El Casal inicia el 30 aniversari a Castelló d’Empuries


El proper any se’n compliran 30 de la fundació del Casal Independentista de Sants “Jaume Compte”, el casal independentista més veterà de la ciutat i un del més antics del país. És per això que aquest passat cap de setmana el Casal ha dut a terme la primera activitat de l’aniversari.

No ha estat un dia a l’atzar, ni una activitat qualsevol. El passat cap de setmana, es commemorava el 85 aniversari dels fets del sis d’octubre. Un episodi històric que va lligat a la proclamació de la República catalana d’aquell any, amb Companys dalt del balcó de la Generalitat pronunciant l’històric discurs de la proclamació de la República Catalana.

El menys conegut d’aquella data és que Jaume Compte i dos companys més -Gonzàlez Alba i Bardina- van perdre la vida mentre s’enfrontaven a l’exèrcit a la part baixa de la Rambla Santa Mònica, allà on el CADCI hi tenia la seva seu. Jaume Compte, fill de Castelló d’Empuries, fundador del Partit Català Proletari, i membre del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i Industria va ser un dels 40 atrinxerats dins la seu de l’entitat mentre l’exèrcit els bombardejava a canonades. Gran part dels atrinxerats van poder-se escapolir pel carrer del darrere, altres no van tenir tanta sort i els seus cossos els van trobar entre les runes.

És per això que aquest cap de setmana el Casal ha organitzat una sortida a la seva població natal, per tal de conèixer una mica millor els seus inicis polítics així com aquells i aquelles que avui a Castelló d’Empuries continuen lluitant pels ideals de Jaume Compte.

La contra part amfitriona, la va fer la CUP del poble, va facilitar una ruta històrica visitant diversos punts d’interès polític. Des de la casa natal de l’il·lustre veí, fins al bar que freqüentava i on hi feia les seves tertúlies, passant per altres indrets del poble, com l’antiga presó, la sinagoga o la plaça dels homes, lloc on els homes del poble es concentraven per a ser contractats pels patrons.

Abans de començar la ruta, membres del Casal van posar una placa commemorativa al costat de la casa natal de Jaume Compte, allà on el nomenclàtor municipal ja hi te una placa explicativa.

Al migdia, amb un dinar fraternal en una sala municipal, i una xerrada oberta on membres de la CUP local i del Casal van versar sobre la figura de polític empordanès alhora que servia el seu exemple per a fer paral·lelismes entre l’octubre de 1934 i el de 2017, sobre insurreccions, repressió dels estats i la importància d’estar organitzades. Un debat que també va servir per a encarrilar un futur Casal al poble, el qual li harem de buscar nom entre els i les il·lustres santsenques a fi de relligar els dos Casals per a sempre més.

 

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *