La Mona abans del Barça i Disney, i les guerres del cacau


Donar una volta pel barri els dies previs a diumenge de Pasqua i mirar aparadors del les pastisseries del barri, o tombar pels passadissos dels supermercats ens pot fer creure que els jugadors del Barça i els reclams televisius sempre han estat els amfitrions de les mones de Pasqua, no obstant, aquesta és una tradició força més antiga que el Barça i que la televisió.

Si avui tenim les mones que tenim, és en part perquè hem perdut les tradicions del costumari català d’una banda, i per l’altre, perquè ens han creat la necessitat de ser els padrins més enrotllats. De moment sembla que del palmó, que tradicionalment regala la padrina, no en fan versió Disney ni Barça.

Segons Joan Amades, el costumari català recull cites a la mona ja al segle XV (previs al Barça i a Disney) i fins i tot en el diccionari de la Real Academia de la Lengua (espanyola) recull al 1783 (també previ al Barça i a Disney), que la mona és a Catalunya, València i Múrcia La coca o rosca que es cou al forn amb ous posats en ella amb closca per Pasqua de Flors, que en altres parts de la península Ibèrica anomenen hornazo.

La tradició diu que la mona es regala fins que el fillol o la fillola feia la comunió, als 12 anys, i que a cada any que passava, la mona portava un ou dur més, amb tants ous com anys tenia l’afillada. En molts llocs la mona també es coneix amb el nom de Tortell Cristina, derivat del nom original de pasta cristiana, nom amb el que el coneixien.

Només recordar que avui en dia, molts dels països productors de cacau (necessari per a fer les mones del Barça i Disney) estan en guerra per l’explotació dels seus recursos naturals. El 40% del cacau mundial s’extreu de Costa d’Ivori mitjançant el treball infantil, i els Impostos sobre el cacau son utilitzats per governs i rebels per al finançament de la compra d’armes dels seus conflictes bèl·lics segons denuncia Justícia i Pau. Segons informen, Nestlé, Suchard i Nutrexpa controlen el 70% del cacau mundial i que ja existeix un certificat de cacau de comerç just que evita aquests abusos i monopolis transnacionals.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *