Els drets sexuals i reproductius en perill també a Sants


El passat 10 de desembre en motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius va presentar l’Informe de L’Observatori, el primer document específic sobre l’estat dels Drets Sexuals i Reproductius a Catalunya construït des de les denúncies de la pròpia ciutadania.

Des de SantsViu vam contactar amb l’observatòri per tal de saber quina incidència tenia l’informe als nostres barris, per tal de posar en context aquest informe i les problemàtiques que s’hi detallen.

Efectivament, a Sants els drets sexuals i reproductius també estan en perill si ens atenem als 6 casos que l’observatòri determina en origen als nostres barris. Tots ells relacionats en l’obstaculització d’accès a mètodes anticonceptius o que facilitin l’avortament. Estem doncs davant d’una vulneració de drets a les dones al control del seu propi cos, i imposant una política de natalitat més propera a la inquisició que al segle XXI.

Segons l’observatòri des de gener van engegar una enquesta que van respondre més de 300 persones amb els resultats indicatius de les vulneracions viscudes en aquest àmbit:

– 6 de cada 10 persones asseguren no haver sentit mai a parlar dels Drets Sexuals i Reproductius
– Un 71% de les enquestades assegura haver-se sentit menystinguda durant l’embaràs o part
– El 38% s’ha sentit jutjada o l’han esbroncada en demanar una pastilla anticonceptiva
– Un 40% creuen tenir poca informació sobre com poder realitzar un avortament
– Gairebé el 30% sent que el lloc on viu dificulta l’accés als serveis de salut sexual

Seguint en aquesta línia, des de la posada en marxa de L’Observatori l’octubre de 2018, s’han rebut un centenar de denúncies de vulneracions de drets vinculades a qüestions clau com ara l’avortament, l’educació sexual, l’accés a l’anticoncepció d’urgència, el finançament públic a entitats i col·lectius anti-drets, la violència obstètrica o els obstacles d’accés a diferents serveis de salut. En totes elles s’identifica com a nexe comú la violència institucional que s’exerceix sobre els DSIR.

L’Informe que es va presentar el dia 10,  s’estructura en capítols, escollits en funció de les denúncies rebudes per part de la ciutadania, i que tenen com a exemples paradigmàtics casos com els d’una dona de Manresa que és enviada a Barcelona per realitzar un avortament perquè no hi
ha professionals sanitaris disponibles a l’hospital més proper que no practiquin l’objecció de consciència. Una jove de 16 anys que es veu obligada a realitzar un avortament de forma clandestina a causa de la manca de consentiment dels seus progenitors, una dona a qui se li demanen 170€ per avortar perquè no disposa de la targeta sanitària, una jove de 16 anys a qui se li nega l’anticoncepció d’urgència a una farmàcia perquè ja se n’havia pres una feia tres mesos, una dona que pateix violència obstètrica durant el procés del part o el cas d’una entitat marcadament anti-drets de Tarragona que rebia finançament públic.

Segons Sílvia Aldavert, coordinadora de L’Associació, considera que “els Drets Sexuals i Reproductius, en tant que Drets Humans, són imprescindibles per assolir una vida digna” i conclou que “les societats no poden ser justes sense el reconeixement, la garantia i el ple exercici d’aquests”.

La voluntat és generar un espai de denúncia obert a tota la població. En aquest sentit, L’Observatori recull i analitza les denúncies rebudes per generar informes públics anuals, copsant com les dones experimenten i viuen les desigualtats, per tal d’incidir i transformar les polítiques públiques i els serveis destinats a garantir els Drets Sexuals i Reproductius a Catalunya.

Si heu estat víctimes d’alguna vulneració dels vostres drets sexuals o reproductius podeu cursar la denúncia a l’obserbatòri mitjançant el seu portal web clicant aquí.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *