La millora de la plaça dels Països Catalans [opinió]


Què els sembla que el ple de l’Ajuntament hagi inclòs la plaça dels Països Catalans al projecte de protecció d’espais públics moderns? Creuen que s’ha de conservar tal i com està, aquesta plaça? S’ha de reformar, com demanen alguns veïns?

Bé, nosaltres hem estat d’acord en aquesta mesura, perquè pensem que alguna cosa s’ha de fer per millorar la plaça. Tot i això, tenim dubtes que això s’acabi acomplint, perquè anem veient que hi ha bastants acords municipals que no es porten a terme.

A més a més, no s’entén que tots els governs municipals que han anat passant fins ara hagin permès que la plaça dels Països Catalans arribi a aquest estat de degradació. Sap molt de greu que aquesta sigui la plaça que Barcelona dedica als Països Catalans, i sobretot no s’entén que hagi passat això, si tenim en compte que aquest espai va rebre un premi FAD.

Ara bé, és clar que haver rebut premis no és cap garantia. I com a mostra al districte tenim un altre espai emblemàtic, el conjunt de les Tres Xemeneies del Poble-sec, que també va ser premiat en el seu dia, i que es troba en una situació lamentable, i per cert amb uns edificis que estan incomprensiblement buits des de fa anys..

Tornant a la plaça dels Països Catalans, és obvi que, malgrat ser premi FAD, aquesta plaça molt de disseny però molt dura, no va respondre mai a les necessitats dels barris, que no se l’han fet mai seva.

A més, cal tenir en compte que aquesta plaça, i la que hi ha a l’altra banda de l’estació de Sants, la de Joan Peiró, tenen una lletjor afegida gràcies als calaixos d’ADIF, que fa anys que ocupen aquests espais com si el barri fos seu. No pot ser que ADIF i RENFE condicionin indefinidament els nostres carrers i les nostres places.

Tornant a la mesura aprovada, cal tenir en compte que implica que la recuperació i la millora de l’espai es farà amb la participació veïnal dels districtes de Sants-Montjuïc i l’Eixample, i que inclourà la transformació de l’entorn de les estacions de tren i bus.

De manera que hauran de ser els veïns i les veïnes d’aquests dos districtes que determinin quines seran les intervencions que s’hi faran.

Esperem, doncs, que es tiri endavant el procés participatiu que cal, i tinguem confiança que aquest cop aconseguirem fer d’aquest espai una plaça de veritat. Això sí, el tema de la invasió d’ADIF dels espais que són dels barris ens ho hauríem de mirar.

(L’opinió de la consellera de CUP Capgirem a “Sants-Montjuïc al dia”, el programa d’informació local de Sants 3 Ràdio on es pregunta a les conselleres i els consellers del districte sobre temes d’actualitat dels nostres barris.)

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *