Nova eina de lluita laboral al barri


Diu la tertuliana per excel·lència de la televisió pública, que les classes mitges que cobren 6000 euros al mes ho passen malament quan els apugen l’IRPF 50 euros. Més enllà del fet que la classe mitja només existeix dins un relat negacionista de la realitat, on la divisió real és entre propietaris dels mitjans de producció i aquells que venen la seva força de treball per un salari, cal tenir clar que al nostre barri, les feines precàries al comerç o a l’hoteleria, que imposen llargues jornades, pocs descansos i mala conciliació no generen gaires sous de 6000 euros. I més enllà dels sous precaris, n’hi ha que treballen sense contracte, o fan més hores de les que hi diu el paper, no cobren les extres i tants abusos com casuístiques puguem imaginar. Nadal com a exemple on el comerç imposa ritmes de treball allunyats dels ritmes de vida digna. Potser és hora de dir prou i organitzar-se.

És per això que a la vista de la creació del Grup Laboral de Sants hem trobat interessant tenir una conversa amb ells i elles per a què ens expliquin el projecte.

Què és el Grup Laboral de Sants? D’on neix? Quin objectiu té?

El Grup Laboral de Sants som de gent del barri de Sants implicades en el teixit associatiu, que després d’uns mesos de debats i posada en comú, hem vist certes mancances en l’autodefensa a l’àmbit laboral, i la possibilitat de construir una eina arrelada a la quotidianitat del barri, que sigui capaç de plantar cara a l’explotació i la precarietat que pateixen les treballadores que hi viuen o treballen al nostre barri.

El Grup Laboral neix amb la intenció d’omplir un buit organitzatiu i de ser una eina de suport mutu en el món laboral. Gràcies a altres experiències com poden ser les realitzades per Acció Sindical Bages o Resposta Solidària de Sabadell, i agafant forma organitzativa semblant a la del Grup d’Habitatge de Sants, el nostre objectiu és crear una comunitat forta al barri de Sants a través de les problemàtiques principals que ens travessen a tota la classe treballadora.

Quines línies de treball té el Grup Laboral de Sants?

Assessorament, formació i dotar d’eines a letreballadores que tinguin dubtes. Incidir en els sectors amb poca implantació sindical com els serveis i hostaleria, molt presents al barri i amb moltes irregularitats laborals.

L’acció directa com a eina de lluita en el món laboral: La via legal sempre ha de ser complementària a les lluites en el món laboral, però les treballadores no podem quedar-nos amb la «legalitat vigent» per defensar els nostres drets. La història així ens ho ha ensenyat, que els principals avanços s’han aconseguit desobeint les lleis injustes.

L’empoderament de les persones en el món laboral: En molts casos les pròpies militants del barri no ho són al seus llocs de treballs on desconeixen o accepten situacions il·legalsi no podem quedar-nos de braços creuats mentre es vulneren els nostres drets.

Mantenir una perspectiva feminista en el món laboral: Tenim un barri amb una economia fortament centrada en el comerç i l’hostaleria, sectors molt feminitzats i amb moltes mancances en drets laborals. La feminització de la pobresa ha de ser un dels principals eixos de lluita en el món laboral.

Com funciona el GLS?

Portem uns mesos amb reunions setmanals, intentant marcar les línies bàsiques del Grup. Treballem de forma assembleària, tant en la coordinació com amb els casos que ens arribinMoltes vegades la sensació amb l’estructura sindical «clàssica» és la d’esperar que et solucionin els problemes… Des del Grup Laboral creiem en l’autodefensa, i això va lligat a que les treballadores ens auto organitzem i prenem juntes les decisions i les accions.

A partir del gener, començarem amb assemblees obertes cada primer i tercer dimecres de mes al Centre Social de Sants. Aquestes reunions pretenen ser un espai on compartir casos i veure quins mecanismes podem traçar entre totes per respondre.

Com es pot participar?

Com es comentava en el punt anterior, farem assemblees obertes el primer dimecres de cada mes a les 11 del matí, i el tercer dimecres de cada me a les 19 de la tarda, per poder adaptar-nos als horaris de les treballadores del barri, que es vulguin acostar a explicar-nos els seus casos.

De totes formes, hem obert una bústia de correu on se’ns pot contactar. El correu és sants.laboral@gmail.com. Tenim les xarxes socials obertes per la gent que ens vulgui contactar:

Twitter: @SantsLaboral

Facebook: GrupLaboraldeSants

Instagram: @SantsLaboral

També hem obert un espai web on anirem penjant informacions, eines i les formacions que fem com a Grup Laboral. L’espai web és https://laboralsants.noblogs.org/

Quina relació teniu o voleu tenir amb els sindicats?

El GLS és un espai del barri i per al barri. Neix com una eina de la lluita comuna cap a l’emancipació social. No reneguem dels sindicats, creiem que són una eina fonamental per la classe treballadora, i creiem que s’ha d’implementar un treball de col·laboració allà on puguem.

En quant als sindicats en si, només ens plantegem una relació amb els sindicats combatius. Aquests han demostrat que són una eina útil no condicionada a les decisions dels governs o les elits econòmiques que controlen les nostres vides i feines. Igualment, no volem convertir-nos en una eina de cooptació dels sindicats, ni tampoc ser una sucursal que derivi a les treballadores a aquests. Pretenem ser una eina de base i per la base, des de l’organització horitzontal i el suport mutu.

Alguna cosa més a afegir?

Moltes gràcies a SantsViu per donar suport des del primer dia al Grup Laboral de Sants.

Ens veiem el primer 10 de gener a les 19 hores a la Lleialtat Santsenca, on farem una primera trobada d’explicació del Grup i resoldrem dubtes.

#EntreTotesResponem

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *