6 projectes de Sants-Montjuïc rebran finançament a través de “Diners al carrer”


L’escola Popular de la Bordeta, Coopnet, La Troca, Street Soccer Barcelona Associació, Créixer lliures i Guarnim les escoles de tradicions populars són els sis projectes de Sants-Montjuïc que es presenten al “Diners al carrer”, la iniciativa de la CUP-Capgirem Barcelona per retornar a les lluites l’excés de diners obtinguts per la institució. Es tracta dels diners que provenen de la limitació salarial que apliquen a les tres regidores de 2,5 vegades el salari mínim interprofessional, tal com recull el codi ètic de la candidatura. Enguany han tingut un excedent de 146.804,14 euros, que ara repartiran entre més de 30 projectes d’arreu de Barcelona i l’àrea metropolitana a associacions, entitats, col·lectius i plataformes sense ànim de lucre.

A través d’un procés participatiu de votació en línia, ara les veïnes podran votar com es repartiran  aquests diners. Per començar, tots els projectes rebran 1.000 euros, però podran obtenir més finançament, fins al 10% del total de l’excedent, si són els que compten amb més suport a les votacions. L’objectiu és retornar al carrer i a lluites els diners de la institució.

A Sants Viu hem recollit els 6 projectes dels nostres barris. Podeu votar fins al 27 de gener clicant a aquest enllaç.

  • Escola Popular de la Bordeta:  és un espai pels nens i nenes del barri i, amb la voluntat que també sigui d’ells, és un projecte que vol acompanyar els més petits en els dubtes acadèmics i alhora reflexionar sobre el món i la realitat que ens envolta des de l’educació popular i crítica. Situada als baixos d’un edifici expropiat de la Sareb, està vinculada al Grup d’Habitatge de Sants (GHAS) i s’adreça a infants que cursin primària per oferir reforç després de les classes de l’escola ordinària. Té tres objectius. Un primer és l’educatiu, ja que, apostant pels valors de la pedagogia crítica, vol  ser un espai de transformació social, satisfer les necessitats del barri i fer de suport educatiu dels infants. Un altre objectiu és el d’enfortir els lligams de les famílies del Bloc de La Bordeta i el GHAS per generar una comunitat més forta en un espai de confiança i suport mutu. I, per últim, pretén que l’escola sigui un espai de trobada i de cohesió per a les veïnes, les famílies i els infants del barri, un lloc on generar comunitat i dibuixar resistències.

 

  • Coopnet: és una cooperativa sense ànim de lucre i de treball associat dedicada a les cures domiciliàries i a la neteja ecològica d’empreses, administracions i espais socials o particulars. És una cooperativa de l’Impuls Cooperatiu de Sants i de Can Batlló, que ofereix una activitat en un sector dominat per grans empreses que ofereixen un treball molt sovint precari o per treballadores invisibilitzades que ni tan sols tenen contractes laborals. La cooperativa de neteja aposta per una economia d’escala humana, autoorganitzada i feminista que dignifiqui la feina sense rostre del sector, amb un servei competitiu davant les grans empreses del sector i, a la vegada, que ofereixi un servei ecològic de qualitat.

 

  • La Troca: és una escola comunitària de formació permanent que va néixer el 2015 amb la finalitat d’engegar una escola de persones adultes innovadora i transformadora als barris de Sants, Badal, Hostafrancs, Font de la Guatlla i La Bordeta. Vol donar resposta a les necessitats formatives de joves i adults mitjançant la construcció d’un espai horitzontal, participatiu, col·laboratiu, flexible i accessible a tothom, que sigui referent a l’hora de formar, acompanyar i donar suport als grups socials que es troben vivint situacions d’exclusió social o vulnerabilitat, discriminació i desigualtat. El projecte que presenten és la construcció de ForMAP, una eina col·lectiva que centralitzi, visualitzi i vertebri l’oferta formativa per a persones adultes de Sants-Montjuïc i que, alhora, afavoreixi la col·laboració i la cooperació entre els agents socioeducatius del territori. D’aquesta manera s’aproximaria l’educació al llarg de la vida al paradigma del Procomú i la gestió compartida. A més, vol posar l’accent en la cooperació, l’intercanvi, el treball en xarxa i la consolidació de vincles.

 

  • Guarnim les escoles de tradicions populars: són dues iniciatives que pretenen aportar coneixement cultural, festiu i comunitari a les generacions futures dels nostres barris, perquè facin valdre la cultura popular i el treball en equip de la gent. Un dels projectes es durà a terme a les escoles de Sants-Montjuïc i vol donar a conèixer la realitat actual de la festa de Sant Medir, acostar la realitat del teixit associatiu i els seus valors als infants i generar un espai de xarxa entre escoles. Tot això es farà a través de contes, xerrades i tallers, entre altres activitats.

 

  • Créixer lliures: pel dret a una infantesa lliure de violències masclistes, és un projecte de l’Etnogràfica que té com a objectiu principal visibilitzar i estendre la idea que els infants i joves tenen dret a viure una vida i una educació lliure de violències masclistes. Per a aconseguir-ho, treballaran objectius específics com sensibilitzar sobre la rigidesa i la imposició violenta dels models hegemònics de gènere d’arrel patriarcal que generen patiment, o com donar veu, participació i espai per a l’expressió a les criatures i joves. El projecte vol arribar a la població global de Barcelona, però començarà per dos districtes, un dels quals és el de Sants-Montjuïc, on s’oferiran recursos educatius i coneixements i on volen generar espais de reflexió profunda i d’autoanàlisi per agilitzar canvis profunds.

 

  • Street Soccer Barcelona Associació: és una associació sense ànim de lucre compromesa amb la lluita contra l’exclusió a través del futbol amb persones sense llar i amb altres situacions de risc d’exclusió social. Amb Diners al carrer volen posar en marxa el projecte Xarxes: l’obertura de dos centres oberts-comunitaris més (ara en tenen un al Poble Sec): un per a dones i un altre per a persones amb un perfil d’edat més avançada o fragilitzades. Amb el futbol com a base, es vol millorar la qualitat de vida i la inserció de les persones sense llar o en risc d’exclusió, així com trencar amb els prejudicis i estereotips que pateixen.

Trobareu tota la informació, i tots els projectes de diners al carrer clicant a aquest enllaç

 

 

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *