El Coronavirus ja ens afecta a totes


Ja és aquí, després d’escoltar històries per la tele sobre el virus originat a la Xina, de veure com al nord d’Itàlia ha fet estralls i com a Madrid les coses es compliquen per moment, a casa nostra era qüestió de temps que el Coronavirus afectes el dia a dia dels nostres barris.

Avui les administracions han decretat el tancament de centres escolars, educatius, poliesportius, centres cívics i limita l’aforament d’equipaments privats per tal de minimitzar la seva transmissió.

Però que en sabem realment d’aquest virus? El diari l’Accent ens explicava ahir que l’agronegoci cria una altra epidèmia mortal, segons el biòleg evolutiu i filogeògraf de salut pública que actualment ensenya a l’Institut d’Estudis Globals de la Universitat de Minnesota, en Robert Wallace. On hi trobem sentències com:

“l’extensió de granges industrials pot obligar les empreses d’aliments salvatges cada vegada més controlades per corporacions a endinsar-se més al bosc, augmentant la probabilitat de recollir un nou patogen, alhora que es redueix el tipus de complexitat ambiental amb què el bosc pertorba i trenca les cadenes de transmissió.

El capital converteix en arma les investigacions sobre les malalties resultants. Acusar els petits propietaris és ara una pràctica estàndard de gestió de crisis agroindustrials, però clarament les malalties són una qüestió de sistemes de producció al llarg del temps i de l’espai i del mode, no només d’actors específics als quals podem carregar les culpes.”

“En el marc del programa neoliberal, els epidemiòlegs i les unitats de salut pública es financen per netejar la merderada del sistema, alhora que racionalitzen fins i tot les pitjors pràctiques que comporten l’aparició d’una pandèmia mortal.”

Una lectura recomanada per entendre els origens d’aquest tipus de virus i per qüestionar-se si l’esquerra te alternatives a aquests sistemes productius.

Però ara, ja el tenim aquí i el que ens preocupa és el que ens ocupa. Com podem prevenir-nos? Des del districte ens ofereixen uns consells pràctics per gestionar el dia a dia. Des de conceptes d’higiene a símptomes i què fer en cas de pensar que en pots ser portador. Feu-hi un cop d’ull.

I si bé el virus només afecta a una part de la població, els seu impacte real colpeja a tota la societat, ho hem vist amb els tancaments escolars i de residències de gent gran i ho estem veient amb les recomanacions del Departament de treball de la Generalitat, que sempre han d’anar acompanyats dels consells que els sindicats fan arribar, per tal d’evitar els abusos patronals en aquests moments de crisi sanitària, facin retrocedir els nostres drets laborals.

Així recordeu els drets laborals per les afectacions del coronavirus:

El tele-treball és legal, però ha de ser l’empresa qui garanteixi les eines per dur-lo a terme.

Una empresa no pot tancar per quarantena si no ho ordena/certifica l’administració pública.
És il·legal que l’empresa tanqui per aquest motiu sense cap justificació legal (tipus ERE, ERO…).

Tot tancament per quarantena ha de ser aprovat per l’administració pública.

Si l’empresa tanca per voluntat pròpia o de manera irregular, ha de pagar el sou a les treballadores. No et poden obligar a fer vacances.

Si una empresa tanca per ordre de l’administració pública, les treballadores es troben en situació d’incapacitat temporal, assimilada a una baixa per accident de treball.

Tot i això, empreses i patronals pressionen per imposar els seus interessos. Per qualsevol mesura que us vulguin imposar, que ho facin per escrit, agafeu proves.

I si teniu dubtes o patiu alguna situació que creieu que no s’ajusta a la legislació contacteu amb el vostre sindicat de referència.

Més enllà dels efectes en el món del treball, aquesta crisi te una vessant socio econòmica de primer ordre, i és que la manca de reacció per part de les administracions te la seva arrel en el conjunt de retallades socials i sanitàries dels darrers any, en el model de finançament o millor dit de manca de finançament dels equips d’ivestigació, en el tancament de llits d’hospital públic i contractació de serveis privats, en la manca de control de la producció i distribució d’elements preventius bàsics (des de desinfectants a mascares), i en l’alta capacitat de la patronal per implantar la seva agenda neoliberal que fa possible la desaparició de l’estat quan es tracta de guanyar diners però que sempre se’l crida a files quan les pèrdues fan trontollar el seu model explotador. Demanant rebaixes fiscals, acomiadaments flexibles i rescats milionaris. Així ens ho explica Endavant en el seu comunicat on posa de relleu que “Per damunt de tot, el poble i la seua salut”, on hi trobem reivindicacions com “Intervenir i posar sota control públic, sense cap indemnització, les instal·lacions i recursos humans i materials de la sanitat privada necessaris per afrontar la demanda hospitalària que el virus genere.”;  garantir “poder accedir als aliments i altres productes bàsics necessaris” a les persones confinades; “permisos de treball remunerats al 100% i manteniment de les cotitzacions socials a familiars per tal que es puguen ocupar [de persones depenents]“, “acció sistemàtica d’Inspecció de Treball”, “Oposició absoluta a destinar diners públics a «rescatar» sectors empresarials que addueixin greus pèrdues econòmiques a causa de la crisi”. 

I és que la crisi que ara tot just arriba, no sabem quan marxarà, sabrem el dia que no hi haurà cap persona infectada, i veurem imatges com les que a la Xina ja son realitat. Hospitals extraordinaris desmantellats i metges treient-se la mascareta. El que segurament tardarà més a marxar és el virus de la crisi econòmica i social que porta associat.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *