El feminisme de classe per l’autotulela de drets


Era diumenge i per tant un dia de Vaga General Feminista una mica diferent a les darrers anys, diferent en termes de treball remunerat, no en termes de treball reproductiu ni de condicions materials de vida. Les dones també en diumenge segueixen explotades pel Capitalisme Patriarcal i pateixen les desigualtats socials que d’aquesta opressió se’n deriva. I moltes de les persones que treballen de manera remunerada en diumenge, també son dones.

Així de bon matí a plaça de Sants es van reunir un bon grapat de dones convocades per l’espai feminista de Sants, a fer un esmorzar popular per agafar forces per a una jornada que s’allargaria fins avui.

La concentració va esdevenir marxa i piquet informatiu pels carrers del barri, aplegant centenars de dones que repartien octavetes als establiments oberts. Desprès de voltar per barri en piquet informatiu la marxa va anar a parar a la plaça Bonet i Muixí,  on s’hi va dur a terme una acció coordinada amb la resta de moviment feminista dels Països Catalans, per tal d’assenylar l’esglèsia com un dels pilars del Patriarcat, i per exigir el dret a l’avortament de manera efectiva. Les escales de l’esglèsia de Santa Maria van quedar plenes de mans liles, així com la porta principal d’entrada. A terra, una taca de pintura vermella recordava les dones que han hagut d’avortar clandestinament per culpa de la pressió que ha fet l’esglèsia contra el dret al pròpi cos de les dones al llarg dels anys.

Una gran pintada a la façana recordava que “La Verge també avortaria” i “l’única esglèsia que ilumina és la que crema”.

Així un diumenge de vaga general feminista, incidía en el treball productiu repartint octavetes als establiments oberts i incidía en els drets sexuals i reproductius a les portes de l’esglèsia. Però aquí no acabava la cosa. Fruit d’aquesta explotació invisible que pateixen les dones, aquestes tenen menys ingressos i per tant major dificultat d’accedir a un habitatge digne sense tutela del sou masculí. És per això que quan es va acabar la performance de l’esglèsia la marxa va anar fins al carrer Sagunt a fer un dinar popular.

Va ser allà on es va fer pública l’ocupació del bloc del número 39, per tal de donar una solució habitacional a 6 dones. Va ser per tant una jornada d’autotutela de drets, on el moviment feminista ha posat de relleu que l’organització popular és la única capaç de betllar pels drets de les dones quan les administracions giren la cara i son incapaces d’aturar els processos especulatius com el del bloc Llavors a Poble Sec. Ahir tarda els mossos van fer acte de presència acompanyats d’un home que en deia ser el propietari de l’immoble. Aquesta nit ha estat de vigilància i guàrdia per por a un desallotjament express per part de la propietat. Aquest matí altre cop s’ha fet visible aquesta propietat i des de la gent que n’ha alliberat l’espai es demana suport i presència de veïnes al carrer, per evitar que es dugui a terme un desnonament.

 

Pel que fa a la jornada d’ahir, després del dinar moltes dones van pujar fins a plaça de Sants i tallant la carretera, van fer camí fins a plaça Espanya on havien convocat per sumar-se ala manifestació unitària de plaça Universitat. Un any més de mobilitzacions al barri que sumen a les de ciutat i a la de la resta dels Països Catalans.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *