“CDR un relat de terrorisme”, informe periodístic.


Daniel Camon és un periodista Santsenc, membre del Grup “Ramon Barnils” i autor de l’informe “CDR un relat de terrorisme” . Des d’aquest col·lectiu de periodistes han impulsat un informe on posar context a la situació que viuen els CDR, i com la criminalització que han patit, no és una construcció aleatòria, i tot i que l’informe no ho diu, en podríem deduir una triple vessant, periodística, política i policial/judicial perfectament dissenyada des d’altes esferes. Us reproduïm la introducció de l’informe per a posar-vos en context. La resta el podeu llegir íntegrament clicant a l’enllaç de l’informe.

El passat 10 d’abril, dues operacions policíaques, una de la Guàrdia Civil espanyola i una altra dels Mossos d’Esquadra, van acabar amb la detenció de set persones i l’ordre de cerca i captura d’una altra que no va ser trobada en el seu domicili quan es pretenia efectuar l’arrest.

Aquestes vuit persones tenen una cosa en comú: són membres o participen de les activitats d’algun dels prop de quatre-cents Comitès de Defensa de la República que estan distribuïts al llarg del territori català, els coneguts popularment com a CDR.

L’estiu del 2017, els CDR van néixer a Catalunya amb l’objectiu de garantir la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. En aquell moment no eren Comitès de Defensa de la República, sinó Comitès de Defensa del Referèndum, i des del primer moment es van definir com a grups assemblearis “de desobediència civil i d’acció no violenta”.

exemples de diferents mitjans

Aquell 1 d’octubre van ser una peça clau per evitar el tancament de molts col·legis electorals i, per tant, de la celebració del referèndum. Des d’aleshores han participat de diverses accions d’agitació i propaganda republicanes, com la vaga general del passat 8 de novembre o les manifestacions de denúncia en contra de les detencions i l’empresonament de polítics i activistes independentistes.

Des del primer dia, els CDR han aparegut en el discurs de diversos mitjans de comunicació
espanyols (també en alguns de catalans) com a protagonistes d’una suposada tensió i  agressivitat en les mobilitzacions republicanes, però ha estat a principis del mes d’abril del 2018 quan s’ha incrementat el nombre d’acusacions i la bel·ligerància en el relat que assenyala els CDR com a autors d’actes de violència.

Aquest informe vol visibilitzar el tractament que han fet els mitjans de comunicació en la cobertura de les activitats liderades pels CDR. Per això s’analitza com s’ha produït aquesta
escalada verbal en la premsa digital, però també en les aparicions públiques de polítics,
en els informes dels cossos de seguretat de l’Estat i en els textos de la Fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola, que han assenyalat els CDR com un element de degradació de la convivència de la societat catalana i com a generadors de violència, fins a arribar a les primeres detencions d’alguns dels seus membres, amb acusacions que van des de “rebel·lió, sedició i terrorisme” fins a “atemptat contra els agents de l’autoritat, desordres públics i desobediència”.

Els mitjans de comunicació no actuen només com a observadors, sinó que alhora són actors amb poder per augmentar o rebaixar la tensió dels conflictes, com s’ha vist de manera especialment acusada en l’actual conflicte Catalunya-Espanya.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *