Gayarre reallotjament express


Ahir matí saltaven totes les alarmes, 12 dotacions antiavalots dels mossos d’esquadra materialitzaven el desallotjament del Bloc Gayarre. Si bé en un primer moment la pressió veïnal va poder aturar l’ordre de desnoament amb data oberta, finalment la propietat va poder reactivar-la. Els dies previs ja havien generat tensió al barri amb constant presencia policial, així com les mostres de suport a les veïnes amb esmorzars populars i activitats matinals.

Finalment ahir, quan l’escola Gayarre ja tenia l’alumnat dins les classes, l’operatiu policial es posava en marxa i feia fora de casa seva a les quatre families que des de feia any i mig donaven vida a l’edifici abandonat a l’especulació. Families d’alta vulnerabilitat, entre les quals una criatura nascuda pocs dies abans.

Un desnonament que des de l’administració es lamenta però pel qual no te solucions a llarg termini. Pensions durant uns dies, desarrelament del barri i inestabilitat.

És per aquest motiu que des de feia dies el barri s’estava preparant per aquestes escenari de desatenció per part de les administracions. Ahir al vespre, dues-centes persones es reunien a la plaça Bonet i Muixí a les set del vespre. Mentre els nens i nenes sortien de catequesi l’escala de l’església s’anava omplint de veïnes i de persones vinculades al moviment per l’habitatge d’arreu de la ciutat. A un quart de vuit, una pancarta apareixia a la plaça i començava a marcar el camí. El recorregut, tot i que incert, va ser breu. Passar per la plaça Ibèria i baixar cap a Olzinelles per Rosend Arus i carrer Iberia. Un ràpid trencall per Mont-Ros deixava a les centenars de persones al carrer Finlàndia. Allà es feia públic que el bloc ubicat al número 42 havia estat alliberat, i les veïnes de Gayarre recuperaven una llar estable i arrelada al barri. Un nou bloc alliberat a tocar de l’enèsim bloc de pisos turístics al carrer Fernandez Duró.

Si bé durant tot el dia la presencia policial va estar present, un primer vehicle va passar per la plaça Bonet i Muixí quan la concentració encara no havia començar a caminar. Pocs minuts desprès un primer vehicle s’apropava a Jocs Florals amb Finlàndia i intentava apropar-se a la porta de l’edifici. Un mur popular impedia l’avançada policial, i els obliga a recular. L’arribada de tres agents de reforç tampoc serveix de res, i malgrat alguns acaraments amb manifestants, finalment els agents es tranquil·litzen i comencen a fer trucades. Dos patrulles de la Guàrdia Urbana seran les següents en arribar, altre cop espectadors de luxe d’una demostració de força. Allò que ells han desfet pel matí, el moviment popular ho ha refet en poques hores. La consigna “Bloc Gayarre es queda al barri” esdevenia una realitat malgrat la inoperància administrativa i la violència policial.

Segons vam poder saber ahir mateix, la propietat de l’immoble és una xarxa empresarial que fa temps ha anat liquidant els antic arrendataris i només li faltava fer fora el bar que resisteix als baixos, a qui se li acaba el contracte en dos anys.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *