S’han acabat les preinscripcions [opinió]


Article d’opinió de Joana Badia

Penjador escola

És 10 d’abril, finalment ha arribat el dia que tantes famílies estàvem esperant, s’han acabat les preinscripcions escolars per al curs 2019 – 2020. Durant deu dies Sants s’ha convertit en un barri hostil per moltes persones que no havíem passat per aquest procés, al neguit normal per una nova situació familiar s’hi afegeixen una infinitat de conceptes que no formaven part de les nostres converses: projecte pedagògic, racons, ambients, cuina pròpia, AFA o “bolet”. Paraules que hem incorporat a la nostra quotidianitat per intentar que els nostres fills i filles tinguin el futur que hem imaginat per elles.

Jornades de portes obertes maratonianes han estat les protagonistes del mes de març. En una ciutat on quasi el 70% de les places d’educació infantil i primària són concertades, la pugna per accedir a les escoles públiques esdevé una prioritat. Hi ha qui ho fa per convicció, d’altres per proximitat i d’altres perquè no es podrien permetre afrontar les despeses d’una escola privada, en tot cas, pares i mares, mares i mares, pares i pares, volten pel barri i seuen en aquelles petites cadiretes ideades per a criatures de 4 anys mentre directores motivades els hi expliquen com funciona el seu centre, en un exercici de màrqueting que caldria estudiar en més d’una facultat.

El període de preinscripcions és també una bona època per mesurar les inquietuds del barri, perquè l’únic requisit per formar-ne part és que el teu fill o filla hagi nascut tres anys abans, és a dir que et trobes en un mateix espai persones amb qui potser no coincidiries mai d’una altra manera. Les preocupacions de les famílies són diverses, algunes prioritzen que l’escola sigui a prop de casa, d’altres que s’hi parli més o menys català, d’altres que les classes siguin més o menys boniques, i d’altres, que hi hagi més o menys canalla d’origen estranger. Rere una suposada cerca d’allò que serà millor per les seves criatures, mares i pares expressen totes les baixeses que tenim com a societat i, sobretot, fan que sigui més visible que mai la necessitat de que l’ensenyament esdevingui servei públic i de qualitat i garantit per tothom, que no alimenti les desigualtats socioeconòmiques ni serveixi d’element segregador i guetitzador.

Sabem que l’any passat el repartiment de places escolars no va donar a l’abast i algunes famílies del barri van haver de passar per una segona assignació. Això ha deixat empremta en l’imaginari col·lectiu i per això moltes famílies han viscut situacions d’estrès derivades de la incertesa de no saber quina serà la seva organització familiar a partir de setembre. Probablement, l’escola serà l’espai on els nostres petits passaran més hores del dia desperts i, per tant, preocupar-se’n ha de ser una prioritat per a les adultes que en tenim cura. Ara falten els resultats del sorteig, veure si t’ha tocat o no l’escola que esperaves i començar a pensar com ho farem per conciliar una jornada escolar que acaba a les quatre de la tarda amb les jornades laborals maratonianes que hem d’assumir per poder pagar el lloguer en un barri on cada vegada costa més viure. Però això és una altra història, i donaria per un altre article.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *