Homenatge a Thomas Sankara


L’agost de l’any 1983, un jove militar de 33 anys, conjuntament amb la resta d’oficials comunistes organitzats clandestinament dins les estructures de de l’exèrcit regular, dona un cop d’estat a l’antiga colònia francesa d’Alt Volta inspirats en la revolució socialista cubana.

Aquests militars amb llarga formació tant a l’escola militar com en camp de batalla a Mali, prenen el poder polític i promouen la “Revolució democràtica i popular”.

Sankara es va definir com antiimperialista i va definir una policia contra la corrupció, la desforestació i la fam, i amb promoció de l’educació i la sanitat. Els privilegis dels caps tribals foren abolits. El 1984 al cap d’un any de revolució va rebatejar al país com Burkina Faso, que vol dir (“La terra dels homes honrats”) en mossi i djula; també va modificar la bandera i l’himne. Va incloure diverses dones en el seu govern i va millorar l’estatus femení; l’ablació genital fou declarada il·legal, igual que la poligàmia. Fou també el primer govern africà que va reconèixer la SIDA com una amenaça per l’Àfrica. Tot això el va fer popular al seu país i va atreure l’atenció internacional. Va vendre els Mercedes del govern i els va canviar pel Renault 5 (el vehicle més barat a Burkina Faso) que va passar a ser el vehicle oficial dels ministres. Va formar una guàrdia personal de dones amb moto. L’arsenal de l’exèrcit a Ougadougou va esdevenir un supermercat de l’estat (el primer del país). El 1985 durant el cens es van produir suposades intervencions d’agents de Mali i les tensions van derivar en una guerra de 5 dies en la que van morir unes 100 persones la majoria morts per una bomba llançada per un avió de Mali sobre el mercat de Ouahigouya; la guerra s’anomenà “Guerra de Nadal” perquè es va lliurar aquells dies.

4 anys més tard de la seva arribada al poder, el 15 d’octubre de 1987 Sankara fou assassinat en un cop d’estat per dotze oficials dirigits per Blaise Compaoré que el va succeir.

Ara, 30 anys desprès del seu assassinat la La ciutat invisible i Wanafrica organitzen un homenatge a Sankara el proper 1 de febrer al carrer Riego. A l’acte comptaran amb Saiba Bayo, politòleg senegalès i un membre d’Edicions Wanafrica.

Una bona ocasió per acostar-nos a una figura i una experiència política oblidada per la majoria de mitjans i que va suposar una via cap a la igualtat i el reconeixement d’una població que havia viscut sota el jou colonial francès durant més de 30 anys.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *