La Lleialtat s’omple en demanda del 30% 1


Ahir vespre la Lleialtat Santsenca va acollir un debat candent dels darrers mesos sobre habitatge: com fer possible que promotors i constructores aportin habitatge assequible a la ciutat construïda. Davant la situació de precarietat habitacional que viu Barcelona, cinc entitats de la ciutat (la PAH, el Sindicat de Llogateres, la FAVB, l’ABTS i l’Observatori DESC) van presentar una moció al ple municipal amb 4 punts per augmentar l’habitatge públic i assequible. Amb la intenció que la moció no fos paper mullat sinó que es pogués implementar, es va començar a desenvolupar el primer punt: que tota nova construcció o rehabilitació integral de més de 600m2 hagués de tenir un 30% d’habitatge de protecció oficial (HPO).

Al juny, la mesura es va aprovar al plenari de manera inicial, tot i que es va haver de renunciar a la suspensió de llicències fins l’aprovació definitiva per a tenir els suports suficients. Després de debats, al·legacions i informes jurídics i econòmics que demostren la viabilitat econòmica i jurídica de la mesura, la setmana vinent s’ha de votar al ple municipal, i sembla que hi ha un acord per a que s’aprovi.  L’acte d’ahir va recollir diferents punts de vista al voltant de la mesura. Van participar-hi l’economista experta en habitatge Carme Trilla, que va exposar la importància de la mesura però que cal tot un conjunt de mesures per a millorar la situació de l’habitatge; la Maria Rubert, que va aportar el punt de vista arquitectònic; Camille Mialot, doctor en Dret de París que va explicar l’experiència parisina on s’ha inspirat la mesura; Martí Batllori, jurista i de la Taula del Tercer Sector, aportant la visió de les entitats socials; i Irene Escorihuela, del grup promotor, exposant el rol de les organitzacions i moviments a l’hora de garantir els drets amb iniciatives com l’actual.

A la fila zero van tenir veu diferents entitats de mirada més àmplia: Resistim al Gòtic, que va posar sobre la taula la necessitat que els habitatges fossin de lloguer i no de compra; la FaPaC, considerant la problemàtica de l’habitatge en relació amb la segregació escolar i que aquesta mesura ve a pal·liar obtenint habitatges arreu de la ciutat; Sostre Cívic, apostant per un model cooperatiu d’habitatge; els Gestors d’Habitatge Social, donant suport a la mesura; el Consell de la Joventut de Barcelona, exposant les dificultats dels i les joves per emancipar-se; i Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya, amb l’experiència d’atenció diària a problemàtiques socials.

Des del públic hi va haver diverses intervencions, però preocupava especialment l’últim tràmit de la mesura: que la Generalitat hi doni el vist-i-plau jurídic. Hores d’ara, des de Govern s’han presentat certs dubtes respecte la viabilitat de la proposta, però seria la primera vegada que es vetés des de la Generalitat una iniciativa aprovada al ple municipal.

La mesura del 30% és un missatge contundent pel mercat: l’especulació i el negoci amb l’habitatge té límits. Diversos col·lectius, com el Grup d’Habitatge de Sants, han manifestat que caldria anar més enllà. La mesura parteix de la legalitat vigent per a poder-la aprovar però certament caldria modificar aspectes de l’HPO per a que la mesura tingués més potència (protecció indefinida, que fos de lloguer i no hi hagués possibilitat de venda…).  A més, cal acompanyar-la de moltes altres polítiques públiques d’augment del parc públic d’habitatges, de sanció als pisos buits, etc. No obstant, és un avenç pel que fa al sector privat: se li imposa per primer cop obligacions importants, que comportarà entre 300 i 400 pisos anuals a preu assequible per a la ciutat. Tenint en compte l’encariment de preus, la inversió estrangera, iniciatives com les dels pisos “rusc” que es volen instal·lar al barri… És urgent regular el mercat i augmentar el finançament en habitatge. Estendre aquesta mesura arreu del principat, com ja estan plantejant diversos moviments d’altres municipis, enviaria un missatge clar al sector privat: recuperarem la funció social de la propietat.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Un comentari a “La Lleialtat s’omple en demanda del 30%