Contra els pisos rusc el barri vol habitatge digne


Els anomenats pisos rusc, ja fa mesos que tenen una mostra al carrer Constitució a tocar de Badal. Fa tants mesos que hi és, com mesos fa que les veïnes mostren el seu rebuig a un model habitacional que dista molt de ser una solució digne en els temps que corren. Uns pisos rusc que han estat reiteradament sabotejats per les veïnes, tancats per l’administració, precintats per la Guàrdia Urbana i les reiterades inspeccions. Un model que darrerament s’ha ofertat també a d’altres barris com Sant Andreu o Gràcia sense que encara se’n conegui cap localització concreta ni real. De la mateixa manera, els seus promotors ja han deixat caure a la premsa Balear la seva intenció d’exportar el model a les illes. Aquesta setmana La Directa ha fet públic un reportatge on es posa de manifest que l’empresa usa aquest emplaçament al barri de Sants com a reclam publicitari i esquer de les protestes mentre van consolidant en la clandestinitat el model en altres zones de l’àrea metropolitana.

Una problemàtica, la dels pisos rusc, que posa de relleu l’emergència habitacional a la ciutat, i com de desesperada està part de la població que pot veure en un nínxol amb un matalàs, l’única sortida possible a la seva situació.

És per això que des de l’assemblea de barri de Sants, amb el suport de les entitats del barri, i especialment del Grup d’Habitatge de Sants es va decidir impulsar una mobilització per tal de denunciar aquesta pràctica empresarial, alhora que exercir de forma real el dret a un habitatge digne per a aquelles persones del barri que darrerament havien estat desnonades de les seves cases.

És així, com sota de l’aparença d’una mobilització contra els pisos rusc, el barri li ha guanyat la partida a l’especulació per partida doble.

A les 12 del migdia, tal i com estava previst, s’han desplegat pancartes a plaça de sants contra els anomenats pisos rusc alhora que s’hi instal·lava un pis mostra, per evidenciar la manca de dignitat d’aquest model d’explotació especulativa. 2’2 metres quadrats per un metre i mig d’alçada on dormir per 200€ al mes, compartint 100 metres quadrats de pis amb 14 persones. Mentre la gent s’apropava a la plaça, grups de voluntaris repartien octavetes informatives a les veïnes que passaven per la plaça.

Un cop s’ha alçat la pancarta de terra, la mobilització ha baixat pel carrer Jocs Florals i Sagunt, fins arribar al carrer Constitució, on davant el pis mostra que l’empresa Haibu hi te muntat, s’hi ha abocat brossa, s’ha precintat i s’hi ha llegit un text contra aquest model especulatiu. Les més de 300 manifestants s’han dirigit per la Bordeta fins a olzinelles, on han pujat fins a l’oficina de Tecnocasa, per llegir un nou text denunciat el paper de les immobiliàries en la bombolla especulativa. A l’arribar a la plaça Bonet i Moixí la mobilització ha baixat per Rosend Arús i ha tornat a la Bordeta, passant per davant “La Farga” i “el Tajo”, dos centres socials okupats i desallotjats fa anys i que avui en dia cap propietari ni institució pública els ha donat sortida en clau habitacional.

Finalment i desprès de serpentejar pels carrers Alpens, Guadiana, Rei Martí i Gayarre, la mobilització s’ha aturat a la cruïlla amb el carrer Leiva, on han aparegut del no res, taules, cadires, i un vermut amb “sound system” per amenitzar el final feliç del dia. El bloc del numero 42 del carrer Gayarre ha estat ocupat per un grup de veïnes -6 adults i 6 infants- que darrerament havien perdut l’habitatge fruit de processos judicials. Un bloc guanyat al fons voltor MK Premium.


Unes famílies que han fet un vídeo de presentació al barri, que posa de relleu que davant la pressió immobiliària, i la deixades a de les institucions, la solució no passa per cap pis de 2,2 metres quadrats on deixar un matalàs per 200€ al mes, sinó l’organització popular i un habitatge digne per a les veïnes del barri. Una jornada que hem seguit a peu de carrer, per tuiter en aquest fil de piulades.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *