Especulant amb la mort? No al tanatori [opinió] 6


Ja fa més d’un any que vam enterrar l’àvia, dies en els que gran part de la família ens vam retorbar com si fos el matí de reis, però amb la certesa de no obrir cap regal sinó un dol. Aquells dies vam estar al tanatori de Les Corts i al mateix cementiri a tocar. Un servei funerari que si no fos pel xoc emocional i els preus desorbitats que cobren per morir-se a Barcelona, podriem dir que acord amb allò esperat. Aquests dies hem vist que a Sants, al carrer Comtes de Bell-lloc hi volen instal·lar un nou tanatori privat. Un tanatori a tocar d’on tenien la casa els avis. Allà on fins fa pocs dies els infants del barri jugaven a la piscina de boles i els tobogans.

Davant d’aquesta noticia les veïnes dels carrers Comtes de Bell-lloc i Puiggarí principalment però d’altres que vivim una mica més lluny també, creiem que aquest emplaçament no és oportú. I no ho és per molts motius.

-Sabem del cert que el Happy Park no plega per manca de clients, ni per jubilació. Plega perquè la propietat vol passar a cobrar un 300% més del que ja ho feia, de 5000 a 15000 euros mensuals. Quin establiment de barri pot pagar 15.000 euros al mes? Un Park infantil, ja hem vist que no.

-Perquè una funerària si pot pagar 15000 euros al mes? Basicament perquè morir-se a Barcelona és un negoci, i quan un servei públic deixa de ser municipal, passa a mans privades i el preu el fixa qui l’oferta. No morir-se no és una opció, per tant les tràmits funeraris son una obligació.

-Durant l’any 2019 l’Ajuntament de la ciutat de Barcelona en Comú en solitari, va tenir l’opció de municipalitzar el servei funerari, o una part. A hores d’ara encara no sabem perquè aixó no va tirar endavant, ni quines pressions va rebre per aturar l’operació.

-Algú creu que una funerària pot pagar 15000 euros de lloguer si hi ha un servei públic que oferta el mateix servei a preu taxat per l’Ajuntament?

-Llavors si l’Ajuntament municipalitza el servei, i lloga o compra la nau estem d’acord en posar-hi el tanatori? La resposta segueix essent no.

-El carrer Comptes de Bell-lloc és un carrer d’un únic carril de cotxes que ja queda bloquejat quan l’autobús V5 fa la seva parada a pocs metres de l’emplaçament. Una corrua de cotxes diària en aquest mateix espai faria intransitable el mateix carrer que alhora és camí escolar de les dues escoles municipals, una bressol municipal i una de privada, així com d’un institut públic, un CAP i un centre mèdic infantil. No sembla una bona idea col·lapsar de cotxes una ruta d’ambulàncies i camí escolar.

-El carrer Comtes de Bell-lloc i l’aparcament que hi ha darrera la nau, és un dels centres de més concentració de gent durant la festa major del barri a l’agost, d’ença que els castellers de Sants tenen el seu local social al carrer, la Festa Major ha guanyat un espai consolidat en aquest punt del barri. Com ja us he dit fa poc més d’un any visitava una funerària, i no vull ni pensar que hauria passat si ens trobem una festa major porta per porta amb la sala de vetlles, amb megafonia, música o proves de so. Que ningú pensa amb les famílies dels difunts? Cobrar i fer negoci, d’això si que en saben!

-També cal tenir present dues variables més. La catalogació de les activitats econòmiques que es poden dur a terme en un equipament i la catalogació del propi edifici a nivell patrimonial. Respecte al primer cal tenir present que quan tanca un negoci no s’hi pot posar qualsevol altre, ni es poden posar bars allà on hi havia llicència de perruqueria ni habitatge allò on hi havia un cinema sense que l’Ajuntament en faci una nova catalogació. Pel que fa al patrimoni, us remeto a l’article de l’Agust Giral al seu bloc de memoria de Sants. Modificar l’edifici per tal de fer-lo practicable per a una funerària seria també una errada municipal.

Mireu al vostre voltant, gran quantitat de locals del barri en traspàs o lloguer, pèrdua d’equipaments d’oci i culturals en pocs dies. Llibreries que canvien de lloc on tenen preus més barats, cinemes que tanquen, parcs infantils que no poden pagar lloguers de 15000 euros, manca d’inversió a Can Batlló. Res és casual. Si permetem que un espai com aquest valgui 15000 euros cada mes, qui serà el següent en haver de marxar? el forn? la sabateria? cada veïna de cada carrer? Aquest tanatori pot ser la mort del barri i l’ajuntament pot evitar-ho aplicant sentit comú.

Article d’opinió de Marc Garcia, veí de Sants.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

6 comentaris a “Especulant amb la mort? No al tanatori [opinió]

 • Carme Corominas

  Moltes gràcies pel teu article. Només m’agradaria afegir a tot el que ja comentes, il’aspecte humà i emocional dels veïns que vivim aquí, de la gent que hi treballa, delsi nens i joves que circulant diàriament camí a l’escola,
  de la gent que dóna vida al barri.
  Jo visc a Puiggari
  Cada dia, 365 dies a l’any amb la mort devant de casa , la desfilada de cotxes fúnebres, el dol i la tristesa per la pèrdua. El més que segur desplegament del negoci funerari, ocupant botigues que ara es dediquen a altres activitats.
  Aquest serà el nostre paisatge diari.
  Aquest serà l’aire que respirrarem cada dia Aquest serà el Sants més mort que viu
  Ja em deprimeixo només de pensar-ho.

  I jo em pregunto:
  com es possible que l’ajuntament de Barcelona canvies la normativa per permetre nstalar tanatoris en zona residencial al mig de la ciutat ?
  Què o Qui hi guanya ???

 • Leandre

  Estic totalment d’acord amb el vei que esposa aquets cas i fets contraris en posar un tanatori privat
  Vergonya !!!!!!!!
  Com sempre ….corruptes

 • Àngels

  Jo sóc de Sants, a La Bordeta, i podríem dir que també activista social. Tot i que a mi m’agrada de dir-li activista de vida.
  Vaig fer el batxillerat elemental a l’escola de Carmelites descalces que hi havia al carrer Puiggarí. Conec la zona. Faig servir el V5, fins Les Corts. Conec el trànsit.

  NO, no HI HA CAP NEGOCI DE BARRI QUE PUGUI PAGAR 15.000€ DE LLOGUER. NO HI HA CAP VEÍ DE BARRI, que faci barri, QUE PUGUI PAGAR NI ELS LLOGUERS NI LA COMPRA DE PISOS.

  D’altre banda el negoci privat és negoci rodó: està prohibit per llei vetlla la mort a casa. Problemes de salut pública. Si no pots pagar, torna a pagar l’assegurança de mort, o fes com ma germana rea de vetlla ni comiat, una barbacoa a Moià al cap d’un any, per als que va dir ella. I una bosseta amb farigola i nota de comiat d’ella

 • J. Pumpido

  Han passat ja gairabé 3 mesos des de que vàrem conèixer els veïns la noticia del tanatori.
  Ja era indesitjable un tanatori al barri des de el primer moment, però es que tristement ara, hem conegut el que representaria per qualsevol conviure amb la mort a diari. Tots estem de dol i passant uns dies terribles, amb l’ànim afectat i el cor destrossat .
  A dia d’avui, amb la pandèmia que estem vivim , deu haver-hi molt poca gent a qui no afecti conviure amb el dolor que provoquen tantes morts, durant aquestes últimes setmanes.
  La Covid ha arribat i s’ha ficat a les nostres vides sense remei. Ha portat la mort i el dol a tots els racons i tots estem molt dolguts i afectats conseqüència d’ aquesta situació exepcional.
  En quin cap pot caber que viure davant d’un tanatori hagi de ser diferent pels veïns que hi conviuràn permanentment amb la mort?
  La Covid no l’hem triat, ningú l’ hagués triat d’haver pogut escollir.
  Per què els nostres representants polítics sí han triat en el nostre nom un tanatori a Sants? Ho van fer al canviar la normativa funerària de BCN per fer possible instal•lar a qualsevol indret de la ciutat un tanatori.
  Es una situació indesitjable conviure amb la mort x sempre més.

 • Santsencx

  Estic totalment d’acord amb la opinió del Marc.

  Afegiria a més la manca de transparència de l’ajuntament amb els veïns i ciutadans de Sants i de Bcn. El despropósit va ser tan gran que els veïns ens vàrem assebentar x la prensa del nou equipament pels sansencs, un cop el procediment administratiu per la concessió de la llicència ja estava iniciat.

  La normativa de participació ciutadana estableix que es poden fer consultes ciutadanes, sempre i quan no afectin a normes ja aprovades, ni ha procediments que ja hagin iniciat un tràmit administratiu, entre altres supósits.

  I dic jo, si ningú no informa als veïns com pretenen una participación ciudadana??

  No necessitem un tanatori al barri. Sí necessitem mes equipaments de tipus social i cultural ,dels quals poguem treure benefici en forma de valors humans.