Informe sobre l’estat dels preus de l’habitatge als barris de Sants [gener 2017] 5


Tal i com ja van dir a l’agost i octubre, cada tres mesos el nucli local de l’organització Endavant (OSAN) fa públic un informe elaborat per la propia organització per tal d’analitzar la situació de l’habitatge als barris de Sants, Hostafrancs, Bordeta i Badal. Un estudi que posa de relleu algunes evidències que remarquen a l’informe.

L’informe comença explicant la metodologia que fa servir, i que repeteixen en cada onada de l’estudi per tal de fer-lo comparable entre onades i facilitar la comparació de dades extretes.

L’estudi posa de relleu que a llarg termini, des de fa 6 mesos, tots els valors analitzats han incrementat de preu a tots els barris estudiats, és a dir, avui és més car comprar, llogar i compartir pis a Sants, Hostafrancs, Bordeta i Badal que fa sis mesos.

Pel que fa al lloguer, Badal és el barri més car, situant-se als 20 euros per metre quadrat, i suposant un increment del 35%, mentre que la resta de barris la forquilla està entre els 13 i 16 euros el metre quadrat.

En les dades respecte al preu de compra, s’intueix una homogeneïtzació del preu a l’alça, és a dir, si fa sis mesos la diferència entre el preu mitjà més alt i el més baix era de més de 900€ (3.400 €/m2 de venda a Badal i 2.500 €/m2 a la Bordeta), ara la diferència entre el preu mitjà més alt i el més baix és de tant sols 250€. Una tendència que no s’ha produït per la baixada de preu dels més cars, sinó per la pujada dels més barats.

Els pisos compartits o habitacions de lloguer, també marca tendència a l’alça respecte l’agost de 2016. Encara que alguns valors davallen respecte l’octubre, segueixen estant per sobre dels valors de l’agost. És per tant el preu de les habitacions de lloguer el que és manté més estable en els darrers mesos. A ven segur pel fet que qui lloga una habitació ho fa avui i fa sis mesos amb el mateix valor d’hipoteca o contracte de lloguer, quan les habitacions de lloguer parteixin dels nous valors de lloguer del conjunt del pis o fruit d’una nova hipoteca, aquests valors segurament també pujaran en la mateixa línia.

Finalment i com ja és habitual, després de les dades. la redacció de l’informe apunta algunes valoracions. Contraposant les dades de l’ajuntament de Barcelona respecte la valoració de problemàtiques a la ciutat, i quina vinculació tenen aquestes amb l’increment de preu de l’habitatge, fent especial èmfasi en les condicions laborals, és a dir, amb quins recursos compten les veïnes per poder fer front a les despeses de l’habitatge i, el turisme com a font de problemes. El turisme com a agent gentrificador i inflacionista, tant en el preu de l’habitatge com del nivell de vida, com per la modificació de les trames urbanes i socials que comporta un flux de turistes tant elevat. Condicions laborals i turisme son més d’una quarta part dels problemes detectats per les persones enquestades.

De retruc, un dels elements inflacionistes en el preu de l’habitatge, el del turisme és alhora font de contaminació, tal i com demostren estudis que vinculen els creuers amb l’increment de brutícia a l’aire. Per tant, reduir l’arribada de turisme, repercuteix directament en les condicions materials de les veïnes, tant pel que fa al seu poder adquisitiu com en la qualitat de l’aire que respirem.

Finalment l’organització manté el compromís en l’edició trimestral dels informes i reivindica l’organització de base com a millor manera per a fer front al conjunt d’agressions que pateix la classe treballadora als nostres barris.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 comentaris a “Informe sobre l’estat dels preus de l’habitatge als barris de Sants [gener 2017]