És la monogàmia una forma més de dominació?


Des de fa ja alguns mesos l’organització independentista Endavant ha posat en marxa una campanya de sensibilització i denuncia de la violència masclista. Una campanya que comença amb un treball formatiu intern durant el passat any i que surt a la llum a partir del gener d’enguany per posar sobre la taula les diferents cares d’un conflicte del que solem veure només la punta, com un iceberg dins el mar.

Desprès de la primera part de la campanya sobre feminicidis i l’acte de fa unes setmanes a l’Eixample sobre Lesbofòbia, ara toca el torn a l’assemblea de Sants organitzar un acte de la campanya. L’organització independentista enfoca l’acte amb preguntes i amb un text que us reproduïm a continuació.

El divendres 24 de març, el nucli local de l’organització Endavant OSAN, oferirà una xerrada amb el col·lectiu Amors Plurals, per debatre al voltant de les relacions de parella, la monogàmia, el poliamor i l’anarquia relacional.
Com va dir Andie Nordgraan en el seu manifest per “l’Anarquia Relacional” (2006) L’anarquia relacional qüestiona la idea que l’amor sigui un recurs limitat que només pot ser real si es limita a una parella. Tens la capacitat d’estimar més d’una persona, i una relació i l’amor que sents per aquesta persona no fa disminuir l’amor cap a altres.
És indubtable que la majoria de relacions sexofectives, es presumeixen amb règim d’exclusivitat, amb projecció de convivència futura en espai privat, amb propietats i projectes comuns – entengui’s per comú, la parella.
D’altra banda, de ben segur que quan parlem de monogàmia i de qüestionament d’aquesta ens venen al cap moltes parelles “obertes”, on un dels dos, generalment l’home, usa aquest model pretesament modern i subversiu per posicionar-se avatatjosament davant l’altre persona de la parella.
La monogàmia és una tria individual? És fruit de la moral judeocristiana que ens precedeix? És una forma d’expressió que ens ve donada pel sistema patriarcal i la seva divisió sexe-gènere? És una forma d’expressió del capitalisme i el seu element central la propietat privada?
Les relacions no-monogàmes – anarquia relacional o poliamoroses – són només per gent jove i poc seriosa? Són fruit sempre que un membre de la parella tendeix a “lligar” més que l’altre? Hem de posar el sexe per damunt de l’afecte? Tenir una relació no-monògama d’entrada subverteix el sistema patriarcal? O el perpetua?
L’objectiu d’aquesta xerrada és oferir prou visions com per qüestionar-nos el model majoritari de relació de parella: heterosexual i monògam.
Us hi esperem!

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *