Sants viu els aniversaris als carrers


En quants dies, mesos o anys es gesten els projectes culturals? Si bé les gestacions dins el cicle de la vida dels humans son de 9 mesos, segurament els projectes culturals tenen cicles més llargs, i cadascú te el seu ritme. Potser no sortirem d’aquesta peça sabent aquests tempos, però si sortirem sabent que al mes de maig és quan neixen gran quantitat de projectes culturals i contraculturals del nostre barri.

I és que aquest cap de setmana els carrers de Sants han viscut 4 aniversaris d’aquells que no passen desapercebuts. Si anem per ordre de naixement, de més jove a més veterà, trobarem que aquest cap de setmana el Centre Social Can Vies, epicentre de la contracultura del barri de les darreres dues dècades, ha celebrat les seves 22 primaveres. I que un any més ens ha recordat que l’autogestió és la vida dels barris, una autogestió que fa que avui en dia el CSA sigui dels pocs projectes del barri que viuen no només sense subvencions de cap mena, sinó que viuen al marge de les regles del sistema, aturant cada intent de desallotjament, contraatacant quan ha estat imprescindible. La majoria d’activitats de l’aniversari s’han anat distribuint al llarg de la setmana, amb el dissabte 11 com a data clímax on s’han concentrat gran part de les activitats del cartell.

Si parlem d’aniversaris, cal mencionar el que diumenge s’ha celebrat a la plaça Bonet i Muixí, el 26 aniversari de la colla castellera de Sants. Els Borinots han tornat a omplir la plaça amb 3 colles i castells de dificultat i vistositat, com el poc habitual 9 de 7 amb l’enxaneta encavalcant els tres poms abans de descarregar el castell, i un tancament amb 8 pilars a plaça i un pilar caminat que ha pujat les escales de l’església. Llàstima de caiguda de la colla tarragonina convidada que ha hagut de necessitar atenció sanitària en segona ronda.

Un cop més les escales de la plaça s’han omplert de camises grises i càntics habituals, i és que la colla, manté un gruix important de participants que li permeten encarar el futur amb nous reptes. El final de traca, sembla ja ser un emblema de la colla per tancar la diada a plaça.

No obstant si parlem de traques, petards i pólvora, aquí trepitgem terreny dels diables. I si bé els borinots feien seva la plaça diumenge, dissabte va ser terreny de la colla de diables en el seu 39 aniversari. El correfoc inicial a la Plaça Osca i que va omplir els carrerons del barri de foc i fum, color i petards, va ser seguit per la colla i drac local amb la participació de diables de la colònia Güell, Castelldefels i Cornellà.

Però si alguna entitat havia de celebrar coses aquest cap de setmana, era l’Agrupament Escolta Joan Maragall d’Escoltes Catalans. Una entitat de l’educació en el lleure que ha sobreviscut a tots els impediments que al llarg dels anys ha anat trobant, la manca de locals on portar a terme l’activitat, o la manca de infants en altres èpoques. Crisis que avui podem assegurar que han superat i que 50 anys desprès de la seva fundació va poder reunir a diverses generacions de llops, raiers i pioners o caps en una festa al passeig de Sant Antoni a tocar de l’Estació de Sants.

Sants segueix essent sobretot la seva gent, i tenir entitats dins el teixit associatiu amb història i força, amb iniciativa i ganes de fer coses, és la garantia d’un Sants viu, alegre i combatiu.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *