A Sants, #VenezuelaSeRespeta


Des de finals del mes passat, hi ha un tema que està omplint pàgines de diaris i minuts de televisió i ràdio. No és el desmesurat preu de l’habitatge ni la precarietat dels sous de la classe treballadora als Països Catalans, ni els drets humans a l’Aràbia Saudí. Es tracta del cop d’estat que a finals de gener es va produir a Veneçuela per part del govern dels Estats Units de la mà del seu vicepresident Mike Pence, i que va materialitzar al cap de poques hores el President de l’Assemblea Nacional de Veneçuela (càrrec que va obtenir amb el 19% del vot electoral), per tal de derrocar al legítim president Nicolas Maduro, escollit per a tal fi en eleccions Presidencials (amb el suport del 31’7% del vot electoral).

Des de llavors, els grans interessos del capital internacional no han deixat de bombardejar diariament amb el tema. A l’estat Espanyol, els primers en apuntar-se al carro dels colpistes van ser els trigèmins de la FAES. Rivera, Casado i Abascal van saltar a la palestra amb crides a repetir el suport als colpistes com ja va fer el president Aznar al 2002 quan la dreta veneçolana va segrestar el seu president per intentar derrocar el govern socialista que havia triomfat electoralment l’any 1998. Un cop d’estat i segrest que fracassà degut a l’organització popular del Chavisme, i que va immortalitzar el documental “La Revolucion no sera transmitida” .

Ara, 17 anys desprès i fruit de la nova conjuntura de guerra econòmica contra Veneçuela, la intensa campanya de desestabilització interna amb sabotatges i crema de magatzem d’aliments o medicaments de la dreta, així com l’arribada al poder de mandataris de dreta i extrema dreta a alguns països del seu entorn (Trump als EUA, Bolsonaro a Brasil o Duque a Colòmbia), han intensificat la campanya contra el Chavisme i el socialisme del s.XXI.

Cert però, la batalla dels EUA pel control dels recursos naturals al món i en concret de l’Amèrica Llatina no venen de fa 10 dies ni 10 anys. L’exposició que ha organitzat el Casal Jaume Compte, amb 28 làmines explicatives, posen el context històric a un procés d’espoli i colonialisme que comença l’any 1823 de la mà de la Doctrina Monroe, quan els EUA comencen la batalla per introduir els seus interessos econòmics i comercials al continent, a l’hora que aquests països començaven un procés de descolonització respecte les metròpolis europes que les havien estat explotant durant centenars d’anys.

L’exposició és un treball de documentació i edició d’Ítaca, organització internacionalista dels Països Catalans, i que forma part de la plataforma Catalunya amb Veneçuela i que ja fa pocs mesos va participar al mateix casal en una xerrada organitzada per la CUP de Sants amb el Cònsol de Veneçuela sobre la situació al seu país. Arreu dels Països Catalans, les mostres de suport al govern legítim estan fent mobilitzar gent des d’Alacant a GIrona i de Palma al Bages, així ho recull el mapa de “Els Països Catalans contra el cop d’estat a Veneçuela

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *