Qui sosté la vida quan les dones migren?


No us donem cap notícia de darrera hora si us diem que a casa nostra les dones tenen de mitjana sous més baixos que els homes, no us donem cap exclusiva si us diem que les polítiques neoliberals que imposen els governs tendeixen a retallar l’anomenat “Estat del benestar”. No descobrim la sopa d’all si us diem que les dones son les principals responsables de les tasques de cura que fan possible la reproducció de la vida.

A Europa i en menor mesura als Països Catalans, les dones s’incorporen al mercat laboral remunerat de manera més massiva amb l’expansió del capitalisme, en part per la necessitat de mà d’obra quan els homes van a la guerra, en part per la manca de mà d’obra en moments expansionistes. Aquesta expansió capitalista, a part de demandar ma d’obra, necessita de màteries primeres que repinya d’altres continents de manera extractivista.

Amb aquesta base de partida comença un cicle migratòri on les dones del primer món deixen les llars i les tasques de cures que realitzaven i que mai s’han socialitzat amb els homes del primer món, per subcontractar-les a altres dones més precàries. Aquestes molt sovint, son dones migrades les quals el capitalisme extractivista ha expulsat de les seves zones d’origen, contaminant l’aigua, malmetent la terra o simplement robant-li-la. Aquesta situació obliga a les dones d’àmbit rural a desplaçar-se a les ciutats en busca de feines de cures que permetin mantenir la vida de les seves famílies en l’àmbit rural. Un cercle on les dones del primer Món reben menys que els homes que treballen el seu costat, una societat on els homes no agafen la seva responsabilitat de cura o ho fan mitjançant la subcontractació a dones en situacions laborals de precarietat absoluta. Una precarietat que malgrat tot, els permet enviar diners a les famílies d’origen per a mantenir la vida.

I tot això, perquè us volem explicar que demà dissabte es projecta “Cuidar entre terres”, el documental que La Directa i Cooperacció han produit per narrar aquesta realitat mitjançant casos concrets que passen a casa nostra. A la seva presentació oficial a l’estiu l’aforament va quedar ple i moltes persones van quedar-se al carrer. Ara tindran una nova oportunitat de la mà d’Endavant i el Casal Independetista de Sants, per poder veure’l i participar del col·loqui posterior amb Fany Galeas i Mujeres Palante, un col·lectiu de dones migrades vinculades a les tasques de cures a casa nostra. El passi del documental començarà a les 19:00 al carrer Muntadas 24 baixos, seu del Casal Independentista de Sants

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *