La Vaga feminista mobilitza el barri 3


[Actualització a les 22:40]

Amb el Sol encara treien-se les lleganyes, grups de dones caminen pel barri camí de Can Batlló. a les seves portes una vuitantena fan caliu. A les 7 del matí era el moment triat per les comissions de vaga feminista de la ciutat per fer talls de trànsit en les principals vies de comunicació. Al barri, això vol dir, tallar la Gran Via a l’alçada de la Campana. Un tall que ha anat sumant gent fins a superar el centenar de dones que han mantingut el tall de trànsit fins a les 8:30 del matí. Una acció que ha estat amenaçada per l’actuació dels Mossos d’Esquadra.

La finalització del tall però, era l’inici d’una manifestació barrial que des de la Gran Via ha pujant per Olzinelles fins a l’escola Maristes, fent parada a Plaça Sants. D’allà ha pujat pel carrer Galileu, i l’Escola Barrufet i el CAP del Vapor Vell, seguint per Joan Güell fins al parc de Can Mantega, al seu pas han anat parant a botigues informant de la vaga. L’esglèsia de Sant Joan Maria Vianney ha estat també objecte de denúncia per part de les manifestants. D’allà s’ha tornat a Plaça de Sants on s’hi havia organitzat un esmorzar popular.

Amb l’aturada a plaça de Sants, també s’hi ha fet un taller de pancartes i cartells en defensa de la Vaga. Ha estat amb aquest material que el piquet s’ha tornat a mobilitzar per les botigues, escoles i sectors feminitzats del barri, en aquests moments el grup inicial d’un centenar s’havia multiplicat exponencialment, arribant a superar les 800 persones a l’arribar a plaça Espanya.

A plaça Espanya s’han viscut moments de tensió, doncs un grup de dones que havia entrat a l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) a penjar una pancarta a la façana han estat retingudes il·legalment per part d’algun treballador del centre, tancant les portes amb elles dins, mentre avisaven els mossos. Alhora que arrencaven la pancarta penjada per les feministes. Un cop les activistes han pogut sortir, s’ha fet lectura d’un manifest i s’ha continuat la mobilització fins a Can Batlló per la Gran Via. Allà, la Vaga Feminista es reagrupa, i agafa forces per les mobilitzacions de la tarda mentre gaudeixen del dinar organitzat pel comitè de vaga.

El dinar a Can Batlló ha estat un èxit d’assistència, de fet, s’ha hagut de dinar per torns i ha fet falta fer més quantitat d’arròs del previst inicialment per poder donar de menjar a totes les dones que han participat del piquet matinal del barri. Al la panxa plena, cadascuna ha buscat un lloc on descansar. Calia agafar forces. I és que altre cop a tres quarts de cinc, s’ha fet columna des de la Plaça de Sants, per passeig Sant Antoni, vorejant l’Estació, fins arribar a Tarradelles. A la confluència dels carrers Berlin i París, s’han afegit les dones que venien en manifestació des del piquet de Les Corts. Seguint pel carrer París, a l’alçada del carrer Urgell s’hi ha afegit el piquet de l’Eixample Esquerre. En aquell moment, la columna feminista ja tenia varis milers de dones al darrere i avançava cap a la convocatòria unitària.

Amb l’arribada de la columna al Passeig de Gràcia, les manifestants s’han disgregat dins la manifestació unitària, en la que s’estimen xifres al voltant de les 500.000 persones. Una jornada històrica pel feminisme de classe als Països Catalans, doncs la participació ha estat molt elevada al llarg del país, i en moltes altres ciutats del país, les xifres superen les 10.000 manifestants, Terrassa, Granollers, Sabadell o Cerdanyola, xifra similar a Tarragona, altres 5000 a Lleida, València ha viscut una multitudinària manifestació amb unes 100.000 persones, simultàniament a les manifestacions de Gandia o Alacant. Al matí també les Universitats han estat protagonistes de la Vaga i les mobilitzacions. A Palma, altres 15.000 manifestants segons alguns mitjans i Perpinyà, on la Vaga General ha estat convocada per un sol sindicat (SUT) la mobilització ha estat de 400 persones, una xifra que comparada amb la resta del PPCC pot semblar baixa, però que és molt més alta que en la manifestació de l’any passat, i que te poca tradició a la ciutat.

Pel que fa al balanç antirepressiu, Alerta Solidària comptabilitat 65 identificacions al llarg del dia així com insults i amenaces per part de diversos cossos policials.

 

[Aquesta crònica no hagués estat possible sense la col·laboració de les companyes del comitè de Vaga feminista de Sants, l’Agencia 8M de la Vaga, i companyes de Perpinyà]

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 comentaris a “La Vaga feminista mobilitza el barri