Aturem-ho tot [opinió]


S’apropa el 8 de març, i l’Emma Cruscat ens fa arribar aquesta carta al correu infosantsviu@gmail.com i que us reproduïm a continuació.
Podria fer un escrit amb un seguit de dades i números que malauradament són massa coneguts per totes nosaltres: la precarietat té nom de dona. La bretxa salarial, – és a dir, la diferència entre el que cobra una dona i un home per unitat de temps – arriba al 34% en els salaris més baixos; 7 de cada 10 persones que cobren menys de mil euros són dones, i un llarg etcètera de dades que podeu trobar fàcilment per internet.

No obstant, aquest escrit vol deixar de banda tantes xifres deshumanitzades i enfocar en els rostres, en les persones, en les dones; i desfer els mites al voltant de com, quan, perquè i per a qui treballem les dones, sobretot les de classe treballadora.

Les dones treballem els diumenges. Servim els menjars preparats que comprem a la rostisseria, emboliquem els regals en dates nadalenques i embossem als centres comercials en època de rebaixes. Us pentinem si tenim una boda o celebració familiar. També et servim la pizza quan el diumenge al vespre no volem cuinar. En xifres, el 72% de les persones que treballen en comerços són dones.

Les dones treballem els diumenges. Obrim la porta a la residència quan anem a buscar l’àvia per endur-nos-la a dinar -un cop a la setmana- . Rentem a les persones depenents, cal fer-ho cada dia. Atenem al 112 i al 016, telèfons d’emergències. També a les Urgències de qualsevol hospital. El 77% de les persones que treballen a la sanitat són dones. Les dones que treballen en sanitat cobren 9.000 euros menys a l’any que els seus companys homes, i ocupen només un 25% dels càrrecs directius.

Les dones treballem els diumenges. Sense contracte ni estar donades d’alta a la seguretat social, cuidem les persones depenents que no estan a les residències; i les no depenents també. Fem de cangurs als vostres infants si voleu anar al cinema, i dinamitzem les festes d’aniversari infantils. També realitzem el treball sexual i d’alterne per vosaltres. Les peticions augmenten en diumenge. D’això, no hi ha números fets.

Les dones treballem els diumenges. Li expliquem als nostres companys com hem de planificar la setmana, i dividim les tasques domèstiques. Cada cop els homes ajuden més a les tasques de casa, una sort, diuen. Fem les carmanyoles i preparem les motxilles de la quitxalla per a la setmana següent. Posem una rentadora i passem l’escombra. Les dones dediquen dues hores més de mitjana al dia a realitzar tasques domèstiques.

Si les dones ens aturem, s’atura el món. ATUREM-HO TOT, i que els companys homes es responsabilitzin d’aquest treball tant productiu com reproductiu que ens ocupa les 24 hores i tots els àmbits de la nostra vida. A per totes!

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *