Bloc Gayarre en perill #ProuDesnonamentsOberts [Actualització 16:00]


El febrer de 2019 el barri era un clam contra la iniciativa especulativa de l’empresa Haibu 4.0, que impulsava la creació dels anomenats pisos Rusc. Mini habitacles de pocs metres quadrats sense dret a cuina que tenien en un local mostra a la Bordeta. Durant setmanes el barri va anar mostrant el rebuig a una iniciativa especulativa que pretenia donar solució habitacional a gent sense recursos, oferint infrahabitatges. Un cop més el barri va passar la ma per la cara a l’especulació i va organitzar una mobilització contra l’especulació immobiliària sota el lema “No més excuses, habitatge digne”. Una ofensiva contra els privats que especulen però també contra les administracions públiques que no volien garantir el dret a un habitatge digne.

Llavors, la mobilització va recorre els carrers del barri fins al local de Haibu, deixant-lo ple de pintura, cartells i precintat. El barri però, s’havia organitzat. No només per denunciar la iniciativa privada, sinó per posar en evidència a la iniciativa pública. Aquell mateix dia, la cercavila acabaria amb un dinar al carrer Gayarre on hores abans s’havia garantit el dret a un habitatge digne per a un grup de famílies organitzades al Grup d’Habitatge de Sants. Naixia el Bloc Gayarre.

Mesos més tard, la propietat enviaria un grup de sicaris a intentar desnonar les famílies que habitaven l’edifici, i altre cop el barri va respondre. Malgrat l’acció policial que protegia el grup de sicaris i que va colpejar a les solidaries amb Bloc Gayarre, el barri va tornar a guanyar. 12 hores de resistència dins i fora del bloc va possibilitar la retirada dels sicaris primer, i dels mossos que els protegien desprès. Dies en que Defensar Gayarre era de mínims.

Ahir el Grup d’habitatge de Sants, feia públic que el Bloc Gayarre torna a estar en perill. El jutge ja ha sentenciat fa 4 dies una data oberta de desnonament a partir del dia 15 de novembre. És a dir, en qualsevol moment, a partir del dia 15 de novembre, la comitiva judicial, i els mossos d’esquadra, poden fer acte de presència i executar la sentència que deixaria a les families sense un habitatge. Deixaria al carrer i sense alternativa, a famílies amb nens. Durant una pandèmia mèdica, una crisi econòmica galopant, i un toc de queda nocturn. Per a desposseir a la classe treballadora no hi ha moratòria ni alternativa. Una realitat que a la ciutat fa que hi hagi més de 1000 persones vivint al carrer. El sensellarisme que ataca amb especial violència a les dones en temps de COVID.

Des del col·lectiu local d’habitatge es fa crida a estar en alerta i respondre no només com a barri, sinó com a ciutat i com a moviment per l’habitatge si hi ha un desnonament. “Farem tot els possible per aturar aquesta barbaritat. Ens volen fer fora de casa enmig de la pandèmia i no ho pensem tolerar”.

Coincidències de la vida, que mai son coincidències, El Bloc Gayarre naixia en resposta a la falsa solució que els pisos rusc havien de donar a persones amb dificultats per trobar un habitatge. Aquesta passada setmana, la mateixa empresa presentava una nova iniciativa, encara més deshumanitzada. Cotxes de lloguer aparcats al carrer, o en aparcaments privats com a solució habitacional. Fer negoci de la misèria.

Coincidències de la vida, que mai son coincidències, la darrera setmana es la Burxa feia pública la petició de multa de més de 30.000 euros contra activistes del moviment per l’habitatge que van defensar des del carrer, un habitatge del carrer Olzinelles quan el febrer del mateix any 2019 els mossos el van desnonar. Volen que la por a les multes econòmiques facin retrocedir la solidaritat. Fer de la misèria, una arma de desmobilització popular.

De febrer 2019 a novembre 2020, ni la iniciativa privada ni la pública poden garantir solucions per a les habitats del bloc Gayarre. Avui la situació econòmica és encara pitjor del que ho era fa 20 mesos, Barcelona és zona de guerra i només els sindicats d’habitatge poden garantir una vida digna als nostres barris.

Gir de guió a Gayarre 42. Actualització a 16:00

A primer hora del matí, quan ens hem apropat al carrer Gayarre, les veïnes i militants del GHaS ens informaven de bones noticies per a les famílies que habiten el bloc. El jutge havia revocat l’ordre de desnonament amb data oberta, malgrat que a hores d’ara no sabem el fonament jurídic que ho ha fet possible, i per tant restem a l’espera de saber si és un simple aplaçament, o realment hi ha un defecte de forma que possibilita un nou període de tranquil·litat per a les veïnes.

Us adjuntem el vídeo del que hem viscut aquest matí a peu de carrer.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *