No tot seran floretes i arbrets a Can Batlló


l’Ajuntament de Barcelona vol construir un Parc de Residus a sota una escola pública. Aquesta no és cap novetat per a aquelles lectores dels mitjans populars del barri. Tant La Burxa com a SantsViu n’heu pogut llegir repetides vegades les demandes de les famílies de Cal Maiol, que viuen amb la intranquilitat de veure com l’Ajuntament no es posa les piles per solucionar la petició de treure del projecte d’Escola un parc de residus al mateix solar. Darrerament Plataforma contra el centre de neteja sota l’escola Cal Maiol, ha fet públic un manifest on reitera la seva negativa a acceptar aquesta situació i emplaça a l’administració a seure a una taula de diàleg que possibiliti una resolució favorable per a les famílies.

El manifest de 6 punts posa èmfasi en el precedent que s’estableix amb aquest cas, la nul·la independència dels informes que van signats per persones de confiança de la concessionària de la mateixa planta de residus; Les presses amb les que s’executa tot sense dictamen de la Síndica o l’Agència de Salut Pública; La jurisprudència que pot haver sentat un cas calcat a l’avinguda Roma -on la sentència de 2013 demana aturat l’activitat de manera immediata-,i recordant els perills que suposa tenir un centre d’aquestes característiques sota una escola. Cal tenir present que l’incendi d’un vehicle de transport de deixalles no és quelcom inusual, els casos de la Trinitat i la Teixonera com a exemple. El sisè punt fa esment a la negativa de l’equip de govern a seure a negociar quan en campanya s’hi van comprometre.

Us emplacem a llegir el comunicat, que us reproduïm a continuació, al qual us podeu adherir clicant en aquest formulari, com ja han fet dotzenes d’entitats.

Comunicat:

Recentment l’Ajuntament de Barcelona ha presentat a les veïnes i als veïns de Sants-Montjuïc el projecte de reordenació de l’espai de Can Batlló. Carrers plens d’arbres, flors i zones enjardinades,  carrers per a vianants, equipaments i un llarg etcètera, que pretén convertir aquest fabulós espai del nostre barri en un nucli essencial de convivència i espai públic.

Però l’Ajuntament amaga a les veïnes i als veïns que a sota del futur edifici de l’escola-institut de Can Batlló hi construirà un Parc de Residus, on aniran a parar tota la brutícia que es recull diàriament als carrers d’aquesta zona de Barcelona. Un Parc de Residus a sota una escola pública de dues línies!

La Plataforma contra el Parc de Residus a sota Cal Maiol i l’AFA de Cal Maiol portem mesos  denunciant aquest projecte. Des del Districte ens han promès mil vegades diàleg, però no s’ha fet cap modificació ni buscat cap espai alternatiu per construir-hi el Parc. Més de cent camions de recollida de residus, compactadores de residus i camions d’alt tonatge que han de transportar els residus a sota una escola pública. Aquesta és l’educació verda que promet l’Ajuntament?

Detallem en cinc punts els riscos, les incongruències i la falta d’ètica pública envers aquest projecte:

PUNT 1) Aquest és el primer cas a Catalunya, Estat espanyol i Europa en què es combina sòl industrial amb sòl educatiu. I no un sòl industrial qualsevol, sinó un de gestió dels residus dels carrers de Barcelona, que no són precisament fulles i branques, sinó tot allò que es deixa al carrer, des d’excrements de gossos, passant per xeringues, productes químics i, en definitiva, tot el que podem veure diàriament que recullen els camions de neteja de BCN Neta.

PUNT 2) S’escuden en un informe tècnic elaborat pel Col·legi d’Enginyers. Els autors de l’informe han tingut o tenen una estreta relació professional amb Ferrovial, empresa concessionària de la recollida de residus viària d’aquesta part de la ciutat. El senyor Ferran Relea, ex-cap de desenvolupament de Ferrovial, i senyor Josep Maria Serena, consultor i proveïdor de Ferrovial. Aquests son dos dels signants de l’informe que valida la compatibilitat dels dos usos. Hem denunciat reiteradament aquesta circumstància lamentable, allunyada de qualsevol dictamen imparcial i amb les més mínimes garanties de qualitat. La seguretat i salubritat de l’educació pública en mans de les grans empreses, de la família Del Pino, de Ferrovial, És aquesta la famosa educació verda que prometien?

PUNT 3) No han esperat ni al dictamen de la Síndica de greuges (queixa formulada per aquesta Plataforma), no han consultat a l’Agència de Salut Pública, no han consultat experts en educació ni en espais educatius, no han consultat cap ambientòleg. Això sí, han prohibit els vehicles dièsel contaminants a partir del gener del 2020, però no tenen compassió amb els infants que hauran d’aguantar l’entrada i sortida de més de 100 camions diaris en dos torns, a la porta de l’escola. I els camions de gran tonatge que vindran a recollir els residus. Què hauran de fer les alumnes i els alumnes, i el professorat, tancar la finestra?

PUNT 4) L’Ajuntament de Barcelona té a damunt la taula una sentència, de l’any 2013 (366/2013 de 22 de juliol), en què l’Audiència Provincial de Barcelona els ordenava “aturar de forma immediata” l’activitat del Centre de neteja de l’avinguda Roma, situat a sota d’un edifici d’habitatges. Aleshores també deien els tècnics i l’ajuntament mateix que estava tot en ordre i que eren les veïnes i els veïns que exageraven, però els van obligar a tancar-lo. Això no és jurisprudència? Algú creu que amb aquesta sentència a damunt la taula un jutge o una jutgessa no paralitzarà el centre de Cal Maiol? Qui pagarà llavors els milions d’euros que costarà revertir el projecte? En aquesta mateixa sentència, es defineix el Parc de Neteja “com una instal·lació que de per si genera molèsties als veïns”. Però ni el Districte ni el Consorci d’Educació de Barcelona sembla que ho vulguin entendre.

PUNT 5) Si sona una alarma, per un conat d’incendi o pel que sigui al centre de neteja, sonarà també l’alarma de l’escola? Haurem de desallotjar una escola pública perquè un camionet d’escombraries s’ha pegat foc, o perquè un quadre elèctric d’alta potència ha deixat anar espurnes? Haurem de córrer les veïnes i els veïns des de casa nostra o des dels nostres llocs de treball cap a Cal Maiol a buscar les filles i fills perquè ha sonat l’alarma en un basurer (i permeteu-nos el castellanisme)?

PUNT 6) El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) es va comprometre, abans de les eleccions, a modificar el projecte i a buscar un altre emplaçament per al Parc de Residus, fins i tot va plantejar una pregunta al Govern de l’Ajuntament de Barcelona. Ara han passat les eleccions, formen equip de govern amb En Comú Podem, i ja mai més se n’ha sabut res de la seva oposició.
Demanem al regidor, senyor Marc Serra, a l’equip de Govern del Districte de Sants-Montjuïc la re formulació immediata d’aquest projecte i la ubicació en una altra zona del Parc de Residus.

Amb l’escola pública no s’hi juga.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *