L’habitatge segueix a l’alça als barris de Sants 1


20 €/m2 demanen en un 4rt sense ascenor

Comença un nou trimestre, i com ja és habitual des de fa any i mig, Endavant Sants fa un buidatge dels preus de l’habitatge als barris de Sants, Hostafrancs, Bordeta i Badal.

 

Segons l’estudi del primer trimestre de 2018, l’organització independentista determina que el preu del metre quadrat de lloguer a Sants és de 18,32 euros de mitjana, el que suposa un 22% més car que fa un any i un 40% més car que l’agost de 2016 quan van començar a recopilar dades sobre habitatge al barri.

A Hostafrancs, el preu del metre quadrat de lloguer és de 15,82 euros i consolida la tendència a la baixa respecte altres onades de l’estudi, quan va arribar a més de 17 euros. A Hostafrancs avui és un 8% més car el preu del metre quadrat de lloguer que fa un any, però encara és un 28% més alt que a l’agost de 2016 quan el preu era de 12,3 euros.

A la Bordeta, hi ha xifres molt similars a les de Sants, on el preu del metre quadrat de lloguer és de 18,28 euros, el qual suposa un 17% més que fa un any i un 35% més que a l’agost de 2016.

5200 €/m2 demanen a Hostafrancs

Es a Badal, on el darrer any, més a pujat el preu del metre quadrat de lloguer. Arribant als 18’53 euros, disparant l’increment interanual un 38%.

On la bombolla tampoc acaba de punxar és en el negoci de la compra-venda d’immobles, i és que el preu del metre quadrat de compra només dona un respir a Sants i a la Bordeta que mantenen preus de fa un any.

A Sants, el preu del metre quadrat de compra està a 3997 euros, és a dir un 1’3% més alt que fa un any. Tot i això, lluny dels 3096 euros que costava a l’agost de 2016.

A Hostafrancs, el preu de compra segueix força més alt. 4289 euros el metre quadrat, o el que és el mateix, un 18% més alt que fa un any i un 60% més alt que fa 20 mesos.

La Bordeta respira, i per segon trimestre consecutiu te un creixement negatiu intreanual. Ara el preu de compra està en 3436 euros, un 1,5% menys que fa un any, lluny encara de recuperar preus de l’agost de 2016 quan el preu del metre quadrat era de 2553 euros.

Badal és segurament el barri més estable pel que fa al preu de compra. En el darrer any ha pujat un 6%, però des de l’agost de 2016, la pujada és d’un 5%. En els darrers 20 mesos els preus de compra sempre s’han situat entre els 3200 i els 3700 euros. A hores d’ara el preu es de 3600 euros.

680 €. per una sola habitació

El darrer registre analitzat és el preu de les habitacions en pisos compartits. Ja és casi impossible trobar habitacions per menys de 400 euros a cap dels barris analitzats. Mentre que l’agost de 2016 cap barri tenia preus superiors als 400 euros de mitjana, i fins i tot a Badal i Bordeta els preus rondaven els 330, a dia d’avui, trobar una habitació a Sants costa 421 euros de mitjana, 423 euros si la busques a Hostafrancs, 405 euros a la Bordeta i 423 euros a Badal.

Resta preguntar-nos, si el nivell de vida de les veïnes dels barris de Sants també ha pujat en la mateixa proporció.

Els sous de les veïnes d’Hosatfrancs han pujat un 60% des d’agost 2016 per justificar una pujada similar del preu de compra? No serà que aquesta zona s’està especialitzant en pisos de luxe?

Ha pujat el sou dels veïns i veïnes de Sants un 40% des de 2016? O un 30% a Hostafrancs, Bordeta o Badal? Com pot ser que llavors els preus de lloguer si ho facin en aquests percentatges?

Cada cop més, un bé essencial com l’habitatge s’està convertint en un refugi d’inversió del capital i els seus fons voltors, on s’asseguren grans marges de benefici. Només la ocupació forçosa d’aquests pisos buits,  via institucional amb major pressió fiscal, o via moviment popular amb l’ocupació massiva d’aquests, pot revertir aquesta situació. Fer entrar a la borsa de pisos socials, els 80.000 habitatges desocupats, en definitiva, trencar la lògica d’oferta i demanda, que infla preus d’un bé reconegut com a vital.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Un comentari a “L’habitatge segueix a l’alça als barris de Sants