La vaga general feminista en marxa a Sants


A vigílies del 8 de març, dia internacional de la dona treballadora, al barri, un grup de dones sota el paraigües d’Espai Feminista de Sants, s’han organitzat des de la base per que la Vaga General que hi ha convocada adquireixi el to de lluita i reivindicació que mereix. Una iniciativa que ja l’any passat va mobilitzar el barri.

Així, ens trobem davant un sistema patriarcal que, acompanyat del sistema capitalista exerceix una violència estructural contra les dones. Escletxa salarial, doble jornada laboral, feminització de la pobresa, pressió estètica, limitació de l’ús de l’espai públic, infrarepresentació en els espais de decisió o assemblearis… davant d’aquesta situació hi ha plantejades diverses accions i mobilitzacions. Un calendari que al barri ja fa dies que està en marxa en assemblees, tallers, donant suport a l’habitatge digne, piquets informatius i formació. Un espai feminista de Sants que avui ha quedat a plaça de Sants a les 18:30 per anar cap a la mobilització nocturna que tindrà lloc a Horta.

De cara al mateix dia 8, dones i homes han estat cridades a la Vaga General Feminista. Al barri, s’estan organitzant piquets informatius matinals, i mobilitzacions que confluiran a la tarda amb la marxa unitària que omplirà la Gran Via.

És per aquest motiu que a la plaça de Sants hi ha convocat un esmorzar popular a les 9 del matí, per agafar forces de cara a la jornada matinal que clourà amb un dinar popular. Ja a la tarda a les 17h es sortirà de la plaça de Sants per unir-se a la mobilització unitària de les 18h, i que tindrà la seva capçalera no mixta a la Gran Via amb Entença, i que a la seva cua a l’alçada de plaça Espanya obrirà un espai mixte de mobilització.

Per tal de garantir el màxim de participació de dones del barri a les mobilitzacions s’ha habilitat a Can Batlló un espai de cures on s’hi farà esmorzar, dinar i berenar per a les dones, i on també hi haurà un espai on poder fer-se càrrec de persones dependents (infants o gent gran).

Des del barri, el grup d’habitatge de Sants fa crida a participar a la Vaga General Feminista, com a mitjà per a garantir el dret a l’habitatge digne i els drets de les dones a una llar feminista


Des de l’esquerra independentista, ja fa dies que es fa publicitat de la campanya “Feminisme per a canviar-ho tot“, amb un decàleg de 10 punts que us reproduïm a continuació:

Un pla de lluita feminista contra la feminització de la pobresa i la violència masclista.

Quan parlem de vides dignes, de posar la vida al centre i de millores de condicions materials de vida de les dones, parlem de què dins el sistema capitalista i patriarcal i dins de l’Estat espanyol, les dones no tenim garanties de poder viure tranquil·les, sense explotacions ni opressions i sense patir violència.

Els Estats espanyol i francès son estructures al servei del capital, que troba en la violència contra les dones un aliat privilegiat per sotmetre i perpetuar l’explotació, la negació de drets democràtics i l’imperialisme. La violència estructural dins els estats però també a la Unió Europea del capital fomenta que les classes i populars i, especialment les dones de la classe treballadora tinguem pitjors condicions materials de vida: salaris més baixos, discriminació laboral, habitatge inaccessible, més temporalitat en els nostres contractes, etc. amb l’agreujant de la violència específica pel fet de ser dones, treballadores i d’una nació oprimida: agressions sexuals, cosificació i negació a una plena sobirania per bastir una societat al servei de les necessitats de les persones.

La violència és l’eina que té el sistema patriarcal i capitalista per sotmetre les dones i les classes populars, podem parlar de molts tipus de violències i coercions que s’exerceixen sobre les dones des de diferents àmbits de la vida quotidiana o des de diferents tipus de relacions socials. Cal però no oblidar la violència estructural, que molt sovint és invisible o invisibilitzada i que forma part de les lògiques sistemàtiques del capitalisme. Quan parlem de violència estructural ens referim a aquella violència que afecta les condicions materials i afectives de les dones i que és exercida pel mateix sistema: justícia, cossos policials, sistema sanitari, sistema de pensions, lobbies de poder, les lleis reguladores dels drets… i que troben la seva manifestació en les violències institucionals i físiques. Mesures com ara amenaçar les pensions públiques, abaratir l’acomiadament, retallar places en escoles bressol, transports públics, serveis socials, sanitat, educació, IVA de luxe tampons o l’IVA rosa, que fomenten l’empobriment de les dones, sons violència cap a les dones i, en concret, les dones de la classe treballadora, per tant ens trobem davant del que podem anomenar feminització de la pobresa.

La feminització de la pobresa és aquell fenomen estructural que fomenta i contribueix a través de diferents situacions com ara; l’escletxa salarial, les jornades reduïdes o els convenis diferenciats per professions, que les dones siguem més pobres que els homes i que, per tant, les nostres condicions materials de vida (recursos econòmics, accés als serveis públics, conciliació de les feines de la llar o reproductives amb les feines laborals o productives, etc.) siguin inferiors. És per això que posem en el centre de la denúncia i acció política la millora d’aquestes condicions materials de vida, indispensables per a poder viure una vida digna.

Volem un feminisme per canviar-ho tot perquè un projecte de societat lliure on tothom pugui viure en dignitat i les dones no siguem el botxí de l’acumulació de riquesa, ens exigeix trencar amb el capitalisme i amb l’Estat espanyol i francès. Només una lluita que es tradueixi en la millora de les nostres condicions de vida quotidiana ens donarà la força per bastir aquest projecte d’emancipació col·lectiva, republicà, anticapitalista, feminista i internacionalista.

Davant el risc de què la nostra legítima indignació sigui sotmesa a jocs parlamentaris, tactismes i altres estratègies alienes a les urgents necessitats quotidianes, creiem necessari abordar un pla de lluita amb un programa de 10 punts sobre els quals definir quin és el nostre projecte feminista i quines són les tasques immediates que ens imposa la gravetat de la situació en què trobem i per avançar cap a l’alliberament de les dones treballadores.

  1. Treballem totes, treballem menys.

Salaris i pensions de 1.200€, millora de les condicions de les treballadores de la llar, combatre l’escletxa salarial i reducció i compactació de la jornada laboral. Ampliació i millora dels permisos per la cura de les persones. Exigim la recuperació immediata del articles en matèria laboral de la llei d’igualtat catalana suspesos pel Tribunal Constitucional.

  1. Impugnar el deute per guanyar en drets socials i millorar les condicions materials de vida de les persones, especialment les dones.

Universalització i gestió pública dels serveis de cura i ampliació de la llei de la dependència.

  1. Expropiar els habitatges buits.

Apostar per la creació d’una xarxa d’habitatge públic especialment per les dones amb risc de pobresa.

  1. Per una educació i una salut 100% pública i laica i perspectiva feminista.

Expulsem l’església catòlica de les escoles i la sanitat.

  1. Pels drets de totes som antifeixistes.

Eliminem la llei d’estrangeria i tanquem els CIES. Sortim de la Unió Europea i de la OTAN.

  1. Dret al propi cos.

Avortament lliure, gratuït i segur i sense límit d’edat i prohibició de la utilització de ventres de lloguer. Eliminació de la cosificació de les dones.

  1. Abordatge per l’eliminació de la violència masclista.

En l’habitatge, les condicions laborals i socials per les dones que han patit violència masclista.

  1. Pla de prevenció de la violència masclista.

Incloure la perspectiva feminista a tots els nivells de l’educació i formació específica de violència masclista per totes les persones treballadores dels serveis, dels cossos de seguretat, de l’àmbit jurídic i de l’administració pública.

  1. Contra la LGBTIfòbia.

Exigim el compliment de la llei i la inclusió de la perspectiva LGBTI a l’educació.

  1. Contra la repressió política i de la llibertat d’expressió i pels drets democràtics.

Exigim el dret a l’autodeterminació per la sobirania de les dones, la fi de la doble repressió que pateixen les preses i exiliades polítiques i la derogació de la llei mordassa.

Ho tenim clar: FEMINISME PER CANVIAR-HO TOT!

 

 

 

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *