Las Festa Major de Sants, ja és a tocar 1


Darrers dies de juliol i la majoria de comissions de carrers fan hores extres preparant els decorats dins dels seus locals, o preparant els enfilats dels carrers per on passaran les instal·lacions elèctriques o d’on penjaran les decoracions del sostre. Ànims que ja us queda poc!

La majoria però, volen tenir-ho tot llest abans de final de juliol, doncs caldrà fer alguns dies de vacances abans de gaudir la festa.

Qui ja ho te tot llest, és la festa major alternativa de Sants, que el passat dia 20 va presentar en roda de premsa els continguts, espais i cartell de la festa. La presentació es va dur a terme a la terrasseta de Can Vies a càrrec de 4 persones vinculades als 4 escenaris que tindrà la festa major alternativa d’enguany, 5 si li sumem el dia unitari al parc.

Així doncs, el Casal de Joves, l‘Horta alliberada, el Casal Independentista i Can Vies van prendre la paraula per fer-nos saber que aquest agost, els 4 espais de festa major, tindran noms i cognoms, i que serviran d’una banda per diferenciar-los entre ells i alhora per fer un reconeixement a les 4 persones que donen nom als espais.

L’espai de festa major de la rambla de les vies, durà el nom de la jove lluitadora del barri Roser Benavent morta a principi de segle XX, mentre manipulava un explosiu a l’edat de 19 anys ,

L’espai del carrer Muntadas el nom de Maria Mercè Marçal, escriptora en llengua catalana i militant feminista compromesa amb la seva triple opressió que la dur a ser tres voltes rebel.

L’espai del carrer Caceres, durà el nom de Berta Caceres, militant ecologista Hondurenya assessinada als 42 anys per pistolers de la patronal, quan va liderar la protesta ecologista contra la construcció d’una presa.

I l’espai del carrer Violant d’Hongria durà el nom de Montserrat Roig, escriptora en llengua catalana i peridista, tasques que sempre va vincular al seu perfil militant per les llibertats.

És per tant, un any més d’aprofundiment en el model descentralitzat de Festa Major, que els darrers anys ha volgut impulsar l’Assemblea de barri desprès de comprovar que el model de macro festival en un sol lloc, esgotava tant a les veïnes com a les organitzadores i generava incomoditats, alhora que fomentava un tipus d’oci allunyat del model que volien impulsar. L’aparició de noves comissions de carrers al barri amb un esperit força més rejovenit com a Rosend Arus, Vallespir de Baix, l’espai del Borinots o Sagunt, també va fer viable viure la festa major als carrers i davant dels punts de trobada de l’esquerra alternativa del barri, enlloc de concentrat en únic punt, potenciant així les xarxes veïnals.

Aquest model descentralitzat permet que les activitats més petites no quedin desangelades (com passava al parc), i alhora fer possible diverses activitats en els 4 espais de festa major. Intentant que cada nit la festa grossa la tingui un dels espais i no competeixin entre ells.

El segon dissabte però, es manté la tradició. Totes a una, cap al parc a gaudir de les darreres hores de festa major, activitats conjuntes. Els vermuts mentre es cuinen les paelles del concurs, les competicions esportives de cursa de barques i escalabirres i una mica de musiqueta per tancar la festa, l’endemà diumenge, serà torn de la cursa de carretons com a plat fort de tancament.

Hi ha dues reivindicacions que planaran durant els dies de festa major. I és que si alguna cosa fa la festa alternativa és vincular la festa amb la lluita duta a terme durant tot l’any.

Una d’elles la lluita antirepressiva, una lluita que aquest any ha estat capdalt als nostres carrers, i segurament s’ha posat de relleu amb la repressió política i policial fruit de l’impuls independentista, però que al barri tenen clar que fa molts més anys que dura i que te un recorregut polític molt més ampli. La llibertat d’expressió, Can Vies, les encausades del 27 i més, les controlades, les feministes, i en general totes les que lluiten, han patit repressió. Totes aquestes rebran solidaritat.

D’altra banda, la reivindicació feminista. I diuen que el camí es fa caminat. I si us pregunteu…. on son les dones? doncs son al cartell de festa major, on la majoria de grups tenen dones cantants i músiques, un fet que es dona en el 100% de l’espai del carrer Muntadas i que s’ha tingut present en la resta d’espais.

Ja teniu el cartell, els carrers mig preparats, aquells que pogueu, descanseu i agafeu forces, que en breu ja tenim aquí la Festa Major de Sants.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Un comentari a “Las Festa Major de Sants, ja és a tocar