La Burxa 219 ja és al carrer


A final de la setmana passada sortia de la rotativa la Burxa del mes de maig, el 219 de la seva llarga trajectòria. Un número que te com a tema centra la salut.

L’editorial com és habitual, pren part en el conflicte social. En aquest cas, l’anomenat cas de #LaManada és el centre del conflicte. Cal tenir present que més enllà del cas concret, dels jutges concrets, hi ha tot un sistema patriarcal que ho sustenta i davant el qual, les víctimes resten massa sovint indefenses.

Al micro obert, un petit relat de realitat (ficcionada?), sobre la soledat de la gent gran, i els petits al·licients de trencar normes, per seguir endavant.

El nou projecte d’Escola Popular de la Bordeta i el plà urbanístic del carrer Joan de Sada omplen la pàgina 3, i la 4 recull algunes de les noticies que us hem anat publicant a SantViu durant el més d’abril.

A la pàgina 5, la crònica judicial ens porta a tres casos. El cas Itaca Band i el judici que s’havia de cel·lebrar a finals d’abril on membres de la colla de castellers de Sants a títol individual presentaven denúncia contra les feministes que van protestar davant el concert de Festa Major de l’agost passat quan els Borinots van decidir no cancel·lar el concert d’un grup que arrossega un cas d’agressió masclista per part del seu cantant.

El segon tema judicial, és la sentència condemnatòria al Pol, a un any i mig de presó i 10.000€ pels incidents pel desallotjament de la Carbonera de Sant Antoni.

Finalment la crònica judicial ens relata el cas dels 5 mossos d’esquadra que l’11 de juny se sentaven a la bancada dels acusats per un presumpte delicte de lesions a un grup de joves dins un portal de la plaça de Sants durant els dies posteriors a l’#EfecteCanVies.

Com ja hem dit, el tema central versa sobre la salut. Amb cinc peces. Un primer glossari ens ajuda a entendre millor els conceptes i a saber diferenciar les teràpies o medicina alterantiva de les complementàries. Una segona peça sobre la objectivitat mèdica i com els avenços cientifics han contribuit a dogmatitzar la figura del metge, la medicina i el tractament per oblidar el pacient, la prevenció la possibilitat de no medicalitzar-se i saber en cada moment què és el millor per cada persona.

El capitalisme com a font de malestar. Si avui en dia, anar al metge ja posa malalt fins i tot a qui acompanya al pacient, com no ha de ser causants de mals el sistema en el que vivim. l’estres i les angoixes son en gran part fruit d’un ritme de vida imposat, i 3 dels 15 fàrmacs més receptats son ansiolítics o hipnòtics, el qual ja ens indica quines patologies patim socialemnt. Salut Entre Totes signa un article al respecte. La Ranna ens apropa el malestar a l’esfera no medicalitzable, perquè moltes de les dolències que tenim son més conseqüència de l’entorn que no pas de l’origen humà.

Ja a la pàgina 8, l’herbolari ens recorda que una desena de plantes i arrels tenen una gran quantitat de qualitats pal·liatives, preventives i curatives que de manera complementària poden ajudar a mantenir una bona salut.

Ja a la contraportada en Rubén entrevista a Sants-Montjuïc per la Independència. L’entitat que als barris de Sants esdevé la territorial de l’ANC. Una història de mobilització i concienciació que arrenca amb les consultes del 2010, passa per les diades multitudinàries, els fets d’octubre de 2017 i l’organització popular a l’entorn dels CDR i l’actual tira i arronsa amb l’estat en aquest nou cicle repressiu.

A la columna violeta la Sara Medina ens apropa al mon anticonceptiu i com aquest està pensat per a dones i no per a homes, i ho apunta en 3 motius clars. Els mètodes per a homes son definitius (vasectomia), i no genera ingressos de manera constant (com si ho fan els fàrmacs), els efectes secundaris (que les dones si que han de patir) i els culturals (qui es queda embarassada és la dona i és la seva responsabilitat). Apunts necessaris per començar a plantejar canvis de relacions de poder també durant les relacions sexuals.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *