Les APC reivindiquen la municipalització


A inici de setmana vam poder veure un vídeo ales xarxes socials protagonitzat pels i les APC, treballadores subcontractades per Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona que fan feina A Partir del Carrer. Des de Santsviu, hem contactat amb les APC del barri perquè ens expliquin quina és la seva realitat, què demanen, i quina interlocució estan trobant amb l’administració. En paral·lel a aquest vídeo, les treballadores municipals de Serveis Socials s’han fet fotos col·lectives donant suport a la lluita de les seves companyes i aquest passat dimarts, també es van deixar veure i escoltar al Cosinet d’Hostafrancs, on la regidora Laia Ortiz, participava al vermut nadalenc de l’Institut Municipal de Serveis Socials, moment que van aprofitar per cantar-li una nadala reivindicativa.

Qui sou els APC?

Cantada de nadales a la regidora Laia Ortiz

APC Educadors i educadores de carrer que treballem amb serveis socials bàsics de l’Ajuntament de Barcelona, al servei d’acció social educativa A Partir del Carrer, d’aquí les sigles APC. És un servei que s’inicia al 2002, i que s’ha anat consolidant de forma gradual fins al dia d’avui. Fins arribat al punt que estem a 36 centres de Serveis Socials dels 40 que hi ha a la ciutat. D’ençà del 2002 a l’actualitat, s’ha passat de 10 equips d’educadores de carrer a 24 equips, de manera que som 48 professionals a tota la ciutat de Barcelona.

 

 

Què demaneu?

Suport dels Serveis Social del barri als APC

Demanem la internalització d’aquest servei que està externalitzat des de la seva creació,i ho fem perquè reivindiquem els serveis socials i bàsics públics, realment públics! i de qualitat. La nostra tasca i el dia a dia està totalment integrada a la tasca de Serveis Socials. Realitzem algunes tasques diferenciades de les companyes educadores de centre, però formem part dels equips, i per tant… una part de l’equip de Serveis Socials de Barcelona està externalitzat a una empresa que n’obté uns beneficis. Es podria dir, que som l’extensió dels Serveis Socials al carrer,

afavorint la detecció de conductes de risc en joves de 12 a vint-i-tants anys, i per tant, oferim una ampliació horària reforçant l’actual horaris de Serveis Socials, millorant la flexibilitat i atenent demandes de joves amb major franja horària, sobretot a les tardes, i ens adaptem a les demandes del i les joves i del territori, amb presència constant en medi obert, cosa que ens permet detectar aquestes necessitats i actuar
preventivament. Això és possible perquè tenim accés a xarxes socials i noves tecnologies,- limitació que tenen les serveis socials-, així mantenim contacte més directe, fluid amb els i les joves, som un servei de proximitat i immediat, som referents en l’acompanyament dels i les joves. Treballem tant anivell individual, grupal com comunitari –ara que l’Ajuntament li dona més pesa lo comunitari-, nosaltres estem dins els PASC, Plans d’Acció Social de Centre de Serveis Socials. Participem a 111 projectes dels 129, responent a alguna necessitat valorada als PASC. Amb “Impulsem”, iniciativa de l’Ajuntament, es posa en valor la nostra tasca, però nosaltres no som un servei municipalitzat.

Dieu que l’Ajuntament valora la vostra tasca… però, com encaixa la vostra demanda de municipalització?

La interlocució que tenim amb l’ajuntament és contradictòria, si de bon inici vam ser ven rebuts per l’equip de govern, que tenia en el seu programa electoral, municipalitzar serveis. Hem de dir que han fallat en eficàcia i eficiència. Ens donen llargues. Quan hem anat a les comissions de drets socials, hem facilitat que ens facin cas. Tot just ara estem en un punt, on han dit de voler aprovar municipalitzacions abans del 1r trimestre de2019, però no estem contemplats en els pressupostos, i per tant… fins a1 de gener de 2020 no es podrà fer. És per això que estem treballant per garantir aquests tempos. I ja anem tard, perquè havien de convocar una mesa general amb els sindicats per mostrar la proposta favorable a la nostra lluita i això encara no s’ha fet. Anem a contra rellotge. Hem programat un seguit d’accions abans de acabar l’any, per garantir que els tempos es van complint, per evitar un final de mandat sense un acord al ple, per la nostra municipalització.

Hem accedit a seure a una taula de negociació al 2019 per anar polint l’acord i condicions en les que estarem nosaltres. Les condicions laborals no estan en primera línia reivindicativa, això ho fem per un bé col·lectiu per fer públic un servei públic, encara que som conscients que les nostres condicions –les de l’empresa- estan per sota dels drets de les companyes dels centres de serveis socials. Estem en desavantatge respecte elles en drets laborals.

Què hi guanya la ciutat amb la vostra internalització? Perquè cal acabar amb el model externalitzat?

Suport dels Serveis Socials del barri als APC

La ciutat i la societat en general hi guanya ambla internalització. Amb la nostra municipalització l’Ajuntament garanteix una cobertura d’horaris i de servies públics d’atenció primària, major flexibilitat dels equips, i un servei més ampli dins els centres de serveis socials. La ciutat estarà guanyant personal especialitzat i qualificat en treball grupal i comunitari, que actualment esta en mans privades, estarà garantint estabilitat i continuïtat en projectes grupals i comunitaris dirigits a joves i adolescents de la ciutat, enfortint el treball comunitari als centres, eliminant intermediaris en la gestió de les tasques dels professionals per millorar el servei, millorarà l’adaptació a les necessitats reals del territori, reduir temps a justificar la tasca privada–temps que destinarem a qui ocupa la nostra feina, adolescents i joves-,incorporaríem professionals que ja coneixen la metodologia, funcionament,eines de treball intern dels centres de Serveis Socials, i la singularitat de cada territori i dignificant els equips de professionals de medi obert, equiparant condicions laborals de les educadores dels centres.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *