Un nou projecte arrela a Juan de Sada, neix El Refugi de Badal


Tot i que fa algunes setmanes que a les xarxes socials ens vam adonar d’un nou projecte a Badal, hem esperat a poder conèixer de primera ma el projecte. Visitem el solar de Juan de Sada i una vintena de persones feinegen amb pics, pales, carretons i aixades. Les primeres plantacions d’arbrat ja estan en marxa i la tasca principal es centra en condicionar els bancals de terra on plantaran l’hort -avui ple de runes i pedra- i un espai d’oci al fons del solar. Aquí el text de presentació que ens han fet arribar des del Refugi de Badal.

És diumenge al matí. Fa un dia assolellat i prou càlid per ser mitjans de desembre. No sabem si és per culpa del confinament perimetral, però sembla que el millor pla per moltes de les veïnes i veïns del barri ha sigut venir. I això ens posa molt contentes. Comença l’assemblea i som unes 40 persones. Mascaretes i distància. Som al solar situat entre els carrers Juan de Sada i Violant d’Hongria.

Fins fa unes setmanes es trobava abandonat, però ens hem cansat de veure’l tancat i desaprofitat en un barri com aquest, amb una de les densitats de població més altes de Barcelona i quasi cap espai verd. Així que el passat 21 de novembre, un grup de veïnes de Sants-Badal de diferents col·lectius vam decidir entrar per alliberar-lo. -Explica un dels companys voluntaris per dinamitzar aquesta assemblea inicial després de la ronda de presentació de les 35 persones que han acudit a la convocatòria-. Cinc nens i nenes juguen aliens.

El que estem fent és reprendre una lluita aturada. Fa anys que el veïnat del barri reclama el dret a la participació i que aquest espai esdevingui jardí públic. El veïnat de Sants-Badal ens oposem al Pla General Metropolità (PGM) en què la transformació del barri queda a l’albir dels interessos materials i temporals de la iniciativa privada i no de les necessitats del veïnat. Reclamem participar, disminuir el nombre d’habitatges previstos i tenir zones verdes àmplies com preveia el PGM de 1976, una promesa incomplida de fa més de quaranta anys.

Seguint amb aquesta reivindicació veïnal, ara fa dos anys i mig, membres de la Plataforma Salvem Juan de Sada i de l’Associació de Veïns Badal-Brasil-La Bordeta es van organitzar per entrar i netejar l’espai, van posar-hi flors, plantaren una figuera, i van pintar el mural que encara resa “Volem la plaça. Un barri per a les persones, prou especulació”.  Tot i això el projecte no va continuar. Fa unes setmanes vam tornar a entrar al solar per netejar-lo i començar a treballar de nou. Volem recondicionar-lo com a espai comunitari amb diferents zones perquè el pugui gaudir tothom.

Feta l’explicació inicial presentem la proposta del petit grup de veïnes i veïns que ens hem reunit fins ara. Hem pensat dividir l’espai en quatre àmbits, una zona infantil, altra per a la gent gran on posar una petanca, una zona d’hort urbà comunitari i un espai polivalent. Pengem a la paret dos papers grans, un amb la nostra proposta i un altre en blanc només amb el perímetre de l’espai dibuixat per tal que la distribució final sigui la que decidim avui entre totes. Finalment sembla bé la proposta i amb algun petit canvi la validem com a definitiva. Durant el matí arriba més gent que va tard o veïnes que ens veuen i entren interessades pel que fem. Arribem a ser unes 50.

Mentre ens dividim en quatre grups de treball, un per cada zona planificada i debatem propostes concretes per a cada espai, arriba la Guàrdia Urbana. Expliquem el que estem fent i ens diuen que no hi ha problema. Algú els ha avisat que hi havia molta gent i havien de venir a comprovar que no estiguéssim incomplint les mesures. Se’ns acut que potser ha sigut la mateixa persona que ens ha omplert de pintades una pancarta amb les frases “stop ecojetas” i “volem un pàrquing”. A més arrenca els cartells que posem i llença bosses de fems a dintre del solar.

Entenem que a Badal hi ha pocs aparcaments, però ens agradaria parlar amb aquesta persona per explicar-li que aquí no es pot construir cap pàrquing perquè aquesta parcel·la està en mans privades i ja compta amb un plantejament aprovat per a la seva transformació. En 2010 es va modificar el PGM anterior i ara preveu que el solar formarà part d’una rambla catalogada com a zona verda i en altra part es construirà un bloc d’habitatges privat. De moment la transformació està aturada perquè qui ha d’engegar-la és el propietari, però quan ho faci, haurà de ser d’acord amb aquest plantejament. Fins ara no ha fet cap moviment i no sabem si farà la inversió o espera que algú compri el solar per fer-la. És a dir, el dubte és quan, però el debat del “què” està tancat. No hi ha pàrquing possible.

És per això que voldríem explicar-li que el que pot fer és unir-se a l’alternativa verda que estem construint, ja que és una reivindicació de moltes i de fa molts anys. Volem engegar un projecte comú on relacionar-nos d’altra manera amb la ciutat. Ja hi ha prou asfalt i espai per als cotxes, el que necessitem és recuperar els carrers per a les persones, com a espais de trobada. És més sa per a totes comptar amb zones comunes i verdes, i reduir l’ús dels vehicles privats que contaminen l’aire i ens maten a nosaltres i al planeta. Ens agradaria convidar també a aquesta persona a venir a les assemblees i unir-se per treballar entre totes per fer la plaça que creiem que necessita aquest barri.

És d’agrair que a la part ampla del solar doni el sol durant tot el matí. Som moltes i com que tractem de mantenir la distància de seguretat, el cercle que s’ha creat, guardiola comuna al mig inclosa, és enorme. Hem tornat a reunir-nos totes una vegada ja hem debatut propostes concretes per a cada espai als grups petits. Cadascú exposa el que s’ha parlat i queden formades comissions de treball amb voluntaris disponibles per a fer les feines i condicionar els espais. Ara hem de decidir el nom.

Posem un paper en blanc a la mateixa paret que el plànol, una companya dona torns de paraula i altre apunta les propostes, després cadascú agafa un adhesiu i el posa al costat del nom que prefereix. Plaça La Solana, El Refugi, Jane Jacobs, La Juana, o Espai Comunitari Juan de Sada són algunes de les propostes, però la que més gomets vermells acumula al final és la segona. El Refugi, explica el noi que ho proposa, “pot ser un nom guai per aquest espai perquè aquí al carrer Juan de Sada, tocant amb el solar, tenim un refugi antiaeri de la Guerra Civil”.

Té prou sentit que aquest sigui el nom triat. De fet segueix també amb una reivindicació veïnal de fa anys, la de respectar aquest patrimoni històric del barri. El refugi antiaeri 1513 que es troba baix del carrer Juan de Sada i que ara forma part de la xarxa de clavegueram, tal com es va planificar al seu moment, és de gran valor pel seu estat de conservació. A més és un dels primers que es va construir a la ciutat a iniciativa de l’ajuntament per fer front a la barbàrie dels bombardejos feixistes. Part de la reivindicació veïnal en contra del PGM argumenta que l’estreta rambla que hi ha planificada no va enlloc i el refugi quedaria enterrat a sota. Per tant un ús diferent d’aquest solar també seria l’oportunitat per fer aflorar la memòria i la personalitat del nostre barri.

Aquest nom, a més, ens agrada a moltes perquè és al mateix temps una forma de concebre l’espai com un refugi al barri. Un refugi de la rutina i de la rapidesa de la ciutat, on treballar la terra, observar la vida i els seus temps, on créixer i fer créixer, socialitzar i resistir en comunitat. Un cop decidit entre totes com distribuir l’espai i el nom, només ens queda donar-nos a conèixer més i fer que altres veïnes i veïns se sumin a nosaltres. Estem a Twitter (@EspaiRefugi) i a Instagram (@espaielrefugi). També podeu enviar un mail a espaielrefugi@gmail.com. I, sobretot, podeu trobar-nos debatent a les assemblees els dimecres a les 18:30 i arremangant-nos els diumenges al matí a les jornades de treball. Esteu totes convidades.

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *