Un acte recorda a Sants l’aniversari de la prohibició de l’amiant fa 15 anys


Col·laboració d’ Alex Titsminetzky

El proper 6 de maig a les 11h el Col·lectiu Ronda ha organitzat un acte al cinema cooperativa Zumzeig (Carrer de Béjar, 53) amb un passi de vídeo i un col·loqui amb associacions d’afectats per l’amiant en commemoració del 15è aniversari de la seva prohibició a l’Estat espanyol.

L’amiant, les morts invisibilitzades

L’amiant o asbest és un perillós mineral prohibit des de fa dècades a gairebé tota la Unió Europea per causar asbestosi, a més d’altres greus malalties respiratòries, principalment càncers de pulmó i pleura. Les patologies poden donar-se 20, 30 o 40 anys després de l’exposició a aquesta substància, que es manté «indestructible» dins el cos.

Precisament la paraula amiant prové de la paraula grega “indestructible”. Per la seva resistència ha estat utilitzada històricament en múltiples aplicacions, principalment en la construcció, en la variant de fibrociment (la famosa «uralita»), i en la indústria automobilística, la naval i la ferroviària.

Des de mitjans del segle XX va deixar-se d’utilitzar a gairebé tots els estats europeus. Però a l’Estat espanyol, principal productor europeu d’amiant fins a finals dels anys 1980, aquesta substància va ser permesa fins a l’any 2002, per imposició de la normativa europea.

Els afectats alcen la veu

Aquesta perillosa substància ha afectat treballadors que la van manipular (en fibrociment, uralites, frens, ports, trens, …), les seves famílies (doncs els treballadors s’emportaven la roba a casa contaminada d’asbest sense conèixer-ne el risc) i els veïns de les fàbriques.

A pesar de la seva invisibilització per part de les empreses i les autoritats, poc a poc els afectats han anat reclamant els seus drets, i les associacions de víctimes de l’amiant es van estenent pel territori català. Primer van ser les associacions de municipis altament afectats, com Castelldefels o Cerdanyola del Vallès, i després els van seguir empreses encara en actiu, com a Honeywell del Prat de Llobregat, Alstom de Santa Perpètua de Mogoda o estibadors del Port de Barcelona.

15è aniversari de la prohibició

Coincidint amb el 15è aniversari de la prohibició de l’amiant al 2002 a l’Estat espanyol, el despatx d’advocats Col·lectiu Ronda ha organitzat el proper 6 de maig a les 11h al cinema cooperativa Zumzeig del barri un passi del vídeo «Units contra l’Amiant», on s’explica la lluita dels afectats de l’empresa Rocall SA de Castelldefels, amb un posterior col·loqui amb l’Associació d’Afectats per l’Amiant de Catalunya i l’associació de jubilats de l’empresa MACOSA (actualment ALSTOM).

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *