Que respiren els infants a les escoles?


Tot apunta que no som dels barris on pitjor aire es respira, però tampoc estem per tirar coets. Un informe recent realitzat per la plataforma Eixample respira, detalla el grau de contaminació a cada centre escolar de la ciutat.

Segons explica la plataforma, no existeix una legislació específica que regula la qualitat de l’aire a les escoles. Però el valor límit a la normativa europea pel que fa a l”NO2 és de 40.0 µg/m3 de mitjana anual. També s’estableix que no pot superar en més de 18 ocasions a l’any el valor horari màxim de 200 µg/m3.

L’estudi indica la situació actual dels més de trenta centres públics i privats on els infants i joves del barri cursen estudis als barris de Sants, Hostafrancs, Badal i Bordeta.

Cap dels centres dels nostres barris te un índex de contaminació inferior als 20µg/m3 i per tant, el barri no te cap gomet blau. Cal anar fins a Collserola, per trobar els 3 únic centres -d’entre 750- que a Barcelona tenen uns mínims acceptables. Així als nostres barris domina el color verd, que ens situa entre 20 i 40µg/m3. Dins el barri, trobem també 10 centres educatius que superen els 40µg/m3 .

La llista de centres més contaminats del barri la formen a data d’avui l’Escola Francesc Macià amb 46.49 µg/m3. a plaça Espanya, LLar d’Infants privada Peter Pan amb 41.03 µg/m3.al carrer Berlin i la Llar d’Infants privada El Gall i la Gallina II amb 41.68 µg/m3. a tocar de plaça Cerdà. Altres centres estan per sobre del 40.00µg/m3. Son, El Fil (Bressol pública), L’institut Emperador Carles (Secundària públic), l’escola Miquel Bleach (Primària pública), Joan Pelegrí (Secundària privat), Arts (escola Institut públic) -que al mapa encara surt marcat com a St Vicent de Paül-, el Coromines (Secundària públic) i el Nieró (Bressol privada). Podeu consultar el mapa clicant aquí.

Com afecta la contaminació la salut dels infants? Els infants són un dels col·lectius més vulnerables a la contaminació atmosfèrica. L’evidència científica dels darrers anys ens assenyala que una exposició continuada a la contaminació produeix, a més de problemes respiratoris i cardiovasculars, un retràs en el desenvolupament cognitiu i neuronal. I per tant un etorn saludable pot millorar el rendiment escolar de l’estudiantat.

Arribats a aquest punt cal que ens preguntem quin futur ens depara la ciutat, com ens afecta la mobilitat de combustible fòssil, ja sigui per carretera, aeri o marítim, ja que el barri viu a tocar d’un aeroport, de la terminal de creuers i mercaderies portuàries i creuat per grans vies de trànsit rodat (Gran Via, Cinturó, Carrer Tarragona, Numància, Carrer de Sants, …). I és que com ja es va denunciar fa algunes setmanes als carrers del barri i de la ciutat, el model de vida, producció i consum en el que vivim, fa imprescindible una reflexió que permeti salvar el planeta, anteposant el futur de la humanitat als beneficis d’una minoria que n’explota els recursos i malmet l’aire, els aqüífers o destrueix les masses forestals.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *