La Burxa 217 ja és al carrer


La Burxa del mes de març ja fa alguns dies que és al carrer. Un número que te gran part dedicat al moviment feminista. I és que l’impacte del 8 de març i la vaga general feminista ha estat important en part pel nivell de consciència social, i les pàgines de la Burxa no en son excepció.

La portada ja ens anuncia “Parem el món per continuar avançant”, com a preludi de la Vaga General. I en l’editorial, ja ens deixa entreveure que enguany la Burxa celebrarà anys. Quan una publicació comença a reivindicar el fons d’armari d’articles publicats, és sinònim de bagatge. Per tant nova secció on recordar d’on venim, si més no pel que fa a la construcció d’un referent de la comunicació popular en paper als barris i viles combatives d’arreu del país.

A l’escrit del micro obert descobrireu la història d’algú que ho va deixar tot per fer un viatge en bici, per 20 països i que la decisió de no agafar un vaixell, l’ha portat a viure una de les millors experiències de la seva vida. Si us ha picat el cuquet… pàgina 2 i seguiu la lectura.

La pàgina 3 ens recorda que el passat mes de febrer un jove del barri va ser jutjat pel desallotjament de la Carboneria (centre social okupat del barri de Sant Antoni). Mentre les companyes de la Trama SCCL fan repàs de l’estat del feminisme en la ficció. Una descripció del panorama audiovisual en clau de gènere que no pot passar desapercebut a pocs dies de la celebració dels premis Oscar, que al igual que d’altres catifes vermelles de la cinematografia han posat l’accent en la discriminació per motius de gènere.

A la pàgina 4 SantsViu us oferim part de les noticies que el darrer mes hem anat recopilant en aquesta web. La municipalització de l’aigua, el cas del 27 i més o el Sobtec, com a mostra de la crònica de barri del gener.

Altres casos d’actualitat venen recollits a la pàgina 5, on l’agressió masclista a dues dones al carrer Sant Antoni, la condemna a l’Andreu per la vaga general del 29 de març de 2012 i la mobilització contra l’especulació del 16 de febrer tenen la seva crònica.

A les pàgines centrals (6 i 7) es fa un fil de les dones a la història. De Olympe de Gogues, escriptora feminista guillotinada per les seves idees fins a la periodista britànica Caitlin Moran, cara visible de la quarta onada feminista a l’actualitat. També s’hi fa repàs dels col·lectius feministes del barri. La pàgina 7 posa de relleu la lluita contra les agressions, la necessitat d’elaborar protocols contra aquestes actituds, i el que encara és més important, aplicar-los quan es detecten. Els casos d’Itaca Band durant la festa major, o les recentment denunciades pel Casal Independentista en son una mostra.

La pàgina 8 tanca el monogràfic feminista amb dos articles, un de personal i l’altre en nom de la Vaga Feminista de Sants, per posar context i arguments a la passada vaga del dia 8 de març.

La Biodiversitat barrial ens apropa a dues dones i un record. L’Ester i la Núria, dues vides de barri, una que fa anys que va arribar a Sants des del barri de Sagrada Família, i l’altre que ha deixat el barri per anar a viure a Texas. El record, per la portada de la primera Burxa de març de 1998, i que ara ha fet 20 anys.

Les ressenyes de cinema -buscant l’Oscar-, de teatre -vindicacions- i d’un joc de taula -Pandemic Legacy-, així com la vinyeta de Launderette omplen la pàgina 10 i l’agenda l’11.

Ja a contraportada, l’entrevista al Tolis i la Marta del Menjador Social Canpedró del carrer Sant Crist 13. Un menjador que rep a les persones derivades pels serveis socials i que aten entre 80 i 90 persones entre setmana a l’hora de dinar, i que obre 365 dies l’any. Una feina possible gràcies als 14 equips de voluntàries i de les donacions d’empreses, botigues i restaurants. Un serveis però que van més enllà de l’alimentació i que ofereix suport en reforç escolar i activitats infantils.

Finalment la Mercè ens recorda l’hegemonia del vehicle de motor a la ciutat, i com “La bici te nom de dona” i s’hi fa un lloc en una ciutat, on el masclisme te el seu reflex en els vehicles i qui els condueix.

La burxa del mes de març la podeu anar a buscar als locals del mapa d’aquest enllaç o consultar-la clicant aquí

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *