1 de maig, al barri som classe obrera


Torna el 1r de maig, una data assenyalada en vermell al calendari. En vermell de la sang dels màrtirs de Chicago a la revolta d’HayMarket, però també de les treballadores assassinades pel pistolerisme a les portes del Vapor Vell o les actuals esclaves d’Indonèsia, les treballadores als camps d’Andalusia, i a casa nostra a les fàbriques de torns eterns al Prat o Catarroja, cambreres d’hotel o de totes les treballadores invisibles… Aquelles que amb la seva força de treball a les llars – l’esclavatge no remunerat més llarg la història-, generaen la plusvàlua més rendible pel neoliberalisme. 

Una data assenyalada en vermell al calendari. En vermell de les lluites obreres de milers de treballadores, que dia a dia i al llarg de la història, ens han mostrat que el camí de la lluita, als centres de treball i fora d’ells, és l’únic via per l’emancipació de la classe obrera.

Torna el 1r de maig, i amb ell, els col·lectius de l’Assemblea del Barri de Sants, tornen a sortir al carrer per denunciar totes les opressions que patim com a classe treballadora.

Problemes tan habituals a les nostres vides com la cosificació i la doble explotació de les dones, l’especulació immobiliària i la mercantilització de la vivenda, l’explotació laboral, l’acumulació de capital per les grans empreses, la denegació d’afiliació sindical o la precarització en els entorns laborals, són el pa nostre de cada dia.

Per això, des de l’Assemblea del Barri de Sants, es fa una crida a tota la classe obrera santsenca, a participar del Cercavila Anticapitalista que recorrerà els carrers de Sants el proper dilluns 1 de maig a les 12 del migdia, per demostrar que només l’autoorganització obrera pot fer tombar aquest sistema esclavista, i per denunciar aquelles empreses i actituds que fan negoci de les nostres vides.

A la tarda l’esquerra independentista fa crida a participar de la mobilització al centre de Barcelona que enguany tindrà dues columnes diferents, una anomenada “Treball” que sortirà de l’arc del Triomf i la columna “Lluites” que sortirà del parc de les tres xemeneies del Poble Sec. I ho fan amb un cartell conjunt, que ens recorda que “Barcelona explota” i va acompanyat del clàssic taulell de joc del Monopoly, tot indicant a cada casella les deiferents explotacions que peteixen les veïnes de la ciutat. La gentrificació, la banca, la Fira, els alts sous dels directius de TMB, la plataforma AirBnb, la repressió, constructores i promotores immobiliàries, pisos turístics irregulars, preus del subministraments energètics, les multinacionals el control social i el luxe son les caselles per les quals pots fer un tomb per la ciutat. Un paisatge desolador que les convocants han decidit combatre aquest primer de maig.

A data d’avui tenim ja també els cartells i reflexions polítiques del sindicat COS i d’Endavant. D’una banda la COS, fa un exercici de memòria històrica i enquadrant els efectes de la revolució russa de fa 100 anys dins el context actual. L’estat del benestar a Europa és fruit de les pors burgeses a que els i les treballadores prenguessin exemple dels i les obreres de la Rússia revoltada. I ho enllaça amb les renuncies dels partits i sindicats de la social democràcia en els pactes de la Moncloa de fa 40 anys, una pèrdua constant de drets que cal combatre des dels carrers. Arribat a aquest punt fa una dura crítica a l’estament polític actual, especialment de l’esquerra institucionalitzada que s’ha fet seu el marc imposat pel sistema, creient que és dins d’ell que cal negociar i conquerir els drets. Pel sindicat independentista toca desbordar aquestes institucions del sistema i recuperar la unitat d’acció als carrers i creant un contra poder obrer. Finalment alerta de noves retallades, i com les pensions, estan ara mateix en perill i amb elles el futur de la gent que més anys ha treballat i que ara es poden trobar en la misèria, alhora que condemna els i les joves a la precarietat absoluta.

Des d’Endavant (OSAN), plantegen el primer de maig inserit dins la nova campanya nacional que l’organització ha presentat en el marc de la Diada del País Valencià del 25 d’abril. La campanya Sobiranies, Drets i Autodeterminació, prendrà com a lema “Amb el capitalisme patriarcal no tenim futur” .

Per la seva banda el sindicat llibertari CGT, sortirà als carrers no a lamentar-se sinó a passar a l’ofensiva, tal i com el seu secretari general anuncia en l’article publicat al Diari del Treball.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *