Bars i restaurants tancats i enfonsats


Terrasses buides al carrer Valladolid

Altre cop les voreres tenen 4 metres d’amplada i a les places s’hi pot jugar a pilota, altre cop les motos poden aparcar entre els blocs de formigó i pals grocs que a hores d’ara ja no acullen cap terrassa de bar. La nova ofensiva contra la COVID 19 fa que des del la nit de dijous 15 d’octubre els bars i restaurants tornin a la situació de pandèmia.

Segons els experts, els bars i restaurants eren una font de contagi. En part pel relaxament en part perquè el consum, va lligat a la pràctica de treure’s la mascareta obligatòria que hauria d’impedir els contagis.

Aquests darrers dies hem fet un tomb pels barris de Sants, Badal, Hostafrancs i Bordeta per copsar com els restauradors han encaixat la mesura. A primer cop d’ull, salta a la vista que la mesura s’està complint, que cap bar gosa desafiar la normativa i les places d’Osca o el carrer Llobet o les noves terrasses sobre l’asfalt a tants carrers del barri han quedat desertes, les de Vallespir, Valladolid, Moianes, o les dels carrers on l’amplada de vorera facilitava la seva instal·lació. Ni a badal, ni a Sant Antoni, ni al carrer de Sants, cap terrassa, enlloc.

Però no tots els bars afrontaran aquesta nova situació de la mateixa manera. A simple vista ja hem vist quin tipus de negoci està més preparat per a suportar-la malgrat el patiment i quin tipus de negoci no la podrà suportar.

Bar del mercat d’Hostafrancs mig tancat

Els bars del mercat de Sants i Hostafrancs amb la persiana mig abaixada i despatxant menjar i begudes per a emportar als propis treballadors del mercat, clientela fixa que segueix necessitant un cafè, un entrepà o una tapa mentre despatxa el peix, la carn o encurtits. També tenen números per suportar la nova normativa aquells establiments on la cafeteria és el complement a la venda de pa i pastes. Amb les cadires sobre les taules, ofereixen els cafès i begudes per emportar. Un tercer grup de bars que potser podran aguantar, seran els que ja de per si, tenen una oferta de menjar per emportar la resta de l’any. Ja sigui perquè els veïns hi van a buscar les hamburgueses, pizzes o entrepans, ja sigui perquè els missatgers de les bicicletes del capitalisme de plataforma fan cua a l’exterior. Poca cua, tot i ser hores de sopar i dinar quan les hem visitat, però el seu model de negoci, va cada cop menys encaminat a entaular-se al local i més a servir a domicili.

Ja en el grup de risc hi trobarem els bars de menú de tota la vida, de primer, segon postres i cafè. Aquí la majoria han fet els deures, i en la primera pandèmia ja van treballar de valent per publicitar els àpats a xarxes i la recollida a locals prèvia reserva. Un model que a ven segur no aconsegueix tapar els forats que les despeses habituals d’un bar ha de gestionar. Molts hauran d’aplicar nous ERTO’s, a priori de 15 dies però que el sector ja te coll avall que anirà més enllà, per poder garantir que part de la plantilla cobri un sou mentre les comandes es veuen reduïdes o cau el menú de nit.

Es traspassa, molts no resistiran.

Finalment, trobem molts bars tancats. Els que viuen del cafè i copa, de la cervesa i tapa d’olives, o dels que les tapes per emportar no justificarien mantenir el negoci obert. Els bars de sempre i del dia a dia, aquells on no hi podem entrar ni ens hi deixen consumir a la terrassa.

Tot això és el que hem vist des de fora. Des de dins ens expliquen que lo primer va ser intentar salvar tot el menjar que ja tenien comprat, i desprès salvar-se ells. Els ERTO van fer possible enviar gent a casa en restaurants de més personal com el Terra d’Escudella, però locals més petits com la Nova Farga on només hi ha dues persones no podien prescindir de cap membre de la plantilla.

Els sobre esforços per omplir els torns dels companys en ERTO han estat importants, més sabent que seran hores que mai cobraran. Uns esforços que no veuen per part de l’administració. Poques ajudes i seguir pagant Impostos com el que més. Com a molt, pagaments ajornats que a finals de novembre podrien fer abaixar definitivament moltes persianes, mentre l’estat ha augmentat en un 6’5% la despesa militar.

Nova Farga, menú per emportar.

El dia a dia en un petit local no deixa massa temps a pensar en el demà, i molts intenten sobreviure en base al suport de les veïnes que baixen al bar a buscar el dinar o sopar.

Ens fan notar una reflexió. Dins el sector de l’hosteleria hi ha de tot, i les protestes dels darrers dies així ho han fet notar. Mentre hi ha una part que entén la necessitat de tancar, i que aquests tancaments vagin lligats a unes ajudes que ara com ara no arriben, hi ha un altre sector vinculat a l’oci que prefereix no rebre ajudes i poder obrir a tota hora. Uns accepten sobreviure i no treballar pel bé de totes i els altres no accepten perdre beneficis i volen seguir amb un model de negoci d’alta explotació laboral allunyat de les necessitats reals de la sortida col·lectiva a la crisi.

Des de Santsviu ens hem ofert a localitzar els locals que als barris de Sants, Hostafrancs, Bordeta i Badal resten oberts i fan menjar per emportar. Si treballeu a l’hosteleria al barri o voleu ajudar al vostre bar o restaurant de referència ens feu enviar la seva adreça i manera de contactar-hi per fer comandes al nostre correu infosantsviu@gmail.com.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *