Un tsunami que s’aplica


Tens un QR? T’has descarregat l’aplicació del Tsunami Democràtic? son preguntes que en petits grups de gent vas escoltant. Previament a la reunions, o a la barra del bar. Els QR semblen el nou Pokemon i van més buscats que les aigües minerals al Sònar.

I és que, arran de la sentència condemnatòria als encausats del procès, un nou moviment ha nascut per a donar-hi resposta. El Tsunami Democràtic. Un nou organisme sense cares visibles, que mobilitza milers de persones mitjançant xarxes socials. Primer mitjançant un canal de Telegram, ara amb una nova aplicació mòbil que pot revolucionar la manera de convocar i executar les mobilitzacions d’aquest proper cicle.

Segons Enric Lujan -professor de ciència política i coautor de “resistència digital”- aquesta aplicació te al darrera un alt nivell de tecnificació i seguretat, que ha estat pensada i desenvolupada amb temps. No s’ha fet en quatre dies.

En un fil de tuits explica perfectament com funciona i quins mecanismes d’autoprotecció te la xarxa.

Segons l’autor, una manera de funcionar molt similar al de la “Operació Urnes” que van possibilitar les votacions l’1 d’octubre, un gran nivell de clandestinitat que ja va començar a fer-se públic al juliol -moment en que es registre la marca- i que funciona de manera descentralitzada, criptografiada i vertical en el desenvolupament d’estratègies que després es socialitzen.

Per a poder activar l’aplicació, primer cal accedir a la web de descàrrega de la mateixa, i executar-ne la instal·lació al telèfon mòbil. Un cop fet això, la mateixa aplicació et demanarà que et  registris mitjançant un codi QR. Aquest codi és la clau de la qüestió. Aquesta xarxa invisible del Tsunami ha editat milers de codis QR i els ha repartit entre cerceles militants, per ser distribuits en xarxa i des de la base, creant així un primer filtre de seguretat. Qui no està actiu i organitzat, no te un QR amb facilitat. Però com és de suposar, aquests codis més aviat o més tard cauran en mans de qui en vulgui tenir informació des de l’altre banda de la barricada. És per això que els codis QR tenen una capacitat limitada d’accès a la informació. Segons ens diuen algunes persones que l’han fet servir, cada codi només activa un nombre determinat de telèfons (uns 10). Quan un codi s’ha activat en aquest nombre de telèfons, deixa de ser util, i per tant, encara que caigui en males mans, no pot ser utilitzat. Malgrat tot, és possible que els codis QR actius acabin a mans de la conselleria o ministeri d’inetrior per poder estar al dia de totes les mobilitzacions. Doncs… tampoc. Quan accedeixes a l’aplicació amb el teu QR, aquest et demana 3 coses. Disponibilitat horaria, localització i vehicles disponibles. I per tant cada persona rebrà només aquelles convocatòries que per disponibilitat, localització i mitjans pugui atendre. Encara que un codi QR actiu acabi a mans policials, nomès rebra informació de la seva accció més propera. Això implicaria que en el cas que a l’aplicació  demanés col·lapsar El Corte Inglès de Plaça Catalunya, La Borsa, La Terminal de creuers del Port de Barcelona i l’aeroport de Girona, Un mòbil de Tarragona potser no rebria cap alerta i que en funció de la teva ubicació a Barcelona rebries una o altre convocatòria.

Nou cicle repressiu, nou cicle de lluites, noves formes de fer-hi front. Sembla que davant el Tsunami Repressiu que l’Estat ha començat amb les sentències, ens farà falta tota la intel·ligència, tot l’entusiasme i tota la força. Amb aquesta aplicació, sembla que anem per bon camí. El temps dirà com serà la ressaca quan el Tsunami s’enretiri mar en dins al cap del temps.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *