30 anys arrelats al barri


Una xifra rodona se celebra amb més ganes, això és un fet sabut per tothom. El 30 aniversari d’un esdeveniment sociocultural com la calçotada, organitzat des del moviment popular, i que any rere any creix i es re inventa malgrat impediments administratius, no el podien deixar passar per alt.

Així la calçotada popular de Sants arriba a la trentena edició amb un nou repte, assolir les 800 racions i consolidar la calçotada més nombrosa de la ciutat en un moment en que cada carrer de festa major, esplai, o col·lectiu en fa una cada cap de setmana, i fins i tot ahir coincidia amb un mínim de tres calçotades populars al mateix barri.

Però és que la calçotada del Casal Independentista de Sants no és tant sols un lloc on menjar calçots, és una festa com no te igual en tot el districte, només comparable a un Sant Joan o dia gran de Festa Major. Tant pel que fa al nivell organitzatiu i de feina a fer, com per la qualitat de les actuacions musicals que un cop omplert el pap fan delícies del públic assistent de manera totalment gratuita.

Enguany el parc de l’Espanya Industrial es llevava de manera inusual, l’Acampasants ocupava gran part del parc amb tendes de campanya, on els caus del barri havien fet nit. Així el muntatge matinal es feia coincidint amb les lleganyes d’algun centenar de nenes i nens sortits de les tendes.

Graelles, llenya, calçots, barra, tanques, neveres, tiradors de cervesa, congelador, pancartes, barrils de cervesa, ampolles de refresc, equip de só, i dotzenes de petites eines arribaven al parc per a un muntatge que acaba a quarts de dotze, amb tot a lloc i les primeres notes sonat pels altaveus de l’escenari. Ja a les dotze tocades era el torn de la cultura popular i de les Bastoneres de Sants, balladores petites i grans van oferir el repertori habitual mentre una bona rotllana seguia els progressos de la colla infantil.


 

Amb les 800 cadires i dotzenes de taules a lloc, era moment de prendre consciència i aprofitar la gentada per informar que, al barri d’Hostafrancs s’està construïnt un nou hotel, i que està plegat d’irregularitats. La CUP de Sants va enganxar una octaveta informativa a cada cadira i hi va penjar un parell de pancartes. 

L’especulació immobiliària també va tenir la seva denúncia de la mà d’Endavant i una pancarta molt gràfica on assenyalava el creixement del preu del metre quadrat als barris de Sants, i deixava llibrets informatius de la campanya que estan duent a terme.

La denuncia dels feminicidis, la monarquia o la re municipalització de l’aigua o l’habitual estelada gegant a l’entrada del parc vinculaven un any més les lluites del barri a la calçotada. Arrelant la festa popular a les necessitats i processos que viu el barri

Cadena de servei en marxa, son quarts de dues i la gent fa cua per a recollir primer i segon plat per separat, alguns mal entesos al respecte… nou format per a millorar el servei que no tothom ha entès a la primera i que els cal fer dues cues. Les pluges de dijous, han fet que la llenya que ha arribat al parc estigui una mica humida encara i les graelles no van tot lo ràpid que voldria l’organització… nervis però amb la certesa de tenir prou menjar i llenya per a cuinar els 12.000 calçots, simplement, tarden una mica més de lo establert, però ningú es queda sense ració.

Panxes plenes i ganes de festa, i això a la calçotada és un fet. Mentre des de l’escenari es llegeix un petit manifest de record dels darrers 30 anys de lluites arrelades al barri i recordar les noves incorporacions al projecte del Casal (La Tribu i la Coordinadora Obrera Sindical), es van desmuntant taules i cadires per poder fer espai davant l’escenari.

Els Ruc’n’roll primer amb les seves versions dels clàssics del rock català i desprès els Alacantins El Diluvi fan ballar de valent un públic entregat, que canta les cançons, fent evident que han vingut a la calçotada a poder escoltar aquest grup. Encara més evident quan El Diluvi, dedica una cançó a les persones que sent d’Alacant viuen a la nostra ciutat. Mentre els tècnics i músics desmunten instrumets, PD Marikarmen fa ballar el públic fina a les nou de la nit. Hora de recollida i inici del fi. L’organització però, resta al parc fins passades les onze de la nit recollint tota la festa.


Avui ja comença a caminar la 31 edició de la calçotada si des del Districte algú amb poc senderi no ho impedeix.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *