Casa nostra, casa d’ells 2


La piulada d’una veïna ens posava en alerta respecte un problema del que parlem moltes vegades en abstracte però que ahir prenia forma concreta, li posàvem rostre i unes condicions socials concretes. L’especulació als nostres barris i en concret al barri d’Hostafrancs és evident, la pressió turística un fet i la inclusió d’aquest barri a la zona 1 del PEUAT a proposta de la CUP-Capgirem, ja feia pensar que Hostafrancs era un nínxol d’especulació que els grans inversors volien atacar.

El cas concret és segurament un més entre tants d’altres que des del silenci i la resignació passen cada cop més als nostres barris. En resposta a la piulada de la vena, una altre usuària feia visible que dies endarrere aquesta situació s’ha donat uns carrers més amunt.

I és que aquell habitatge en el qual han viscut families des de fa més de vint anys ha estat comprat i recomprat per fons inversors en els darrerrs anys, passant de Real State (empresa en fallida) a  BBVA i finalment venuda a Vauras Investment SL. Aquesta darrera empresa és la que ha contactat amb les veïnes arrendatàries de més antiguitat per fer-los saber que no renovarien els contractes de lloguer. En paral·lel, l’empresa ha contractat una empresa de seguretat que fa guàrdia 24 hores al dia dins l’edifici per tal de fer pressió a quatre dels habitatges que hi ha actualment dins la finca en procés de desnonament.

Una escala de veïnes com moltes hi ha al barri, gent gran que hi porta més de 20 anys, altres que anaven renovant contracte cada 3, gent de totes edats, famílies amb criatures escolaritzades al barri, en definitiva veïnes que hauran de marxar d’on viuen perquè un grup inversor no vol allargar contractes de lloguer ni accedir a vendre a qui fa anys que hi viu. Un projecte especulatiu que aparentment te com a objecte la remodelació dels habitatges per a fer-hi pisos de luxe. Si més no així ho descriuen a la web on han publicat els futurs usos (Luxury Estate). Una tendència que cada cop més veurem als barris, davant la manca de llicències hoteleres (zona 1 PEUAT) i sobretot, davant la manca d’iniciativa política municipal per aturar aquestes pràctiques especulatives. Els inversors aposten per expulsar de casa seva a veïnes per fer-hi psiso de luxe, per a nous veïns d’alt poder adquisitiu.

Tot i que les veïnes voldrien seguir vivint al bloc, son conscients que davant d’aquestes maniobres poc recorregut els queda. Més, quan algunes d’elles amb problemes de salut no poden perdre temps en cercar un nou lloc on anar a viure abans els quedi esgotat el contracte de lloguer vigent.

 

En els darrers mesos els informes sobre l’habitatge al barri fets per Endavant ja deixaven entreveure que al districte i al barri d’Hostafrancs en concret hi ha una pujada de preus de compra i lloguer d’habitatges

Un barri on el preu del metre quadrat de compra ha passat de 2600€ a 3200 en pocs mesos, preus molt més alts si aquests pisos esdevenen de luxe, i per tant una taxa de benefici especulatiu molt important. En definitiva, el que per a moltes ha estat casa seva durant tota la vida, passarà a ser casa d’ells en pocs mesos, si ningú atura aquesta operació immobiliària que expulsa veïnes i encareix el preu de la vida en barris populars.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 comentaris a “Casa nostra, casa d’ells