Sense places a P3? 4


Preocupació per la manca de places de P3 a les escoles públiques del barri

Dijous passat el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) va fer públic el número del sorteig pel desempat per a la inscripció al segon cicle d’Educació Infantil, Primària i ESO pel curs 2017-18. Un dia que moltes famílies esperaven amb tensió per saber si els seus respectius fills i filles han pogut entrar en la primera opció escollida. Al nostre barri, enguany, els nervis estaven més que justificats, ja que durant el procés de preinscripció s’ha detectat un fort augment en la demanda de les escoles públiques. En algunes d’elles, com és el cas l’escola Barrufet, Cal Maiol o Jaume I, les sol·licituds quasi bé han doblat l’oferta de places i han estat molt pocs els centres que no han omplert amb les primeres opcions escollides per les famílies. De fet, a falta de confirmació per part del CEB, tot sembla indicar que la demanda de places en centres públics del barri ha estat superior a l’oferta. Una situació que confirma que cada cop són les famílies que aposten per escolaritzar els seus fills i filles a les escoles públiques del barri.

D’aquesta manera, ens trobem davant d’una situació paradoxal i conflictiva. Malgrat no podem donar el nombre exacte, moltes famílies no només no podran entrar en la primera opció escollida (ja que el sorteig no els ha estat favorable) sinó que tampoc ho podran fer en la resta d’opcions triades, ja que molts centres públics han quedat plens en primera opció. Per tant, ens podem trobar amb casos de famílies que malgrat sol·licitar fins a 7 o 8 centres públics (el full de preinscripció permet triar-ne fins a 10) no podran anar a cap d’aquestes escoles i hauran d’acceptar una designació d’ofici per part del CEB.

Així doncs, aquesta situació ha portat a que algunes famílies s’hagin organitzat per expressar el malestar davant de les opcions amb les que es podran trobar el curs vinent: ser destinats a un centre públic que quedi excessivament lluny del domicili familiar (en altres barris de la ciutat); que el centre designat tingui un projecte educatiu que no convenç a les famílies (o que desconeixen completament); i per últim, que alguns alumnes siguin destinats a centres privats-concertats.

L’AMPA de l’Escola Bressol Municipal (EBM) l’Esquirol ha presentat una carta al CEB demanant que es busquin solucions reals perquè les famílies puguin optar a una plaça en un dels centres sol·licitats i s’evitin, en la mesura del possible, les designacions d’ofici. Els signants posen de relleu que el procés de tria d’escoles ha estat quelcom molt meditat i basat en la ferma creença del canvi positiu que l’educació pública està fent en els darrers anys. A la carta s’hi han adherit moltes famílies a títol individual, així com altres AMPES d’escoles bressol del barri i l’Assemblea Groga de Sants

Cal apuntar, també, que aquesta situació no és exclusiva del nostre barri. Segons el perfil de twitter @familiessenseplaces (que es presenta com una Plataforma que agrupa famílies que en altres cursos s’han quedat sense places) a Gràcia i Eixample Dret a P4, P5 i 1r hi ha 146 famílies que es troben en aquesta situació.

I al marge de la carta enviada per l’AMPA de l’EBM l’Esquirol, algunes famílies han començat a recollir firmes a través de la plataforma change.org per protestar davant de la mateixa situació, iniciativa que, de moment, ha recollit més de 200 signatures.

Caldrà, per tant, estar molt atents a les pròximes setmanes a les accions de protesta que es puguin generar des del nostre barri, així com a les possibles solucions que proposi el CEB (si és que en proposa alguna) per revertir aquesta situació.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 comentaris a “Sense places a P3?

 • Lidia Hernández Sánchez

  Hola, yo soy del barrio de sant Antoni i estén amb la mateixa situació. Estén fen un grupo de madres i pares pero recollir tambe firmas.

 • Anna

  Hola a tots i totes!!
  Sóc una mare del barri de Sants que també m’he quedat a fora (dos alumnes que el curs que ve faran p3). Només dir que estic molt nerviosa perquè no ser que passarà i encara falten molts dies per saber el què, que no entenc perquè aquest procés ha de ser tant llarg i generar tanta angoixa a les famílies, ja que això ja es veia que passaria perquè en el moment de les visites a les escoles el volum de pares era molt gran i després en el moment de fer les preinscripcions ja és veien totes les famílies que no podien accedir en aquell centre de primera opció, però el pitjor és que les altres opcions també estan plenes. Llavors què hem de fer, aquesta incertesa fins a final de mes o principis del següent de veritat que no li desitjo a ningú!!
  Espero que es resolgui aviat i de la millor manera pels nostres fills!!

 • Makas

  Hola, soy una madre del barrio de Sants y nos hemos quedado sin plaza para entrar al p3. Comparto la opinión de todas las familias que estáis en la misma situación. Este sistema es desesperante y angustioso. Y aún no sé donde habrá plazas..Es terrible pensar q la educación de tus hijos depende de un sorteo del cual un gran porcentaje% de familias nos quedamos sin ninguna opción elegida.