres premiades als grans certamens nacionals i internacionals s’entremesclen amb les primeres produccions de cineastes amateurs per competir pel premi en alguna de les categories del concurs. Una combinació d’estil propi que sens dubte és clau del seu èxit.

Immers en una atmosfera única, l’espectador podrà gaudir al llarg de la setmana d’una selecció dels 100 millors curtmetratges presentats i votar per al premi del públic al curt millor valorat. Més de 2500 assistents van nodrir l’any passat les sales de Cotxeres de Sants per atorgar aquest guardó i conèixer les pel·lícules guanyadores de les altres categories, que es presentaran en la gala final del concurs després de la projecció de totes les produccions finalistes i en la qual es reparteixen més de 3000 euros en premis.

Avís per a navegants, aquest no és un concurs a l’ús. Són vàries les particularitats que el fan original convertint-se per a molts en una cita innegociable. A part dels premis habituals que es concedeixen en tot festival de cinema de curts, el de la Marató compta amb una categoria difícil de trobar: el premi especial “Chicha cutre”, sobren les paraules. Aquest és el lloc ideal per a aquelles produccions de molt baix pressupost que rendeixen culte al “gore” amb sang de salsa quètchup i efectes especials sortits de la casa de les bromes. Tot un art que la Marató ha decidit recolzar i que sens dubte l’atorga un caràcter especial. I no és l’únic toc de la casa. No hi ha públic igual que el de la Marató, fidel des del principi i sense complexos ni objeccions a espellar una obra si fa falta. En alguns moments és possible que no escoltis els diàlegs, però gaudiràs del moment.

Després de la gala de finalistes del concurs de curts del divendres, arriba la nit més llarga: 12 hores de projeccions de cinema fantàstic i de terror pels més atrevits. Tota una prova de resistència que inclou no solament algunes de les pel·lícules més destacables de l’any, sinó també una selecció del millor cinema “cutre” o de sèrie Z. Això sí…, projectades en sales diferents. Així, a títols com Warcraft: el origen, Éramos pocos y llegaron los aliens o Turbo Kid s’uneixen produccions Z com Critters 2, El caballero del diablo o Los bárbaros, obres d’allò més especialitzades del gènere i de les que costen de trobar. Com sempre, i per conservar la tradició, l’organització es reserva el dret a no desvetllar una de les pel·lícules que es projectaran (pel·li sorpresa), a més de projectar una “pel·lícula càstig”, amb tota la intenció del significat. Qui coneix la Marató ja sap que es gaudeix, però també es pot patir.

A les projeccions de la Marató s’uneixen activitats complementàries com el “Scape Room” de terror, les batalles dialèctiques sobre cinema entre pel·lícula i pel·lícula (Fandom figths) o el concurs de microrrelats del gènere, en el que participen més de 700 autors i que comptarà amb una dramatització de l’obra guanyadora. Com a novetat d’enguany, l’oferta cinematogràfica s’amplia per incloure també els més petits amb una sessió matinal de cinema fantàstic el mateix dissabte de la Marató.

Tot un esdeveniment que no passa desapercebut i que com cada any atraurà al llarg d’una setmana a tots aquells amants incondicionals del terror i la fantasia, d’allò “freak” i estrany, per gaudir en companyia de les últimes creacions del gènere.

Podeu consultar l’actualitat del festival de cinema al seu blog https://blogdelamarato.wordpress.com/  un festival de llarga tradició i arrelament que compta amb la col·laboració d’algunes entitats del teixit associatiu del barri, la colla de diables o el club de rol Silmaril, o Sants3ràdio en son algunes d’elles.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *