El barri es bolca en la commemoració de l’1 d’octubre


AAVV Badal

La majoria d’escoles del barri que havien anunciat activitat prèvia a l’1 d’octubre per commemorar les ocupacions dels centres electorals per garantir el referèndum d’independència de l’any passat, havien triat la data de diumenge 30, per a obrir escoles. L’escola Barrufet, va triar el dia 29 i algunes de les escoles no han pogut programar cap activitat. No obstant, la majoria, han pogut obrir portes, enguany sense por a ser precintades pels mossos d’esquadra.

De bon matí hem fet una primera volta, porta a porta. Des del Lluís Vives fins al Joan Pelegrí. Certament el dia ha costat d’arrencar a la majoria de centres, i alguns no han obert portes fins a migdia.

Lluís Vives

Al pas per Cotxeres, hem pogut adonar-nos, que el mural del CDR que commemora la República havia estat bandalitzat pels que més que tenir un projecte pròpi, gaudeixen de destruir el dels altres. Però, poc a poc, el dia s’ha anat animant, les veïnes han baixat altre cop al carrer, desplegat pancartes, enganxat cartells, música a cal Maiol, mural a Cavall Bernat, titelles a Gayarre, manualitats a Joan Pelegrí, i activitats lúdiques a Proa, xocolatada al Coromines… al migdia, la majoria han optat pels vermuts i dinars de carmanyola.

La cita de la tarda era a les cinc, per concentrar-se a la plaça de Sants a l’entrada de a Rambla de les vies, per, a les 17:30 enfilar una mobilització encapçalada per dues pancartes, la primera on deixaven clar que quan “el poble mana, el govern obeeix”, en clara al·lusió a la reculada del govern respecte el resultat electoral del referèndum. I una segona pancarta que reclamava la fi de la repressió i la dimissió del conseller d’interior -Buch-, poques hores desprès de les violentes càrregues policials dels mossos d’esquadra al centre de Barcelona, contra els independentistes que intentaven aturar l’acte ultra en homenatge als policies que van participar de l’operació “Copernico”, que se saldaria amb un miler de ferits i ferides, escorcolls de impremtes, conselleries i direccions generals, així com l’intent d’assalt de la seu de la CUP al carrer Casp, el dia 20 de setembre de 2017.

La manifestació al seu pas per les Cotxeres de Sants comptava amb 573 persones. A aquella hora, el mural de Cotxeres ja havia estat repintat pels membres del CDR. Quan hem arribat a la plaça espanya, la mobilització comptava amb força més gent, i la cua de la mobilització –que ocupava els dos carrils en sentit Barcelona- sobrepassava el carrer de Mir Giribert. Ja arribats a la cruïlla de carrer de Sants amb la Gran Via, un activista s’ha enfilat a una escala i ha enganxat un adhesiu a la placa de la plaça Espanya per rebatejar-la com a plaça de l’1 d’octubre.

Una acció que s’ha repetit a la resta de plaques de la plaça, mentre la mobilització feia la volta per la vorera. A les dues bandes de les escales d’Iberia, i al costat de les torres venecianes i les dues cantonades de l’Hotel Plaza. Una acció que culminava amb crits de “Vam vota, vam guanyar”, “1 octubre ni oblid ni perdó” i de “independència”. Tant sols, la placa de la cantonada del Paral·lel ha restat amb el seu nom original, han estats els mossos d’esquadra els encarregats de situar un dispositiu que impossibilités l’acció. Que cadascú en tregui les seves conclusions.

Un cop feta tota la volta a la plaça, la pancarta de capçalera s’ha desplaçat fins a les portes de l’escola Francesc Macià –centre de votació l’any passat- on s’han fet els parlaments finals i s’ha cantat l’estaca i els segadors.

Ja, quan marxàvem cap a casa, el canal de telegram del CDR de Sants, ens posava en alerta de cara a demà. A les 7 del matí, ens avisen de “sorpreses” i ens emplacen a les 12 del migdia a la mobilització als Jardinets de Gràcia.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *