Dreceres, Ossets, Exhalació i Càstig [Lletres sense sang]


Entre 1870 i 1875 Francisco de Goya pintaria un petit quadre on descriu una escena dins una aula. El mestre fueteja un alumne que no se sap la lliçó, mentre uns altres es vesteixen desprès de rebre el mateix càstig i un altre grup d’alumnes s’aplica en l’estudi per por a rebre el flagell. L’obra pren per nom “La letra con sangre entra” i ens mostra la foscor d’una educació i unes maneres de fer que per sort avui hem superat. La nova secció literària de Santsviu del curs 2020-21 es portarà lectures sense sang, perquè son lectures que no van a examen i es llegeixen per plaer. L’encarregada de proveir-nos de novetats serà la Glòria Arquillo que des de La Inexplicable, ens oferirà mensualment el bo i millor que omplen els prestatges de la llibreria del carrer Galileu.

La represa literària d’aquesta tardor està sent especialment intensa. Han coincidit la Setmana del Llibre en Català, la tornada a l’escola i els llibres que van quedar confinats a la primavera i no han pogut arribar a les llibreries fins que no es va acabar l’estat d’alarma i el  confinament.

Darrerament han arribat a la llibreria petites joies en forma de llibre, com La drecera, de Miquel Martín i Sierra, editat per Edicions del Periscopi. Un llibre deliciós sobre el trànsit a l’adolescència, els paisatges de la infantesa, un descans de lectura. I parlant d’infants, també ha arribat la nova col·lecció “Ossets”, de Blackie Books, amb el meravellós títol Un dia amb en Mus, de Claire Lebourg. Un  personatge tendre, una mica rondinaire però amb un cor enorme. “Ossets” és una col·lecció per a nens i nenes que ja llegeixen sense ajuda, esperem més títols en candeletes!

En el camp de la ciència ficció, cal destacar Exhalació, de Ted Chiang. Editat per Mai Més, una de les editorials que està recuperant i traduint al català obres imprescindibles del gènere. Exhalació és una selecció de relats de l’autor nord-americà que està tenint una gran acollida, i que reflexiona sobre què significa ser humà, què és l’univers, i altres preguntes que Chiang es fa a través de la seva escriptura.

Però si hem de triar la novel·la de la temporada, ens quedem amb El càstig, de Guillem Sala, editada per L’Altra editorial. L’autor català crea uns personatges inoblidables amb una història plena de cruesa explicada amb una naturalitat que a vegades fa mal. Un llibre que et deixa pensant molts dies després d’haver-lo acabat, perquè voldries seguir aprofundint en la històries de la Sandra, la professora protagonista del relat, i l’Izan, un dels seus alumnes. Sala escriu amb bisturí, directe al gra, amb una prosa tan natural que et fa entrar de ple en l’acció. No us el perdeu!

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *