La privatització de l’espai públic guanya una hora 2


El passat dia 8 de gener, ens assabentàvem de la resolució judicial que mantenien els restauradors de la plaça d’Osca amb l’Ajuntament pels horaris d’obertura de les terrasses de la plaça d’Osca. El tribunal falla en favor dels empresaris del sector en un plet que es va presentar el maig de 2017, i que autoritza als bars a instal·lar les terrasses de 8 del matí a dotze de la nit entre setmana i fins a la una de la matinada els cap de setmana. Una sentència similar a l’esdevinguda fa mesos amb les terrasses del carrer Blai i Blesa del Poble Sec.

La sentència no és ferma i els restauradors esperaran a la confirmació per a allargar horaris, i caldrà veure si, com en el cas del Poble Sec, derivarà en demandes contra l’ajuntament per les pèrdues ocasionades.

El de la plaça d’Osca és un problema que fa anys que s’arrossega i que te en superfície les terrasses, però que de fons hi ha el del model de ciutat, i com l’espai públic juga un paper socialitzador, dinamitzador de la vida pública i participació veïnal. La plaça d’Osca ha estat històricament un punt neuràlgic del poble de Sants primer, i del barri desprès. I és que ja al 1864 la plaça esdevé el Mercat de Sants, al retirar les parades que fins llavors s’ubicaven al carrer Sant Crist, per agrupar-les en un sol espai, tal i com documenta Agust Giral al seu blog Memòria de Sants, i que quedà petit amb els anys motiu pel qual es va haver de traslladar als terrenys de l’Hort Nou al 1893.

La marxa del mercat va pacificar una més la zona, però el pas dels anys i una urbanització adequada als vehicles de motor va atapeir els carrers deixant una illa interior envoltada d’asfalt i trànsit rodat, una illa interior però, plena de vida social, amb font, bancs, i espai públic on la mainada jugava a pilota o quan va fer falta s’hi instal·laven carpes per a festes populars.

No és fins al pla urbanístic dels anys vuitanta que la plaça queda lliure de trànsit rodat, i perimetrada per una sèrie de bancs i arbres. És aquest el moment en que la plaça torna a revifar com a espai d’actes populars, des de la revetlla de Sant Joan que organitzava el Casal Independentista a la festa major alternativa que alguns anys hi va fer permanència amb centenars de persones. També son anys en els que les veïnes reivindiquen menys soroll, i més descans. Un equilibri difícil, que l’ajuntament intenta solucionar, eliminant bancs l’estiu de 2013 (tal i com ja va detallar la Burxa 175 d’octubre d’aquell any) i instal·lant cadires, amb l’autorització de terrasses diürnes que expulsen les festes populars de l’espai, que passa a ser espai privat mica en mica. Amb la veda oberta per l’ocupació de l’espai púbic per negocis privats, la plaça Osca pateix una de les seves darreres transformacions, tanquen botigues, i serveis i obren una dotzena de bars a la plaça, i ja ningú recorda on era la bugaderia, la tenda de fruita o la fusteria que no fa tants anys podies trobar-hi.

La història de la plaça Osca és la història del barri, els canvis polítics i el conflicte social. Sembla ser que la plaça d’avui i ara és la d’un espai públic privatitzat on pots trobar més de 200 llocs on seure, on només 20 seients son gratuïts i la resta son per a negoci particular, les pilotes de futbol hi estan prohibides de facto, i les festes populars no només han de comptar amb l’autorització administrativa, sinó que han de comptar amb el vist i plau dels propietaris de les terrasses. Motiu pel qual el Casal Jaume Compte va desvincular la revetlla de Sant Joan de l’espai desplaçant-la primer a la plaça Joan Pelegrí i des de alguns anys al passeig de Sant Antoni a tocar de l’estació. Avui seria gairebé impossible tornar a veure les rotllanes de sardanistes que a principi de S XIX omplien de vida cultural aquest racó de barri. 

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 comentaris a “La privatització de l’espai públic guanya una hora

  • Pilar

    Preferiu l’ambient dels romanesos que llogaven els nens als 90 o els addictes que treballaven als 2000 o els adolescents descontrolats fa 10 anys. Les terrasses fan barri, espai urbà compartit i ho hauríem de celebrar!

    • Redacció Autor de l'entrada

      Preferim allò que ha estat sempre, un espai públic. Quan era plaça de mercat, quan era plaça de joc, quan per seure no havies de pagar. Les terrasses no fan barri, fan negoci, a costa del que paguem entre totes.