La pobresa es concentra a les escoles públiques del barri


Un article publicat ahir a eldiario.es  posa de relleu les desigualtats en la matriculació de l’estudiantat a les escoles del barri, i com les escoles concertades (privades, finançades amb diner públic), tenen una menor ràtio de població amb recursos limitats. Un article que creua dades d’escolarització amb la de petició de beques menjador que es concedeixen a aquelles famílies que demostren uns mínims ingressos, i que per  tant, una alta fiabilitat per a estudiar aquest fenomen. La conclusió evidencia que les escoles públiques del barri son les que concentren la major part de població amb dificultats econòmiques, i la concertada eludeix la seva part de responsabilitat social.

Així podem observar que quatre escoles públiques del barri, tenen uns percentatges de beques del 62’20, 43’35, 21’50 i 19%, mentre que quatre escoles privades-concentrades del mateix barri, tenen el 29, 8’80, 2’90 i 1%. Una desigualtat notable i quantificable.

El fet que la majoria d’aquestes escoles estiguin a 10 minuts caminant entre elles o que entre una escola amb 62% de beques i una amb 19%, hi hagi uns 500 metres, dona a pensar que no és una qüestió territorial, no és degut a que hi ha una zona més rica o més pobre dins el barri, sinó que l’elecció del centre educatiu ve determinat pel nivell de renda familiar. Una tendència que es demostra quan trobem que al barri hi ha una escola concertada amb tant sols un 1% d’alumnat becat.

L’article dels periodistes Pau RodriguezArturo Puente, ens recorda que Llei en mà –Llei d’educació de Catalunya (LEC)- aquesta situació és irregular, ja que l’escola concertada amb tant sols 7 beques menjador, hauria de tenir una ràtio de 100 alumnes becats, per situar-se a la mitjana del barri.

Des del Marc Unitari de la Comunitat Educativa es fa una crida a la mobilització pel proper dissabte 17 de novembre en demanda del 6%, en referència a la part del PIB que l’estat hauria de destinar a l’educació pública que a hores d’ara està en el 2’04%. Única garantia d’igualtat real entre estudiants de diferents rendes familiars.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *