Nou model de Festa Major Alternativa a Sants 2


Enguany la Festa Major alternativa de Sants viurà un canvi substancial respecte al model que els darrers anys ha caracteritzat la festa popular. El canvi més visible que tindrà el nou model de Festa Major serà el canvi d’ubicació de la mateixa. Desprès d’anys de festa al parc de l’Espanya Industrial, l’Assemblea de Barri de Sants, aposta per un nou model, tant fruit de l’evolució de la pròpia festa alternativa com de la mateixa Festa Major en la seva globalitat. I és que enguany la festa alternativa tindrà un format molt més similar al de la resta de carrers de Festa Major. I el macro espai del parc es desdoblarà en tres espais ubicats en carrers del barri, just davant de tres dels locals que les entitats de l’ABS i dels seus col·lectius, tenen al barri. D’una banda el recent creat Casal de Joves tindrà el seu punt festiu davant del mateix Casal, al carrer Violant d’Hongria, Can Vies ho farà davant del centre social i el Carrer Muntadas, on hi ha el Casal Jaume Compte, serà l’escenari on l’esquerra independentista programarà les seves activitats. Quedant el parc tancat durant la nit a partir de les onze de la nit per facilitar el descans veïnal.

Un canvi de model que te a veure amb una reflexió política de model de decreixement, per l’arrelament de la festa als seus carrers, i perquè fa 10 o 15 anys la pròpia festa major era molt diferent a l’actual.

Els darrers anys el parc de l’Espanya Industrial havia perdut part de l’encant inicial, i més enllà de ser un espai de reclamacions i festa popular s’havia massificat amb el perill real de perdre la identitat popular per esdevenir un festival musical urbà vuit de continguts més preocupat per a programar festa i garantir serveis massius que no pas per a omplir de contingut la setmana de Festa Major. Els darrers dos anys han estat molt durs en aquest aspecte i finalment la reflexió sobre la necessitat de decréixer com a model, i tornar a l’espai més popular i allunyat del consum pren força i es concreta en l’aparició de tres espais més petits amb espectacles i programació de més petit format, més fàcil de gestionar.

I és que quan neix la Festa Major Alternativa, ho fa perquè la majoria de carrers no tenen en compte les necessitats d’una gran part del jovent del barri, on els programes de Festa Major tenen la seva centralitat en activitats infantils, cobla, havaneres i orquestres de ball. Totes elles necessàries però que no son de l’atractiu del jovent del moment. Motiu pel qual, hi ha un “nínxol de mercat” en el qual el jovent és el motor i el beneficiari d’un nou model, amb activitats lúdiques i grups musicals àdhuc per aquest gruix de veïnes. L’èxit de l’aposta demostra que efectivament feia falta un espai com el de la Festa Major Alternativa. Els darrers cinc, vuit anys, l’aparició de comissions de carrers rejovenides, o directament noves, la comissió de Festa Major no federada de Castellers, donen una altre dimensió a la Festa Major fent que els carrers passin a programar aquelles demandes que fa 15 anys els i les joves del barri demandaven.

Per tant, arrelar la festa major a cada carrer, amb les veïnes de totes les edats, la possibilitat de mantenir activitat infantil i orquestra de ball amb la possibilitat de música “alternativa”, i una visió crítica de la vida, fan possible, aparcar el model massiu del parc i fer comissions de carrers allà on el teixit social del barri ja hi te presència consolidada.

Els canvis però no seran només pel que fa al format, sinó que també hi ha novetats que de manera global afectaran tant als espais de la Festa Major alternativa com a d’altres espais festius. La creació d’un protocol contra les agressions masclistes durant la festa major serà una iniciativa impulsada per l’espai alternatiu però que tindrà recorregut en totes les comissions de festa que se’l vulguin fer seu. Un protocol que serà presentat el primer dia de la festa major per tal de posar sobre la taula la problemàtica de les agressions masclistes, com a expressió d’una societat patriarcal, i la necessitat de treballar per superar el model d’opressió de les dones, la cultura de la violació i la cossificació.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 comentaris a “Nou model de Festa Major Alternativa a Sants