Incident racista a l’Estació de Sants 1


Ahir nit una piulada ens posava en alerta, el compte de Es racismo, ens feia públic un vídeo on veiem que un agent de seguretat privada molt nerviós i alterat vol intimidar a un usuari de l’estació. Un vídeo que a hores d’ara ja te més de 100.000 visualitzacions i s’està fent viral. A la seqüència, es veu com amb actitud xulesca, assalta al jove, i li demana la documentació. Ho feia en la zona de lliure circulació, fora de la zona de controls i vies, qui està essent objecte de l’assalt pot no portar bitllet i transitar per l’estació amb llibertat, Tal i com fan moltes persones que han de passar de la plaça Joan Peiró a plaça dels Països Catalans i viceversa.

Els agents de seguretat privada no estan autoritzats a demanar el bitllet de transport a cap ciutadà, i és tasca exclusiva dels revisors de l’esmpresa ferroviaria. Tal i com ens diu un advocat consultat, que ens alerta que aquesta actuació del vigilant està prohibida pel Tribunal Europeu dels Drets Humans.

“Només pot obrir acta de denuncia amb presumpció de veracitat per una infracció administrativa un funcionari públic”. “Per tant el vigilant ha d’esperar que arribi un funcionari de RENFE per poder-li demanar el bitllet. Sempre i quan el vigilant privat tingui un indici que viatjava sense bitllet (com per exemple saltar-se els tornos de l’estació)”. “Sinó té cap indici, només perquè és negre, està actuant per profiling racial i, per tant, està prohibit segons el TEDH”.

Així doncs, l’actitud de l’agent seria un abús de poder. Tal i com ja ens alerta la piulada inicial, aquest abús de poder, és fruit de la criminalització a la que estan sotmeses les persones racialitzades i que permet que qualsevol persona amb una armilla groga i porra es cregui que pot abordar a una persona racialitzada, intimidar-la exigir-li allò que està fora del seu abast legal i mantenir una actitud violenta (empentes, crits,…) vers les persones més desprotegides.

Segons informa aquest mateix fil de piulades, l’incident ha acabat amb la identificació de l’agent de seguretat privada a mans del cos de Mossos d’Esquadra i amb el noi amb llibertat de moviments i sense cap sanció -si hagués comès alguna infracció, no hauría acabat així entenem-, cosa que reforça el relat segons el qual l’incident ha tingut un rerefons racista. Caldrà saber si les administracions competents, pensen fer alguna cosa al respecte, ja sigui l’empresa ferroviaria, fiscalia o qualsevol institució pública -part implicada en la gestió de la infraestructura-.


De fet, l’agent implicat en aquest incident, Ha esta identificat per un altre usuari de l’estació com la persona que fa pocs dies li va respondre amb males maneres, quan s’hi va adreçar en català.  Estem doncs davant d’una persona que a totes llums actua de manera prepotent en més d’una ocasió, i ho fa sota l’ampara de l’empresa pública de Ferrocarril, i dins un equipament públic com és l’estació de Sants. Cal doncs preguntar-se fins quan han de durar aquestes actituds, i quines accions preten fer el gestor ferroviari i les institucions públiques al respecte.

A mig matí hem tingut coneixement -amb la resposta a un usuari de tuiter- que el gestor ferroviari ha decidit apartar el vigilant de seguretat de les seves funcions i li obre un expedient informatiu.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Un comentari a “Incident racista a l’Estació de Sants

  • FEL

    A mi també em van tractar fatal fa uns mesos, fins al punt que vaig tenir que avisar jo al mossos, ja que JO no volia deixar la meva documentació al agents de SANTS-ESTACIÓ , que son uns agressius i uns impresentables, sumat al interventor de RENFE que va actuar de manera negligent. Renfe hauria de escollir millor els seus guardes de seguretat, actualment els que te son uns ineptes, maleducats i agressius, uns delinqüents. Ah ! i jo sòc blanc. No es només racisme es que no donen per més-